nlc.hu
Szabadidő

Melyik streaming-szolgáltatóra fizessek elő?

Sorra jönnek a streaming-szolgáltatók, de melyikre érdemes előfizetni?

A Disney+ érkezésével immár öt nagy streaming-szolgáltató van jelen hazánkban néhány kisebb mellett, és aki az összesre igényt tart, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A legtöbben azonban nem vagyunk hajlandók (nem is tudunk) ötért fizetni. Hogyan válasszuk ki, hogy melyik a legjobb nekünk és a családnak?

A Netflix, az HBO Max, a Prime Video és az Apple TV+ után immár hazánkba is megérkezett a Disney+, így már öt nagy streaming-szolgáltatónál költhetjük a nehezen megkeresett forintjainkat. Ha valaki mind az öt szolgáltatóra igényt tart, bőven tízezer forint feletti havidíjjal számolhat, ami talán elsőre nem tűnik olyan soknak, de ha hozzátesszük az internetért fizetett összeget, a kábeltévé árát, netán azt, amit a Spotifynál ott hagyunk, esetleg még azért is fizetünk, hogy a YouTube-ot reklámok nélkül élvezhessük, rögtön egy ennél is barátságtalanabb összeg jön ki, amit pusztán a saját szórakozásunkra költünk. És akkor még nem számoltam a kisebb szolgáltatókkal (Filmio, Cinego…), esetleg azzal, hogy egy gamer is van a családban.

A költségeket különféle trükkökkel lehet csökkenteni. Ha megosztjuk az előfizetésünket egy barátunkkal/családtagunkkal, máris kevesebbet fizetünk, de egyes szolgáltatóknál kaphatunk kedvezményt akkor is, ha előre kiperkálunk egy évet. Itthon még nem jött el a reklámokat beengedő, ezért olcsóbb változatok ideje, de hamarosan ez is eljön majd, addig azonban maximum még azon spórolhatunk, ha mondjuk a Netflixet hajlandók vagyunk full HD vagy 4K helyett pusztán SD (nagyjából DVD-minőségű) felbontásban nézni. A lehetőségek ellenére az emberek többsége nem fog az összes streaming-szolgáltatónál előfizetni, hanem ki fogja választani azt a kettőt-hármat (Amerikában a felmérések szerint a legtöbb háztartásban két szolgáltatóra fizetnek elő), amelyik a leginkább érdekli. De melyik legyen az a kettő-három? Ennek eldöntésében próbálok meg segíteni.

Apple TV+

streaming Netflix hbo max Amazon Prime Apple TV+ Disney+

Apple TV

Ára: 1890 forint/hónap

Magyarítás:

Minden tartalom – még az animációs filmek is – kizárólag magyar feliratos változatban érhető el, magyar szinkron nem készül az Apple TV+ filmjeihez/sorozataihoz.

Húzócímek:

Morning Show, Ted Lasso, For All Mankind, Különválás, Servant, CODA, Próbálkozások

Amit nyújt:

Egy nagyon kifinomult kezelőfelületet (ahol külön menüpontban hónapokra előre jelzik a közeljövőben a platformra érkező filmeket és sorozatokat), és minőségi, de erősen limitált tartalmat. Kizárólag saját gyártású filmekkel, sorozatokkal, dokumentumfilmekkel és animációs filmekkel jelentkezik, itt nincsenek mozipremier után átruccanó filmek, és nincsenek régi sorozat-kedvencek sem. Leginkább a régi HBO-ra emlékeztet: viszonylag kevés a tartalom, viszont meglepően magas köztük a minőségi sorozatok/filmek aránya. Igazán borzalmas dolgokkal nem nagyon találkozhatunk, minden második-harmadik sorozatuk igényes cucc. Filmekből feltűnően gyér a választék (bár náluk van a legutóbbi Oscar-díjas film, a CODA), a teljes filmválasztékukat néhány nap alatt kivégezhetjük. Pozitívum, hogy számos filmjükhöz és sorozatukhoz nézhetünk werkfilmet is.

Amit nem nyújt:

Az Apple TV+ leginkább Apple-készülék tulajdonosoknak készült. Ha nem tartozol ebbe a csoportba, akkor böngészőből tudod nézni, illetve ma már az okostévék többségén elérhető az Apple TV+ applikáció. Androidos telefonról azonban feleslegesen próbálkozol.

