nlc.hu
Szabadidő

A Familypark óriási élmény az egész családnak

Egy vidámpark, amit a család összes tagja imádni fog

Eljutottam a három gyerekemmel a Familyparkba, ami egyrészt fantasztikus élmény, másrészt egy tériszonyos anyának erős kihívás, de nagyon is élvezhető.

A tériszonyom velem van már gyerekkorom óta, nem olyan súlyos, hogy akadályozzon a napi életben, sőt, a vidámparkokat is imádtam mindig, annak ellenére, hogy elfehéredő ujjakkal szorítottam a játékokon a korlátot, és az életemért küzdöttem a hullámvasúton. Mindez nem vett el gyerekként sem a szórakozási faktorból, ahogy most, Ausztriában a Familyparkban is csodálatos élményekkel gazdagodtam a gyerekeimmel együtt, csak épp a játékok nagy részén inkább csukott szemmel vártam ki a menetek végét.

Budapesti gyerekként a ‘80-as években teljesen természetes volt számomra, hogy minden gyereknapot a városligeti Vidámparkban töltöttünk a szüleinkkel. Anyukám általában nem ült fel velünk a játékokra, messziről nézte, ahogy apámmal száguldozunk a hullámvasúton, pörgünk a körhintán vagy forgunk az óriáskeréken. Olyan nagy és maradandó élmény volt számomra minden ilyen vidámparkozás, hogy mindenképpen szerettem volna a gyerekeimnek is hasonlót nyújtani, ám sajnos a legkisebb lányomnak már nem tudtam megmutatni a városligeti Vidámparkot, mert bezárták, mire abba a korba ért, hogy élvezni tudja a pörgést-forgást. Ezért is csillant fel a szemem, amikor lehetőségünk támadt a Familyparkba elmenni és eltölteni a szabadidőparkban egy napot felhőtlen szórakozással.

Mielőtt elindulsz:

A nagy utazás előtt még nézz fel a Familypark honlapjára, ahol a gyermek magassága alapján egy szűrővel könnyedén ellenőrizheted, milyen játékokat használhat. A magasságkorlátot nagyon komolyan veszik a parkban, lemérik a gyereket, mielőtt felengednék a játékra, ha túl kicsinek látják a megadott magassághoz képest. De ne aggódj, a piciknek is akad bőven élmény a szabadidőparkban.

Érdemes vállalni az utazást

Bár a Familypark Ausztriában van, ami első hallásra talán messzinek tűnik, de szerencsére a magyar határhoz közel fekszik, így viszonylag gyorsan, 2,5-3 óra alatt elérhető autóval Budapestről. Nyilván mind jobban szeretnénk, ha 15 perc sétára laknánk egy ilyen vidámparktól, de ennek is nagyon örülünk, hogy elérhető távolságon belül hozzájuthatunk egy ennyire minőségi élményhez. Ugyanis nem valami vurstliról van itt szó, hanem nagyon komoly és profi szabadidőparkról, ahol úgy elrepül egy nap, hogy szinte meg sem állunk a játékok és néznivalók között. Vagyis de, megállunk, a sorban mindenképp, mert ha hétvégén megyünk, akkor számítani kell arra, hogy a játékokhoz várakozni kell, annyian választják jó időben ezt a szórakozási lehetőséget. De ahogy minden másra is jellemző ebben a parkban: korrekten történik a sorban állás, még azt is kiírják, hogy hány perces várakozásra lehet számítani, és szépen, kulturáltan engedik be a játékokhoz a várakozókat. 

A Familypark a nevéhez méltón tényleg az egész családnak szól: én két kamasszal és egy kisiskolás gyerekkel mentem, úgyhogy kijelenthetem, hogy tényleg minden korosztálynak vannak játékok a parkban. A minihullámvasúttól kezdve a legvadabb szerkezetig – az, amitől már ránézésre elszédülsz – tényleg minden van, amit gyerek és szülő csak kívánhat. Az egész park következetesen a mesevilágban tart minket, még a vécén sem esik ki a szerepből, az egyik férfivécében például a piszoárból különböző állathangok szólnak. Nemcsak a játékok, hanem a szolgáltatók is tematizálva, mesés környezetbe varázsolva várnak minket, ami rengeteget ad az élményhez összességében.

