nlc.hu
Szabadidő

Nyári könyvújdonságok

13 nagyon várt nyári könyvújdonság, amit érdemes előjegyeztetni

Szeretsz képben lenni az aktuális irodalmi újdonságokkal? Akkor mutatjuk, mire lehet még nyáron számolni könyvfronton!

Olvasni bárhol és bármikor lehet, még csak különösebb apropó sem kell ahhoz, hogy az ember szakítson egy kis időt egy jó sztorira, hiszen a strandon, a vonaton, várakozás közben vagy akár csak egy szimpla vasárnap délután is tökéletesen alkalmas lehet erre. Júliusban és augusztusban pedig érdemes különösen szemfülesnek lenni, mert a kiadók szuper sikergyanús könyvekkel lepnek meg minket.

Lorraine Kaltenbach: A katonakirályné titka – Sisi lenyűgöző húga

Lorraine Kaltenbach: A katonakirályné titka – Sisi lenyűgöző húga

Fotó: Helikon Kiadó

Háromévi kutatómunka fekszik ebben a történetben, ami Sisi húgának, Mária Zsófiának az életét göngyölíti fel. A bajor hercegnőből – akárcsak a nővéréből – királyné lett, de nem sokkal azután, hogy elfoglalta helyét a nápolyi trónon, az egységes Olaszország mozgalom tagjai elmozdították, így a királyi pár kénytelen volt Rómába, a Szentatyához menekülni.

Nyugtuk azonban itt sem lehetett, az olasz egységért küzdők a pápai államot sem kímélték, a királyné pedig úgy döntött, ő nem fog a harc elől meghátrálni – innen ered a katonakirályné elvevezése is. A Szentatya védelmére érkező önkéntes, Emmanuel de Lavaysse oldalán fegyvert ragadott, a találkozásból pedig olyan mindent elsöprő szerelem lett, amiből még egy gyermek is született.

A szerző, aki nem mellesleg távoli rokoni kapcsolatban áll Mária Zsófiával, és eltitkolt, törvénytelen lányával, Daisy-vel, kalandos fordulatokkal mutatja be, anya és lánya történetét.

Helikon Kiadó, várható megjelenés: július 15.

Julie Cohen: Louis és Louise

Julie Cohen: Louis és Louise

Fotó: Gabo Kiadó

Louis és Louise ugyanaz a személy, két különböző élettel, csupán az orvos által megállapított nemük és az a kicsinyke „e” végződés különbözteti meg őket egymástól. Egyformán vörös a hajuk, ugyanazokkal az emberekkel barátkoznak, mindketten kiváltóan tudnak fütyülni és természetesen az álmuk is megegyezik: mindketten írók szeretnének lenni.

Mennyire másképp alakulhat egy élet a születés pillanatában? Ebből az időszerű regényből kiderül.

Gabo Kiadó, várható megjelenés: július 29.

Kimberly McCreight: Jó kis házasság

Kimberly McCreight: Jó kis házasság

Fotó: Gabo Kiadó

A szövetségi ügyészként dolgozó Lizzie Kitsakis élete egyik pillanatról a másikra megváltozik, amikor régi barátja, Zach Grayson kétségbeesett hívását fogadja – a férfi feleségét, Amandát holtan találják a házuk lépcsőjének aljában, és őt gyanúsítják a meggyilkolásával. Lizzie eddigi boldog életét felváltja az idillinek tűnő Park Slope sötét világa, ott, ahol a gyerekek exkluzív magániskolába járnak, és ahol a szülők olyan nyugtalanító titkokat őriznek, amit csak az vehet észre, aki a felszín alá néz. Lizzie-nek ezután nemcsak azon kell elgondolkodnia, hogy milyen egy jó házasság, hanem azon is, hogy a sajátja még megmenthető-e.

Gabo Kiadó, várható megjelenés: július 29.

Lynn Painter: Mr. Téves Szám

Lynn Painter: Mr. Téves Szám

Fotó: Kossuth Kiadó

A romantikus regények kedvelőinek ajánljuk Lynn Painter komédiáját, ami egy téves üzenetváltással kezdődik…

Olivia Marshallt az egész családja csődtömegnek tartja, de amikor egy ismeretlen telefonszámról érzéki üzenete érkezik, úgy érzi, végre felívelőben van az élete. Colin Beck sem kivétel azok között, akik Oliviát idegesítőnek és pechesnek látják, de amikor a lány hozzájuk költözik, mégsem tud tőle elvonatkoztatni. Amikor pedig kiderül, hogy Olivia nem csak a legjobb barátja fura kishúga, hanem az a lány, akivel hetek óta üzengetnek egymásnak, csak még inkább összekuszálódnak a dolgok. 