A választék szinte kizárólag amerikai filmekből és sorozatokból áll, más nemzetek tartalmait nagyítóval kell keresni. Ugyan vannak dokumentumfilmek a kínálatban, de azok nagy része portréfilm egy híres amerikai zenészről. Stand up comedyt, realityket és vetélkedőket se itt keressünk.

Gyerekkel kell ez nekem?

A magyar szinkron hiánya miatt nem igazán, de amúgy is gyér a választék animációs filmekből és gyerekfilmekből, bár az tény, hogy Snoopy-rajongóknak ez maga a Kánaán.

Kinek ajánljuk:

A minőségi, ínyenc sorozatok rajongóinak, akiket nem zavar a magyar szinkron hiánya, és akik elfogadják, hogy e mellé kell legalább még egy előfizetés, mert önmagában az Apple TV+ nem nyújt elegendő újdonságot.

Prime Video

streaming Netflix hbo max Amazon Prime Apple TV+ Disney+

Prime Video

Ára: 899 forint/hónap (30 nap próbaidővel)

Magyarítás:

A húzósorozataikat általában szinkronnal hozzák, a többinél pedig beérik feliratozással. A saját filmjeikből többnyire a legnagyobb sikereikhez (Borat 2, Amerikába jöttem 2, A holnap háborúja…) készül magyar szinkron. A más stúdióktól kölcsönzött régi filmek esetében teljes lutri, hogy kerül-e rá szinkron vagy felirat, de az is gyakran előfordul, hogy egyikből sem kapunk (legutóbb a Top Secretet kapcsoltam ki csalódottan emiatt).

Húzócímek:

The Boys, Fleabag, A káprázatos Mrs. Maisel, Jack Ryan, Reacher, A térség

Amit nyújt:

Jelenleg a Prime Video a legkevésbé karakteres streaming-szolgáltató idehaza. Szinte mindenből van rajta egy kicsi, vagyis találunk stand upot, dokumentumfilmeket, animációs filmeket és sorozatokat, drága és látványos saját sorozatokat, régi tévés sikersorozatokat (A hivatal, Dr. House, Mad Men – Reklámőrültek…) és saját készítésű kisebb és nagyobb filmeket egyaránt, de egészen változatos minőségben, és teljesen kiszámíthatatlan magyarítással. Viszont a legtöbb tartalom nem saját gyártás, hanem vásárolt/kölcsönzött, ettől az egész inkább egy random összedobált könyvtárnak tűnik.

Amit nem nyújt:

Elég kevés új saját gyártás érkezik a platformra, és a katalógusa is szegényes (ez egy-két éven belül megváltozhat, miután megvásárolták az MGM filmstúdiót), inkább csak alkalomszerűen találunk rajta érdekes néznivalót, nem állandó jelleggel. Ugyan van néhány nem amerikai gyártású film és sorozat is a kínálatban, az amerikai tartalmak dominanciája feltűnően nagy.

Gyerekkel kell ez nekem?

Van ugyan SpongyaBob, meg Dóra, a felfedező és néhány mozis animációs film random magyarítással, szóval biztosan nem ez lesz a gyerekek kedvence.

Kinek ajánljuk:

Bár fentebb sok kritika hangzott el, azt azért hozzá kell tenni, hogy mindössze 899 forintos havidíjával ez messze a legolcsóbb streaming-szolgáltató, szóval aki valamelyik nagy mellé akar egy kiegészítő szolgáltatást, de nem szeretne sokat fizetni érte, annak jó megoldás lehet a Prime Video.

Disney+

streaming Netflix hbo max Amazon Prime Apple TV+ Disney+

Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas via AFP

Ára: 2490 forint (éves előfizetés esetén 2075/hónap)

Magyarítás:

Szinte mindenen található magyar felirat és/vagy szinkron, ezzel kapcsolatos bakit A kibukott első epizódjánál láttam csupán, ahol se felirat, se szinkron nem volt, viszont a második résztől már szinkronos volt a sorozat. Úgy tűnik, az újabb tartalmak vagy kapnak szinkront és feliratot is, vagy csak szinkront, több új sorozathoz nem találtam magyar feliratot, bár lehetséges, hogy ezt később még pótolják. Arra törekedtek, hogy az animációs filmek és sorozatok legyenek szinkronizáltak, viszont a régi katalógusfilmek esetében többségben vannak a csak feliratot kapott filmek.

