nlc.hu
Szabadidő

Kritika Az út lefelé című dokumentumfilmről

Azt ígérte, Jézus segítségével lefogyasztja az embereket, ehelyett kihasználta és éheztette őket

Az egekig tupírozott hajú Gwen Shamblin Lara étkezési zavaros kislányból vált fogyókúrákra specializálódott vállalkozóvá, majd egy új egyház, a Megmaradottak vezetőjévé. Magára prófétaként tekintve gázolt át az embereken, és a saját maga által hozott szabályok mindenki másra vonatkoztak, csak épp rá nem. Róla és szektájáról szól Az út lefelé című zseniális dokumentumfilm.

Amerika hatalmas ország, mindennek van hely benne, például a vallásos fogyókúrakönyveknek is. Igen, a vallás és a fogyás keverése egy valóban létező műfaj, ami olyan könyveket eredményezett már, mint az A Meal with Jesus (Étkezés Jézussal), a Jesus Diet (Jézus diéta) vagy a What Would Jesus Eat? The Ultimate Program for Eating Well, Feeling Great and Living Longer (Mit enne Jézus? Egy teljes program a jó étkezésért, a jó közérzetért és a hosszú életért). Ezek valóban kiadott, létező, (amerikai) könyvesboltokban megvásárolható kötetek, és nem most, a hasamra ütve, viccből találtam ki őket.

Az 1955-ben született Gwen Lara Shamblinnek fiatalon komoly megpróbáltatást jelentett az, hogy hajlamos volt a hízásra. Nem csoda, hogy a téma olyannyira érdekelte, hogy később az egyetemen is dietetikusként végzett. Ezen kívül a vallás játszott még nagy szerepet az életében. A konzervatív nézeteket valló Tennessee államban nőtt fel egy olyan egyház (Krisztus Egyháza) tagjaként, ahol a nők véleményére senki nem volt kíváncsi, és alsóbbrendűnek számítottak a férfiakkal szemben. Az elnyomó környezetben telt gyerekkor megtette a hatását: felnőve a lány is elnyomóvá vált.

Ha ennél valamit, inkább gondolj Istenre

Se szeri, se száma Amerikában azoknak a prédikátoroknak, akiket Jézus szereteténél sokkal jobban foglalkoztat a pénz és a luxus, és persze legfőképp az egyházalapítással együtt járó kedvezményes adózás. Egészen furcsa egyházakat és vezetőket találunk, akik gyakran egészen hihetetlen módon csalják ki a pénzt a híveikből. Magyarországról nézve talán extrémnek tűnhet, ha valaki Jézusra hivatkozva próbálja lefogyasztani az embereket, de Amerikában vadabb dolgok is történnek ennél, így nem csoda, hogy Shamblin a módszerét leginkább egyházi közösségekben kezdte népszerűsíteni és terjeszteni, és a kilencvenes évekre gyakorlatilag sztárrá vált, akit örömmel hívtak országos népszerűségű talkshowkba is szerepelni.

A módszere meglehetősen egyszerű volt. Mivel tudta, hogy az emberek utálnak kalóriákat számolni, ahogy azt se szívelik, ha megmondják nekik, hogy mit szabad enniük és mit nem, Shamblin csak annyit mondott, hogy

A hűtő helyett Isten előtt boruljatok le!

Ez alatt azt értette, hogy amikor úgy érezzük, hogy ennénk valamit, inkább gondoljunk Istenre és imádkozzunk hozzá. Akkor haljunk éhen? Azt azért nem kell. Shamblin tanítása szerint a lényeg az, hogy kizárólag olyankor együnk, amikor ezt a testünk már konkrét gyomorkorgással jelzi nekünk, és akkor is csak a felét annak, mint amennyit egy normális étkezés esetében el szoktunk fogyasztani. Ha a kedves olvasó úgy gondolja, hogy ez gyakorlatilag fogyókúrának álcázott éhezés, nem áll messze a valóságtól.

Az út lefelé dokumentumfilm szekta Gwen Shamblin Lara fogyás

Gwen Shamblin Lara (Fotó: Scott Sabo/Wikipedia)

Koplalással Istenhez

Persze az éhezés gyakran hoz eredményt, ezért is tudott Shamblin sikereket aratni, hiszen számos követőjének sikerült lefogynia. Ha pedig valaki valamiért visszaszedte a leadott súlyát (ami igen gyakran előfordul egy éhezős fogyás után, miután az ember visszaáll normál étkezésre), mindig lehetett arra fogni a dolgot, hogy ez Isten akarata, aki megbüntette őt valamiért, de hittel és koplalással visszatérhetünk hozzá. A diétára épülő szektáját, a Megmaradottakat (a név arra próbál utalni, hogy ők az utolsó igazhitű keresztények) még 1999-ben alapította, de a központjuk csak 2004-ben épült meg a Tennessee állambeli Brentwoodban, ami egy istenhívő, fehér, jómódú emberek alkotta közösség, ahol korábban is minden sarkon állt egy templom, így egy újabb templomtorony felhúzása szinte fel sem tűnt a helyieknek.