Kossuth Kiadó, várható megjelenés: augusztus 1.

Jackie Kabler: Boldog család

Jackie Kabler: Boldog család

Fotó: 21. Század Kiadó

Beth mindössze tíz éves volt, amikor az anyjának, Alice-nek egyik pillanatról a másikra nyoma veszett. Azóta Beth élete – néhány nehéz év után – végre sínre került: van egy szép családja, otthona, jó munkája.

Mindez azonban megváltozni látszik, amikor Alice hosszú évek után feltűnik és hozzájuk költözik, az anyja megjelenésével egy időben ugyanis valaki azon munkálkodik, hogy tönkre tegye a boldogságát és ezért elég messzire hajlandó elmenni.

21. Század Kiadó, várható megjelenés: augusztus 5.

Kiss Noémi: Balaton

Kiss Noémi: Balaton

Fotó: Magvető Kiadó

Balaton-part, forró nyár, nyolcvanas évek. Egy kislányt a nagyapja úszni tanít, ám amikor elhagyják a stéget, a nádas szélén egy hullát találnak. A szocializmus gazdagjainak és kisembereinek nyári világa mellett ez a regény bepillantást enged a legszegényebbek életébe, és átélhetővé válik a kor várakozó, feszült csendje… Víkendházak, pulóverpiac, mólók. A nyaralás önfeledt öröme mellett megbicsaklott sorsokat, bűnöket, titkokat és hazugságokat mos partra a víz. 

Az NDK-val együtt tűnt el a Balaton. Az augusztusi vihar elfújta a strandunk forró lángosainak szagát. A felhők, akár tépett szélű, fehér papírszalvéták ültek a hullámzó víz fölött. Minden vad volt, és húsbavágóan mulandó.

Magvető Kiadó, várható megjelenés: augusztus 6.

Szerhij Rudenko: Zelenszkij smink nélkül 

Szerhij Rudenko: Zelenszkij smink nélkül

Fotó: Helikon Kiadó

Az már most biztos, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részese lesz a történelem tankönyveknek, úgyhogy csak idő kérdése volt, mikor lát napvilágot az első életrajzi kötet róla. A szerző harmincnyolc fejezetben meséli el Zelenszkij életútjának legfontosabb állomásait Krivij Rih-i gyerekkorától kezdve a háborúig, ami annyira jelen van a kötetben, hogy Rudenko a kötet utolsó részeit már egy óvóhelyen írta, miközben az oroszok bomba- és rakétatámadásokat intéztek Ukrajna ellen. 

Hogyan lett egy színészből, minden politikai tapasztalat nélkül 2019-ben Ukrajna elnöke? Hogyan győzte meg a választókat azzal, hogy véget vet az országos korrupciónak és elhozza a békét? Többek között ez is kiderül a kötetből. 

Helikon Kiadó, várható megjelenés: augusztus 15.

Rubin Szilárd: Mulatság a farkasveremben

Rubin Szilárd: Mulatság a farkasveremben

Fotó: Magvető Kiadó

Hat egykori gimnáziumi jóbarát, a Denevér-rend tagjai tizenöt év után újra találkoznak a Pécshez közeli kis hegyi falu orvoslakásában. Kísérőikkel együtt összesen tízen vannak a mulatság elején, aztán egyikük gyilkosság áldozata lesz. Eső, nem működő telefon, bezárt szoba és nyitott kérdések – Rubin Szilárd detektívregénye nem spórol a fordulatokkal. A Mulatság a farkasveremben az író – helyenként önéletrajzi motívumokkal átszőtt – szocialista krimije, amely közel ötven év távlatából egyszerre lesz a hatvanas éveknek, a Mecsek vidékének és egy zsánerműfajnak a sajátos szellemidézése. 

Magvető Kiadó, várható megjelenés: augusztus 16.

Ruth Cardello: Megtört szív

Ruth Cardello: A megtört szívű

Fotó: Kossuth Kiadó

Heather Ellis egyedülálló anya, aki az egész internetet felforgatja azért, hogy nyomára bukkanjon kislánya, Ava elveszett játékának. Arra azonban nem számít, hogy a plüssfigura megtalálója Sebastian Romero, a milliárdos befektető lesz, akinek az élete a családja elvesztése óta kizárólag az üzlet körül forog.