Húzócímek: Minden Marvel- és Star Wars-film és -sorozat, viszonylag frissen debütáló nagy mozifilmek, Pixar és Disney animációs filmek és sorozatok tömkelege.

Amit nyújt:

Egy szép, letisztult, jól kezelhető kezelőfelületet, amit maximum azért érhet kritika, hogy magyar nyelvű beállításnál nem láthatjuk az eredeti címeket. A jó kezelőfelület jó és nagy mennyiségű tartalmat rejt. Alig másfél-két hónappal a premier után itt debütálnak a nagy Disney-s, pixaros, marveles és foxos mozifilmek, ami azt jelenti, hogy pár nap múlva már a Doctor Strange az őrület multiverzumában is fent lesz. Egy-két, ma már rasszistának kikiáltott mese kivételével gyakorlatilag az összes híres Disney animáció fent van a kínálatban, ahogy gyerekkorunk Disney-s mesesorozatai (Kacsamesék, Gumimacik…) is, de itt van a teljes Pixar-, Marvel- és Star Wars választék is. A -hubokra osztott tartalomban a Star könyvtár alatt találhatók a Disney és a Fox stúdiók kevésbé gyerek kompatibilis filmjei óriási választékban az Alientől a Francia kapcsolaton át a Nixonig és a Butch Cassidy és a Sundance kölyökig, de főképp az utóbbi évtizedek kínálatára fókuszálva. A választékot a National Geographic ismeretterjesztő filmjei egészítik ki, és egy csomó régi tévésorozat (Castle, A Grace-klinika, Lost – Eltűntek, Született feleségek, Így jártam anyátokkal…) is vár a nosztalgiázókra megnézhetetlen mennyiségű epizóddal. Az Apple TV+ mellett egyedül a Disney-nél láttam még, hogy egyes filmjeik/sorozataik mellé werkfilmet is kínáltak.

streaming Netflix hbo max Amazon Prime Apple TV+ Disney+

Star Wars: Obi-Wan Kenobi (Fotó: Profimedia)

Amit nem nyújt:

Az applikáció sehol nem gyűjti össze a közeljövő premierjeit, szóval maximum a hírekből tudhatjuk, mi érkezik a platformra a következő napokban/hetekben/hónapokban. Bár a háttérkönyvtár gigászi, az azért már most látszik, hogy amennyiben nem vagy nagy Marvel- vagy Star Wars-rajongó, azért felnőtt nézőknek szánt sorozatokból ritkábban érkezik új a kínálatba, és az eredeti, direkt a felületre szánt filmjeik többsége pedig nem túl fantáziadús családi tévéfilm. Továbbá ismeretterjesztő filmekből és Disney-hez közel álló alkotók portréfilmjeiből ugyan akad választék, de a komolyabb dokumentumfilmek és true crime-rajongók itt éhkoppon maradnak, ahogy nincs fent stand up comedy sem, és a reality-kínálat is majdhogynem kimerül a Kardashian családban. Akkor is rossz helyen kopogtatunk, ha európai (vagy csak nem amerikai és angol), netán magyar gyártású tartalmat fogyasztanánk.

Gyerekkel kell ez nekem?

Hogyne: gyerekkel már-már kötelező, hiszen kimeríthetetlen kincsesbányája az animációs filmeknek és sorozatoknak, később meg úgyis ráfüggnek a Star Warsra, a Marvelre és a Disney Channel-es ifjúsági sorozatokra.

Kinek ajánljuk:

Elsősorban családosoknak, másodsorban Marvel- és Star Wars-őrülteknek, de szerencsére a Disney-nél azért gondoskodtak arról, hogy ne csak a gyerekek, hanem anyu és apu is találjanak maguknak kedvükre valót, bár ők valószínűleg szeretnének majd mellé egy másik szolgáltatót is, ahol kicsivel több a felnőtt nézőket kiszolgáló kontent.