Idővel persze Shamblin szektája egyre ismertebbé vált, egyre több híve lett és egyre nagyobb rendezvényeknek adott otthont. Az egyházfő vagyona egyre csak gyarapodott, azonban a sikerek mellett a botrányok sem kerülték el őket. Az HBO Max ötrészes dokumentumfilm-sorozata, Az út lefelé kiválóan mutatja be, mennyi önzés, manipuláció, képmutatás és embertelenség kellett ahhoz, hogy valaki ilyen magasra jusson.

A nagy manipulátor

A filmben Shamblin kizárólag archív felvételek formájában van jelen. Ennek a legfőbb oka, hogy nem működött együtt a filmesekkel, ám történt egy váratlan fordulat is Az út lefelé készítése közben: tavaly a diétaguru Florida felé tartó magánrepülőgépe lezuhant, és nemcsak ő maga, hanem a férje és az egyház több vezetője is szörnyet halt a balesetben. A dokumentumfilmet látva akár mondhatnánk azt is, hogy isteni igazságszolgáltatás történt. Mert ami ebből az öt epizódból kiderül Gwen Lara Shamblinről, az minden, csak épp nem hízelgő. A sorozat megalkotója, Marina Zenovich elsősorban a Megmaradottak egyházából kilépett embereket szólaltat meg, vagy olyanokat, akiknek valamelyik szerettük belépett közéjük, és ezzel párhuzamosan megszakította a kapcsolatot a korábbi életével.

Az út lefelé dokumentumfilm szekta Gwen Shamblin Lara fogyás

Az út lefelé (Fotó: HBO Max)

A legfontosabb szereplő talán Natasha Pavlovich, akinek a volt férje és a gyermeke apja, Joe Lara elvette feleségül Shamblint, utána pedig pokollá tette az exe életét azzal, hogy az egyház által fizetett ügyvédsereggel elérje, hogy a közös lányukat kizárólag ő nevelhesse, és az anyát teljesen kizárják az életéből. Megismerhetünk egy idős farmert, akinek a felesége belépett az egyházba, majd azok biztatására beadta a válópert, hogy a férjétől kiperelje a farmját, és odaadja a Megmaradottaknak. Szintén főszerepet kap egy idősebb házaspár, akiknek a lánya összejött egy Megmaradottakhoz tartozó fiúval, majd szinte teljesen kilépett az életükből. és persze rengetegen szólalnak meg olyanok, akik néhány éven át maguk is a felekezethez tartoztak. Volt köztük, akit az erőszakos, alkoholista férjéhez kötött az egyház, és olyan is, akit el akartak tiltani az antidepresszánsok használatától, miközben neki égető szüksége volt rájuk. Közös bennük, hogy ma már visszanézve tudják, mennyire hihetetlen, hogy hallgattak egy ilyen nőre, mint Shamblin, de akkor pont egy olyan élethelyzetben voltak, amikor a Megmaradottak üzenete, és a tagjai látszatkedvessége elég volt ahhoz, hogy úgy tűnjön, kisebb stabilitást hoz a megbillent életükbe.

A gyerekverők

Számos bicskanyitogató dolgot tudhatunk meg a Megmaradottakról, de ezen belül az egyik legelképesztőbbet a gyereknevelési elveik jelentik. A szekta vezetői a maximális szigorra esküsznek a gyereknevelésben, magyarul büntetésekkel és verésekkel érik el azt, hogy a gyerekek szófogadók legyenek, és már első szóra teljesítsék mindazt, amit a szüleik mondanak nekik. Ezek az elvek okozták az egyház legnagyobb botrányát is, ami még 2003-ban esett meg, amikor a nyolcéves Josef Smith-t holtan találták a rendőrök a szülei otthonában. Mint kiderült, az istentiszteletre tartó szülők leszidták a gyereket, aki nem viselkedett jól, és büntetésből bezárták őt egy ládába, és jó erősen rácsapták a láda tetejét a gyerek fejére, mielőtt elmentek otthonról. Hazaérve aztán azt vették észre, hogy a ládában csend van: a kis Josef eszméletlenül feküdt ott. Ugyan kihívták a mentőket, de már ők sem tudták megmenteni a fiút. Ekkor indult egy hosszabb nyomozás, ami Smith-ék egyházának, a Megmaradottaknak a felelősségét is vizsgálta a kérdésben, Shamblin pedig mindent megtett azért, hogy kimosakodjon a vádakból.