Familypark

A Familyparkban A repülő népszerű játék (Kép: Family park)

A kedvenc attrakció

Megkérdeztem a 17 éves gyerekemet, mi volt számára a legemlékezetesebb attrakció, alig tudott választani a sok kedvenc közül: „Az egyik legjobb élmény talán a hullámvasút volt, ami több kocsiból állt. Az első kocsin egy pegazus díszelgett és ez volt az egyik legvadabb szerkezet, rendesen megrángatott minket a kanyarokkal és többször oldalra is dőlt a síneken. Ami még ebben nagyon tetszett, az a beszállás volt, ami remekül ki lett találva: minden üléshez külön bejárat volt, tehát mindenki oda állt be sorba, ahova ülni akart, így a tolongást, lökdösődést is elkerültük. A bejárat és a kijárat a sínek két oldalán volt, így megúszva a távozók és érkezők összeütközését. Minden játéknál észrevettem, hogy mennyire emberbarát módon van a beszállás, kiszállás kitalálva, egyszer sem kellett tolakodni, hogy sorra kerüljünk. A másik játék, amiről még mondanék pár szót, az Leonardo gépe, ami hatalmas volt. Az emberek beültek az egyik végébe, aztán az egész elkezdett forogni a tengelye körül, és ha ez nem lenne elég, minden üléshez voltak csatolva »szárnyak« amikkel mindenki meg tudta magát lökni oldalra, így még izgalmasabbá téve az élményt.”

A hétéves gyerekem pedig annyit kérdezett, amikor hazaértünk, hogy „Mikor megyünk megint?” És neki is nagyon nehezen ment a választás, amikor a kedvenc játékáról kérdezgettem: „A legjobb az volt, tudod, amelyik így dobált (a Stellariumra gondolt – a szerk.), meg a két hullámvasút is nagyon jó volt, mert többször felültünk rá, csak az óriáskerék hiányzott kicsit. Ja, és a gitáros macik nagyon tetszettek!” A 16 éves gyerekem pedig a madárijesztőért volt oda meg vissza: „Nekem az Őrült Madárijesztő (Verrückte Vogelscheuche) volt a kedvencem, mert izgalmas volt, hogy nem lehetett kiszámítani, hogy mikor fog hirtelen megindulni lefelé. Körülbelül a menet közepénél elkezdett jobbra-balra dülöngélni az egész szerkezet, ami nagyon érdekes élmény volt.”

Hódvár Familypark
Megnézem
Összes kép (7)

Ne hagyd otthon a váltóruhát!

Arra is kell figyelni, ha ellátogatunk a Familyparkba, hogy kerüljön váltóruha is a hátizsákba, ugyanis több helyszínen is elázhatunk. A gyerekek abszolút rajongtak a vizes játszótérért, ahol szökőkutakkal, vízköpőkkel, interaktív játékokkal lehettek csuromvizesek. A park Falusi gazdagság (Bauernhof) tematikus részlegén találhatók a vizezős területek, ide került a 2022. július 9-től elérhető Hódvár is, a Familypark legújabb attrakciója. A Hódvárban (Biberburg) garantáltan nyakig vizes lesz mindenki, amikor 17 méterről rohan a kocsikkal a vízbe. A 38 fokos melegben ez egyébként a legjobb mókának tűnik, lehet, hogy a gyerek nem is akarja majd átvenni a vizes játszótér és a Hódvár után a ruháját. Ha pedig további vizezésre vágyna, akkor csak át kell vinni a Kalandszigetre, ahol a Krokodilpályán (Krokobahn) és A repülő hal (Die Fliegenden Fische) játékokon fröcsköl a víz, amerre lát.

Mindent összevetve a familyparkos kalandunk után csak bátorítani tudom azokat a szülőket is, akik olyanok, mint én, hogy tériszonnyal és nem annyira erős gyomorral rendelkeznek: behunyt szemmel is csodás élmény a Familyparkban felülni a pörgős-forgós játékokra, de ha nyugisabb vagy vizesebb játékokat keresel, arra is bőven találsz kínálatot. A gyerekek pedig garantáltan imádni fogják a vidámparkos nap minden percét.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top