Az nem kérdés, hogy szükségük van egymásra, de Sebastian élete, családja és múltja sokkal több titkot rejt, mint amennyit a nő elképzelhet, vagy amiről maga a férfi tud.

Kossuth Kiadó, várható megjelenés: augusztus 17.

Lana Del Rey: Violet a fűben hátrahajol

Lana Del Rey: Violet a fűben hátrahajol

Fotó: Jelenkor kiadó

Igen, jól olvasod, Lana Del Rey tollat ragadott és megírta első verseskötetét, ami egy kapcsolat édes-bús lezárása, és egyben Kaliforniához írt szerelmeslevél. A sorok azonban nem a megvalósult amerikai álomról szólnak, sokkal inkább az Amerika-mítosz hazugságairól, a nyugati part aszályairól és tűzvészeiről – az énekesnőtől megszokott melankolikus stílusban. A különleges verseskötetet Simon Márton és Tóth Réka fordították, és Lana saját fotói illusztrálják.

Jelenkor kiadó, várható megjelenés: augusztus 19.

Paula Hawkins: Vakfolt

Paula Hawkins: Vakfolt

Fotó: 21. Század Kiadó

A lány a vonaton sikere után újabb szuper thrillerrel köszön be Paula Hawkins.

Edie, Jake és Ryan gyerekkoruk óta elválaszthatatlanok voltak, és úgy tűnt, ezt soha, semmi nem tudja felülírni. Egészen addig, míg Jake-et brutálisan meg nem gyilkolják és Ryanből lesz a fő gyanúsított. Edie évek óta először egyedül marad, de a gyász mellett meg kell küzdenie azzal is, hogy valaki figyeli őt. Valaki, aki csak az alkalomra várt. 

21. Század Kiadó, várható megjelenés: augusztus 25.

Török Ábel: A gonosz erdő meséi

Török Ábel: A gonosz erdő meséi

Fotó: Animus Kiadó

Ki mondta, hogy a felnőtteknek nem jár mese? A fantasy történet az erdőbe kalauzol minket, ahol Róka, a rettegett gyilkos bosszúra szomjazik. Egykori barátai elárulták, megcsonkították, és elkergették a trónról. Miközben ő tervet sző ellenük, a birodalomban lázadás készülődik, mert az uralkodót őrület kerítette hatalmába, a nép pedig megelégelte a zsarnokságot.

Vajon ki lesz az, akin mindannyiuk sorsa megfordul? Farkas, a királyi gárda iszákos parancsnoka? Disznó, akinek a trónra és a királynéra fáj a foga? Menyét, a sarlatán? Kajmán, a tébolyult király? Vagy Borz, a kegyetlen nagyherceg? Egy biztos: Róka első vonításával kezdetét veszi a játszma, amely hamarosan vérbe borítja az egész erdőt. 

Animus Kiadó, várható megjelenés: augusztus 31.

Kristy Cambron: A párizsi ruhakészítő

Párizs, 1939. Lila de Lauren ruhakészítő a párizsi divatvilág sztárjainak dolgozik, amikor a nácik megszállják Franciaországot. A főváros azonban már szerveződik az ellenállás, és Lila, varrónői és ruhatervezői tehetségét kihasználva, beszivárog a náci elit köreibe. Német tisztek francia szeretőinek tervez és varr ruhákat, és titokban adatokat gyűjt a Hotel Ritzben, a nácik lakosztályaiban. Mindeközben próbál zsidó származású kedvese nyomára bukkanni. 

Kristy Cambron: A párizsi ruhakészítő

Fotó: Kossuth Kiadó

Párizs, 1943. Sandrine Paquet feladata, hogy katalogizálja a zsidó családoktól elrabolt, felbecsülhetetlen értékű remekműveket – festményeket, szobrokat – a linzi Führermuseum számára. Titokban ő is az ellenállásnak dolgozik, mikrofilmeken rögzíti a műkincsek nyilvántartásait, miközben kétségbeesetten kutat eltűnt férje után, aki a nácik ellen harcol. 

A francia fővárosban játszódó kötet egyfajta tisztelgés a párizsi nők előtt, akik minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy a történelem egyik legsötétebb korszakában megvédjék az országukat, a városukat és nem utolsó sorban a családjukat a náci rezsimtől.

Kossuth Kiadó, várható megjelenés: még nincs időpont 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top