Az út lefelé dokumentumfilm szekta Gwen Shamblin Lara fogyás

Az út lefelé (Fotó: HBO Max)

A nő elképesztően értett ahhoz, hogy maga köré ragassza az embereket. Arra hivatkozva, hogy közösséget kovácsol, próbálta önellátó közösséggé tenni a Megmaradottakat. Az volt a célja, hogy legyenek saját ügyvédeik, orvosaik, villanyszerelőik, építészmérnökeik, fodrászaik satöbbi. E gondolat mögött részben az állt, hogy a tagok ez által is kevesebbet érintkeztek a külvilággal. A nagy trükk azonban az volt, hogy eleinte vonzónak tűnhetett, hogy az egyház által mindenki szerezhetett magának egy biztos ügyfélkört, ez azonban csapda volt. Ha valaki később úgy döntött, hogy kilép az egyházból, rögtön ugrott az eddigi megélhetése is: Shamblin parancsára a korábbi ügyfelei egy pillanat alatt mind elfordultak tőle, és ezzel is számolnia kellett annak, aki ott akarta hagyni a Megmaradottakat.

Bort iszik, vizet prédikál

Ha egy egyházat egy nő vezet, akár azt is gondolhatnánk, hogy nőbarátabb szemlélet fog uralkodni benne a megszokottnál, de Shamblin esetében ez nem így történt. A Megmaradottaknak hivatalosan négy vezetője volt, mind férfiak, akiket a nő maga választott ki, és gyakorlatilag mindent úgy csináltak, ahogy ő azt kérte tőlük. Az egyházban a feleségeknek egyértelműen alárendelt szerep jutott, el kellett tűrniük a férjük hűtlenségét, alkoholizmusát és erőszakosságát is, ha pedig válni szerettek volna, máris kopogtattak az ajtón az egyház elit ügyvédei, akik mindent megtettek azért, hogy válás esetén a gyerek/gyerekek az apánál maradjanak, a nőt pedig teljesen kisemmizzék. A válás gyakorlatilag szentségtörésnek számított a Megmaradottaknál, egészen addig…, míg Gwen Lara Shamblin úgy döntött, hogy negyven év után elválik a férjétől.

Shamblin gyakorlatilag mindenben az ellentétét csinálta annak, amit másoknak hirdetett. A párjuktól elváló nőket kitaszítottá tette, de amikor ő maga vált el, elvárta, hogy azt senki se tegye szóvá. A többi nőtől szófogadást várt, miközben odahaza egyértelműen ő hordta a nadrágot az első, sőt később a második házasságában is. Másoktól elvárta, hogy fittek és vékonyak legyenek, és ez az elvárás az egész családra vonatkozott, miközben az első férje egyértelműen túlsúlyos volt, amit Shamblin úgy oldott meg, hogy elrejtette őt a nyilvánosság elől. Míg híveit rendre arra biztatta, hogy haláluk esetén az egyházra is hagyjanak valamennyit a vagyonukból, 2021-ben a végrendeletéből az derült ki, hogy ő egyetlen dollárt sem hagyott rájuk.

Válságban

Shamblin tavalyi váratlan halála után sokan azt várták, hogy majd a lánya – akinek mindig is ezt a szerepet szánta – lép majd előre vezetővé, de ez végül nem történt meg. Jelenleg a Megmaradottak egy válságot él át, ami leginkább annak köszönhető, hogy az egész egyetlen vezető személyi kultuszára épült, és most nélküle sok ezer hívő nem találja a helyét. Shamblin és a dzsigoló férje (aki sokak szerint csak a pénzéért jött össze a nővel), Joe Lara annyira meghatározó figurái voltak az egyháznak, hogy nélkülük nem igazán lehet látni, merre mehetnek tovább. Akár az is előfordulhat, hogy kikerül a soraikból egy új, karizmatikus vezető, de sokan úgy gondolják, hogyha lenne köztük ilyen, az már előlépett volna. Benne van a pakliban, hogy konszolidálódni fognak és nem egy személy köré húznak majd fel mindent. A jelenleg legvalószínűbb verzió azonban az, hogy lassan, de biztosan teljesen eljelentéktelenednek, a hívek pedig fokozatosan fordítanak az egyháznak hátat. Egy ilyen múlt után csak remélni tudjuk, hogy ez fog történni. Gwen Lara Shamblin és tettei nem érdemelnek ennél többet.

Az út lefelé című dokumentumfilm-sorozat az HBO Max kínálatában látható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top