nlc.hu
Szabadidő

Ritka kék homárt fogott egy portlandi halász

Nem hitt a szemének, amikor kifogott egy hihetetlenül ritka kék homárt

Egy ritka génmutáció okozza a rákok különös, szemet gyönyörködtető színét.

Noha az elmúlt évek alatt sokféle tengeri lényhez volt már szerencséje egy portlandi halásznak, a férfit megdöbbentette, amikor a minap egy ritka homár akadt a hálójába. A „hagyományos” amerikai homár színe ugyanis zöldesbarna, vörös tüskékkel. A szakértők szerint körülbelül kétmillió példány közt egy akad, amelyik egy ritka génmutáció miatt végül kék színű lesz – számolt be az esetről a LADbible. Mint írták, a szerencsés halász a szemet gyönyörködtető rákot végül visszadobta a vízbe, hogy „tovább nőjön”.

kék homár

(Fotó: Getty Images)

Noha a kék homárok valóban nagyon ritkák, az ipari halászat miatt időről-időre lehet hallani arról, hogy egy-egy példány előkerül.

2012-ben egy Bobby Stoddard nevű másodgerenerációs homárhalász fogott ki egyet a kanadai Nova Scotia tartomány partjainál. Mint akkor a CNN-nek elmesélte, az édesapja 55 évnyi halászat alatt is csak egyszer látott ilyen kék színű rákot és azt is 45 évvel korábban. Stoddard a példányt először megpróbálta felajánlani a helyi tengeri intézetnek, de állítása szerint „nem voltak túl lelkesek”, a férfi ezért úgy döntött, inkább eladja. Ez a terve is kudarcba fulladt azonban, mivel több furcsa, támadó üzenetet kapott, ami miatt úgy döntött, mégsem próbálja meg értékesíteni a kék tengeri lényt. Az akkori híradások szerint végül úgy döntött, hogy előbb-utóbb visszadobja a vízbe, arról azonban, hogy ezt valóban megtette-e, nincsennek információink.

Ohióban egyébként 2020-ban egy étterem személyzete éppen az előtt néhány perccel vette észre, hogy egy ritka kék homár van a birtokukban, hogy megfőzték volna. A rákot inkább elnevezték Clawdnak (Ollósnak) és odaajándékozták egy közeli állatkertnek. Az Egyesült Királyságban nagyon hasonló dolog történt tavaly egy másik étteremben. Ott azonban a homárt Larrynek keresztelték el és a manchesteri tengeri központba szállították.

2021-ben egyébként szintén kék homár került annak a fiatalembernek a hálójába, aki az angliai Penzance partjainál halászott. A fiatalember visszadobta a tengerbe az ultraritka kék rákot, mert a homár a szabályok szerint túl kicsi volt ahhoz, hogy megtartsa. Ha nagyobb lett volna, állítása szerint elvitte volna a közeli homártenyésztő állomásra.

A történethez hozzátartozik, hogy noha nagyon ritka a kék homár, nem ez a legritkább színváltozat, mely előfordul a természetben. Szakértők szerint ugyanis tízmillióból egynek sárgás színe van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top