nlc.hu
Szabadidő

LMBTQ-filmek és -sorozatok

10 LMBTQ-témájú film és sorozat, amit meg kell nézned

Pride-hónap alkalmából olyan filmeket és sorozatokat hoztunk neked, amiktől nem megy el az életkedved, sőt, kifejezetten a happy end kerül a fókuszba.

Az LMBTQ közösség reprezentálása a mainstream médiában eléggé egysíkú. A legtöbb olyan sztori, aminek egyáltalán lehet queer főszereplője nagyon sokszor tragikus véget ér.

Fontos azonban, hogy az LMBTQ fiatalok olyan filmekkel és sorozatokkal is találkozzanak, amik nem kizárólag a szívfájdalomról és balsorsról szólnak. Mert persze a szomorú történeteket is el kell mesélni, de azért mégiscsak jó pozitív reprezentációt is látni.

Carol

Carol (forrás: IMDB)

Az alábbi alkotásokból kiderül, hogy bárki bármit akar sugallni, a szerelem az szerelem és mind arra vágyunk, hogy happy end legyen a történetünk vége.

Fire Island

A Fire Island egyszerre jelöl egy nyaralóhelyet, ami ikonikussá vált a melegek körében, és egy új, 2022-es Büszkeség és balítélet-adaptációt. Bizony, Jane Austen klasszikusa teljesen modern köntösbe öltözött a Disney+ romkomjában: nem elég, hogy kapott egy queer, de még egy ázsiai csavart is, miközben megmaradt annak a sztorinak, amit annyira megszerettünk az írónő tollából. Vicces, őszinte és romantikus – igazi nyári film!

A szobalány

Park Chan-wook, dél-koreai rendező híres a fordulatos alkotásairól (az Oldboy megvan?), és ez a japán örökösnőről és szobalányáról szóló film sem kivétel. A szobalányban csak úgy kapkodod a fejed az újabb és újabb váratlan húzások láttán, miközben az egyik legszebb szerelmi történetet meséli el, amit valaha láttál. A végére leesik az állad, és közben valahogy mégis megtelik jóérzéssel a szíved.

Fülig beléd zúgtam

Ha már elolvastad a képregényt, akkor gyorsan kapcsolj a Netflixre, ahol Nick és Charlie gimis románcának sorozatverzióját is megismerheted. A Fülig beléd zúgtam kifejezetten hiánypótló széria barátságról, szerelemről és a szokásos középsulis élményekről. Az egész annyira aranyos, kedves és szívet melengető, hogy a happy end sem lesz elég, követelni fogod a folytatást – ne aggódj, már berendelték a második és harmadik évadokat is.

Carol

Patricia Highsmith regényének adaptációja a Carol, ami két leszbikus nő életét dokumentálja az ötvenes évek Amerikájában. Rooney Mara és Cate Blanchett alakítják a szerelmeseket, akik egy manhattani áruházban találkoznak, majd szeretnek egymásba. Ugyan eléggé keserédes a film, mégis kihagyhatatlan: gyönyörű bemutatása az érzelmeknek és az elfogadásnak.

Így is, úgy is Laurence

Xavier Dolanre mindig lehet számítani, ha érzékeny témák mesteri elmeséléséről van szó. Az Így is, úgy is Laurence egy szívfacsaróan csodálatos történet a 35 éves Laurence-ről és az ő döntéséről, mely szerint végre elfogadja magát annak, aki: transz nőnek. Laurence elhatározása nemcsak a saját életére hat, de a menyasszonyára, Fredre is, és az egész kapcsolatukra is…

Keresem…

Ez egyszerre egy film és egy sorozat is – előbbi a széria lezárásaként készült, és mindkettő elérhető az HBO Maxon. A történet egy csapat queer barát életébe enged betekintést, akik fiatal felnőttekként igyekeznek navigálni a San Francisco-i mindennapokban. Az egyik főszereplő az a Jonathan Groff, akit többek között a Mindhunterből is ismerhetsz, a személye pedig gyakorlatilag garantálja a minőséget.

Kszi, Simon

A Kszi, Simon egyik legtriviálisabbnak tűnő, mégis legfontosabb újítása az, hogy a főhősünket, Simont nem az határozza meg, hogy meleg, hanem az, hogy tinédzser. Igen, a film valóban beszél Simon coming outjáról (ami az egyik legszívhezszólóbb jelenet), de ez elsősorban egy tini-romkom cuki happy enddel és a kamaszkor minden jellemzőjével.

Holdfény

Ugyan a 2017-es Oscar-győztes alkotás nem tipikus örömóda a szerelemhez, végül mégis bebizonyítja a nézőnek, hogy egy felemelő coming-of-age történet a kitartásról és emberségről. A Holdfény három részből áll, reprezentálva egy fiatal afroamerikai fiú életének szakaszait, aki ezalatt felfedezi az identitását és szexualitását. Mindezt frissen, lenyűgöző képi világgal elmesélve.

Éretlenségi

Az Éretlenségit nem kifejezetten neveznénk LMBTQ-filmnek, azonban mégsem maradhat le a listáról. A két lány barátságáról szóló vígjátékban ugyanis a duó egyik tagja, Amy leszbikus és hozzá kapcsolódik a sztori fő szerelmi szála. Bár a lány és a kiszemeltje (SPOILER) nem jönnek össze a film végén, a kapcsolatuk mégis reményteli véget ér, Amy pedig végre jobban önmaga lehetett, mint addig korábban bármikor.

Szerelem vagy kötelesség

Ami első látásra egy egyszerű tinidráma svéd koronahercegi főszereplővel és elit gimisekkel, az második pillantásra egy szuper aranyos, de mégsem teljesen egyszerű szerelmi történet. Mégpedig Wilhelm herceg és Simon kapcsolatának sztorija, amit nemcsak az iskolai élet kihívásai, az osztálykülönbségek, hanem a trónörökös nyakába szakadt felelősség is megnehezít. Szerencsére az első évad keserédes vége nincs kőbe vésve: hamarosan érkezik a folytatás, amiben Simon és Wilhelm újabb esélyt kapnak a boldogságra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top