nlc.hu
Szabadidő

Kis, kevésbé ismert nyári fesztiválok 2022-ben

Drága a Sziget, túl hangos a Sound? Ezekkel a kis fesztiválokkal teljes lesz a nyarad

Infláció és áremelkedés ide vagy oda, van fesztivál, ahol tízezer forintért egész nap jól érezheted magad, nagyszerű a zene, és ebbe az összegbe még egy-két fröccs is belefér. Mutatjuk, hova menj, ha három-négy nap alatt költenéd el azt a pénzt, amiből egy nagy fesztivál napijegyét megveszed.

Kolorádó

El vannak kényeztetve a belpesti bohém, kreatív művészfiatalok, akiket pár éve még hipsztereknek hívtunk. Mármint egyébként is el vannak kényeztetve, fesztiválügyben meg aztán pláne. Annak idején be kellett érniük a Bánkitóval, ahova kivonult az összes alternatív zenekar és dj, aki számít, plusz a menő kocsmák és közösségi terek, azaz ugyanaz történt, mint egy az átlagosnál kicsit sűrűbb szombat este, csak festői környezetben, tóval, szúnyogokkal, friss levegővel. Aztán megérkezett a Kolorádó Fesztivál a Nagykovácsi melletti erdőbe.

A Kolorádó olyan, mintha Szigetre ötödannyi embert engednének be, és lenyesegetnének róla mindent, ami ciki. A szervezők mindent megtesznek, hogy a legfrissebb és legmenőbb (értsd: nem feltétlenül a legismertebb) külföldi együtteseket hívják, és a magyarok közül is az igazi őrültek jönnek. Az egyik végén goasátor, a másikon punkkocsma, a kettő között nagyszínpad, kicsit odébb egy hardcore együttes egy patakmederben, a helyszínek között pedig színes fényfüzérek. Álomszerű, csodálatos élmény, ennél jobban nem lehet elkezdeni a nyarat; tavaly meg is mutattuk.

Kolorádó Fesztivál

Fotó: Neményi Márton

Ekkor: június 30-tól július 2-ig

Ennyiért: a napijegy 13 900 forint, a támogatói bérlet 45 ezer forint.

Alkotótábor

Ha azt írjuk, menjetek a virágospusztai Alkotótáborba, jó eséllyel rajzszakkörös gyerekek nyári programját vizionáljátok 1987-ből. Szó sincs erről: az ötnapos buli szervezői nem sokat árulnak el magukról, és milliókat sem költenek reklámra, de az biztos, hogy az elvonulós, barátságos és kötetlen program központjában a minimal techno áll, legalábbis zeneileg, egyébként pedig szabadon kreatívkodhat, ejtőzhet és barátkozhat az, aki ellátogat ebbe a Bér közelében található ifjúsági táborba.

A YouTube-videók tanúsága szerint a legjobb bulik hajnalban vannak, és olyan nincs, hogy ne szólna valahonnan az idegeket kisimító négynegyed.

Ekkor: július 6-10.

Ennyiért: napijegyek 6990 és 13 990 forint között, a bérlet 24 990, a sátorjegy 5000, a lakókocsijegy (árammal) 19 990 forint.

Pocca Piknik

Nőimagazinos szemmel azért kellene ajánlanunk a Pocca Pikniket, mert a Felsőörs melletti levendulamezőkön tartják, természetesen szüretelési lehetőséggel és csodás kilátással. De inkább azért ajánljuk, mert a három nap három méltatlanul elhanyagolt műfajt jelent: a dixielandet, a rockabillyt és a bluest, meggyőző, nemzetközi és magyar zenekarokkal, grillezéssel, itallal, gyereksarokkal és persze a pszichedelikus levendulás háttérrel. (És illatban – el sem tudjuk képzelni, milyen érzés három napot eltölteni így.) Az pedig hab a tortán, hogy a helyszínnek micsoda történelme van.

Mi a pénteki rockabilly-napot céloztuk be, már csak a fantasztikus Mistery Gang miatt is, amely hazánk ajándéka a nemzetközi színtérnek, jegyzik is őket a legnagyobbak közt. Koncertjeikből csak úgy dől az életöröm, ráadásul tényleg úgy néznek ki, mintha az ötvenes évek közepén a Folsom börtönből szalajtották volna őket, egyenesen egy memphisi lebujba.

Ekkor: június 30. és július 2. között

Ennyiért: a napijegy 8900 forint, a kétnapos bérlet 15 900, a háromnapos 21 900 forint. Kaphatóak négyfős bérletek is.