HBO Max

streaming Netflix hbo max Amazon Prime Apple TV+ Disney+

HBO Max

Ára: 2390 forint (éves előfizetés esetén 1582)

Magyarítás:

Minden tartalom magyarított, a felirat biztos, de idővel a legtöbb sorozatuk megkapja a szinkront is: minél kiemeltebb, annál hamarabb, de az is előfordul, hogy rögtön szinkronnal debütál. A katalógusfilmeknél előfordul, hogy vagy csak szinkronnal, vagy csak felirattal van fent, de a többségen szerencsére mindkettő megtalálható. Az induláskor egyes sorozatok feliratozás hagyott kívánnivalót maga után, de úgy fest, idővel ezt orvosolták. Az animációs filmek és sorozatok szinkronnal kerülnek a kínálatba.

Húzócímek: DC Comics filmek és sorozatok, Trónok harca, Drót, Eufória, Utódlás, Hatalmas kis hazugságok, Az utolsó lépcsőfok, True Detective

Amit nyújt:

A választékot öt csoportra osztották: Warner, HBO, DC, Cartoon Network és Max Originals. Az elsőben nemcsak a Warner stúdió régi mozisikereit láthatjuk, hanem az új mozisikereik már 45 nappal a mozipremier után felkerülnek a kínálatba. Itt találhatók a stúdió olyan nagy sikerű tévésorozatai is, mint a Két pasi meg egy kicsi, a Jóbarátok vagy az Agymenők. A DC-ben Az Igazság Ligájától Batmanen át a Jokerig terjed a választék, és egy csomó sorozatot (a Peacemakertől a Mocsárlényig) is kapunk. Az HBO menüpontban a prémium csatorna összes saját sorozata (a Maffiózóktól Az Easttown-i rejtélyekig) és filmje megtalálható, a Max Originals pedig a direkt erre a felületre gyártott filmek és sorozatok (Hacks, A farkas gyermekei, A légikísérő…) terepe. Dicséretes, hogy rengeteg az európai és a világ nem angol részéről érkező film- és sorozat, sok a független film a kínálatban, abban pedig az HBO Max egyenesen egyedülálló, hogy csak náluk láthatunk hazai saját gyártású dokumentumfilmeket és sorozatokat (A besúgó, Aranyélet…). Doksiban és true crime doksiban is erős a felhozatal. Mostanában reality-fronton is belehúztak (a következő magyar produkciójuk is ez lesz), hogy felzárkózzanak a konkurenciára. Rengeteg rajzfilmsorozat (Peppa malac, Mr. Bean, Tom és Jerry, Tapsi Hapsi, Ben X, Scooby Doo…) is található a kínálatban a kicsik nagy örömére.

Amit nem nyújt:

Egykor az HBO volt a stand up fellegvára Amerikában, ahhoz képest ebből vajmi keveset láthatunk, és újabb stand upból is ritkás a választék. A filmkönyvtár pedig első ránézésre ugyan jókora, de a Warner stúdió választéka ennél sokkal-sokkal több kincset rejt, és jó lenne ezeket is viszontlátni, nemcsak a legismertebb klasszikusokat. Hogy nem kérek lehetetlent, azt onnan tudom, hogy a Maxnak például Amerikában sokkal nagyobb a filmválasztéka. Szuper lenne továbbá, ha visszahoznák az HBO GO-ról azt a hasznos funkciót a menüből, amiben megmutatják, milyen filmek és sorozatok debütálnak a platformon a közeljövőben. Az pedig csak egy extra kérés, hogy jó lenne, ha nemcsak marginális számban találhatnánk a választékban 4K-s tartalmakat.

Gyerekkel kell ez nekem?

Az HBO Max animációs és gyerekfilmes kínálata a Disney-vel ugyan nem ér fel, de szorosan követi őket, animációs sorozatokból például óriási a választék, ha egész estés animációkból mutatkozik is egy kis hiány. Bőven van itt néznivaló az összes gyerekkorosztálynak.

Kinek ajánljuk:

Talán mind közül a legátfogóbb kínálatot itt találhatjuk, a szuperhősös sztoriktól a true crime-on át a magyar sorozatig és a pucsítós realityig van itt minden. A premierek száma ugyan a Netflixét nem közelíti meg, de a minőség magasabban van, és sokkal kevesebb a mellélövés is.

Netflix

streaming Netflix hbo max Amazon Prime Apple TV+ Disney+

Netflix

Ára: 2490 forint SD-ben/3490 forint full HD-ben/4490 forint 4K-ban

Magyarítás:

2019 óta szinte minden újonnan debütáló produkciójuk kap legalább magyar feliratot, viszont a katalógusban visszafelé haladva csak azokat a sorozataikat magyarították, melyeknek később új évadai érkeztek, így a 2018-as és annál korábbi filmekről/sorozatokról sokszor hiányzik a magyarítás. Ma már csak néha egy-egy új stand up comedy, illetve a nem saját gyártású filmjeik kapcsán látom, hogy lemaradt a szinkron/felirat, a saját filmjeik és sorozataik többsége mindkettőt kapni szokott általában már a debütálás napján.  

Húzócímek: Bridgerton, Stranger Things, Vaják, Ozark, Black Mirror, Mindhunter, Bojack Horseman, You, A nagy pénzrablás, Lupin, Narcos, Making a Murderer, Cobra Kai

Amit nyújt:

A legkifinomultabb, legátgondoltabb platformot, amit azóta mindenki másol. A napi toplisták sokat segítenek abban, hogy lássuk, mi éppen a menő tartalom, és külön menüpontban mutatják az újdonságokat és azokat a tartalmakat, amik a közeljövőben érkeznek a platformra, ami hasznos segítség.

Az új tartalmak száma már-már zavarba ejtő: heti szinten olyan mennyiségű film, sorozat, doksifilm, doksisorozat, talk show, reality, vetélkedő, stand up előadás és animáció ömlik onnan, hogy csak ők több tartalmat gyártanak, mint az összes többi streaming-szolgáltató együttvéve, ráadásul rengeteg nem saját gyártás is látható náluk, sok mozikban látott film köt ki a Netflix kínálatában. Néha úgy tűnik, mintha a Netflix nem a többi streaming-szolgáltatóval, hanem a hagyományos tévécsatornákkal próbálna konkurálni. Feltűnő és ünnepelendő a nyelvi változatossága is: nemcsak Amerikából, hanem szinte a világ minden tájáról találhatunk bőven tartalmakat. Magyar mozi- és tévéfilmekből is jókora a választék.

streaming Netflix hbo max Amazon Prime Apple TV+ Disney+

Stranger Things (Fotó: Profimedia)

Amit nem nyújt:

Ekkora gyártási volumen mellett nehezen érthető, hogy miért nincs még saját gyártású magyar filmje vagy sorozata a Netflixnek, de bízzunk abban, hogy ez majd változni fog. Az ugyan részben dicsérendő, hogy elképesztő a választék, viszont tényleg annyira nagy, hogy el lehet veszni benne: többen ismerik az élményt, hogy addig válogattak a Netflixen, míg végül elfáradtak a nagy átnézésben, és inkább elmentek aludni. Annyira sok a saját tartalmuk, hogy azt már a sajtó sem bírja követni, és közülük a legtöbb különösebb hírverés nélkül érkezik meg úgy, hogy egyszer csak feltűnik a szolgáltató kínálatában. Sajnos a nagy mennyiség sokszor nem találkozik a jó minőséggel, így gyakran sok rossz filmen/sorozaton/tartalmon kell átverekednünk magunkat, hogy megtalálhassuk a rejtett kincseket. Az biztos, hogy a Netflix a válogatáshoz nem nyújt túl sok segítséget.

Gyerekkel kell ez nekem?

Ahhoz képest, hogy minden más fronton mennyi tartalom érkezik, a gyerekfilmek és az animációs filmek/sorozatok terepén a Netflix csak a kötelezőt hozza: jelzésértékű, hogy most, amikor szorítaniuk kellett a büdzsén, az első között vágták meg az animációs stúdiójuk költségvetését. Van azért gyerek kontent, de érezhető, hogy nem ez áll a figyelmük középpontjában.

Kinek ajánljuk:

Leginkább az All You Can Eat éttermek lelkes rajongóinak. Feltéve, hogy van kedvük ajánlás nélkül kipróbálni mindenfélét bízva abban, hogy nem csapják el a gyomrukat közben, és néha-néha egy-egy ínyenc finomságra is rábukkannak a hatalmas választékban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top