Reflektor

Idén inkább visszatérő fesztiválok vannak, új nem sok; ez persze érthető, és így külön örülünk a Reflektornak, amelyet először szerveznek meg. Ráadásul nem is akárhogy: eleve dicséretes a menő városi fiatalokat megcélzó, főleg elektronikus felhozatal, élen a dallamos Templesszel és a színpadias, magával ragadó Son Luxszal. Azt viszont  nagyon sajnáljuk (hát még a szervezők), hogy az eredeti helyszín nem jött össze.

Úgy tervezték ugyanis, hogy az Örs vezér teréhez közeli Terebesi erdőben tartják, de nem a természet lágy ölén – olyan fesztivál már rengeteg van –, hanem egy elhagyatott, használaton kívüli kamionmosóban. A rideg betonépítményben az utóbbi évekig főleg hajléktalan emberek húzták meg magukat, a szervezőkre rengeteg gazolás és takarítás várt, és úgy tűnt össze is jön, ám „előre nem látható nehézségek” miatt elúszott. Nagyon reméljük, hogy jövőre sikerül nekik, mert ezt a fesztivált félig a helyszín vitte volna el a vállán.

Így átköltöznek a kissé snassz, de tömegközlekedésileg előnyösebb Akváriumba. Sebaj, a fellépők ettől még nem lesznek kevésbé erősek.

Ekkor: július 14-16.

Ennyiért: a napijegy 13 900, a bérlet 29 900 forint.

LB27 Reggae Camp

Nincs még egy fesztivál, amelynek kapcsán nyugodt szívvel le mernénk írni, hogy nem csak a balhé, fizikai és lelki atrocitások, arcoskodás, összefeszülés, a szekusok és a pogózók közti összecsapás kizárt, hanem az is, hogy bárki bárkire rosszat mond, gondol, vagy mondjuk csúnyán néz. A Reggae Camp pontosan az, aminek hangzik: négy nap felhőtlen béke a Ceglédi Termálfürdő mellett, jamaikai popzenére és annak mutáns alműfajaira.

Az egészet a Ladánybene 27-nek köszönhetjük, akik nagyon is léteznek: ők szervezik és fogják össze a magyarországi reggae szcénát, már amennyire ezeket az arcokat szervezni lehet és kell. Fellép mindenki, akinek van köze a fenti műfajhoz, illetve a dancehallhoz, skához, dubhoz, szóval Bob Marley csak a kiindulópont. Az mondjuk ne lepjen meg senki, hogy ezekben a bandákban jelentős átfedések vannak, biztosan lesz két koncert egymás után úgy, hogy a nyolc-nyolctagú együttesből öten-hatan ugyanazok. Egyébként már csak az együttesnevek miatt is megéri tenni egy kört; a felhozatal (magyarul lineup) még nem ismert, de biztosan fellép például a MacSKAnadrág és a Malacka és a Tahó.

Aztán egyszer csak-csak legalizálják a marihuánát is.

Ekkor: július 28-31.

Ennyiért: még nem tudni, de mibe, hogy nem lesz drága!

SZIN

Ismeretlennek semmiképp nem neveznénk a Szegedi Ifjúsági Napokat, mégis úgy érezzük, hogy a nagy nevek mellett méltatlanul elsikkad ez a csodálatos fesztivál. Ha óriásfesztivál, akkor Sziget, ha alternatív buli, akkor Bánkitó, ha emberarcú, magyarzene-központú dzsembori, akkor EFOTT… a SZIN-hez valahogy nem kapcsoltunk hasonló eposzi jelzőt a köztudatban, eltekintve attól, hogy „a nyár utolsó fesztiválja”. Amikor ugye mindenki fáradt, le van égve (konkrétan és anyagilag is), és szorong az egy-két hét múlva felpörgő mókuskerék miatt.

Pedig igenis van eposzi jelzője, mi több, főszereplője a SZIN-nek, ez pedig nem más, mint

Szeged.

A SZIN emberi, közvetlen, cuki, lelke, szíve van; sorolnánk az együtteseket, de különösebb jelentősége nincsen (a kötelező fesztiválsztenderd ízlés és igényszint mentén válogatnak a szervezők, pár igazi meglepetéssel), itt egyszerűen létezni kell, nem kétségbeesetten, még egy utolsót bulizni, és beesni a koncertekre, nem elmenni rájuk. Ugyanazt érzed, mint általában Szegeden, augusztus végén: iszonyatos forróság van, tűz a nap, de nem baj, mert annyira lassú minden és barátságos mindenki.

Ekkor: augusztus 24-27.

Ennyiért: a napijegyek 12 900, illetve 14 900 forint, a bérlet 34 500 forint. Kapható sokkal olcsóbb gyerekjegy, a kempingjegy pedig csak 3000 forint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top