nlc.hu
Szabadidő

Az Ikerláng szekta, amiről most két dokumentumfilm is készült.

Azt ígérték, megtalálják az ikerlángjukat: helyette szörnyű kapcsolatokba kényszerítették és kifosztották őket

Örök vágyunk, hogy megtaláljuk a másik felünket. Az igaz és egyetlen szerelmet keressük, akit maga a sors (vagy Isten) tartogatott számunkra. Ezt a természetes emberi vágyat használta ki az Ikerláng Univerzum szekta, hogy tömegesen vonzzák be a magányos, összetört szívű nőket. Szerelmet ígértek nekik, helyette megnyomorították a lelküket.

Ha megismerkedünk valakivel, akivel szinte azonnal egymásra hangolódunk, és úgy érezzük magunkat a társaságában, mintha ezer éve ismernénk egymást és olvasnánk egymás gondolataiban, azt szoktuk mondani, hogy megtaláltuk a lelki társunk. 2023-at írunk, a lelki társ kifejezés sokaknak már kevés a tökéletes partner, az óriási, szavakkal szinte már leírhatatlanul csodálatos szerelem körbeírására, ezért népszerűvé vált egy új kifejezés a spiritualitásra nyitott emberek világában: az ikerláng fogalma.

Az ikerláng gyakorlatilag a lelki társ kifejezés szteroidokkal felpumpált változata: az igaz szerelem létrejötte itt már Isten vagy a sors kezében van, tehát egy felsőbb erő munkálkodik a háttérben, ami eldönti, hogy két ember, két lélek egymásnak teremtetett, és ők ketten életeken, korszakokon át egymást keresik.

Ez egy szép, könnyen eladható, a new age spiritualizmus felé nyitott emberek számára jól hangzó koncepció, amire rárepült két élelmes ember, az életben egy párt alkotó Jeff és Shaleia Ayan (akik időközben Divine-ra változtatták a vezetéknevüket), hogy magukat az ikerláng szerelem mennyből felhatalmazott szakértőiként hirdetve azt ígérjék a szerelemre vágyó embereknek: velük megtalálhatják az ikerlángjukat. A néhány év alatt felépített szervezetük, a Twin Flame Universe idővel egy bizarr szektává nőtte ki magát, ami most akkora figyelmet kapott, hogy mind a Netflixen, mind a Prime Videón egy új dokumentumfilm-sorozat mutatja be őket.

 

Jeff és Shaleia, a két spirituális guru bőrébe bújt szektavezér

Ha beírod az ikerláng (twin flame) kifejezést a keresőbe, a dokumentumfilmek megjelenése előtt Jeff és Shaleia ajánlata az elsők között került a szemed elé. A páros az által lett népszerű az interneten, mert ígéretük szerint rendelkeznek azzal a szuperképességgel/isteni adománnyal/varázserővel, hogy képesek kiszúrni: két embert a sors egymásnak teremtett. Állításuk szerint ők maguk az ikerláng-elmélet iskolapéldái: látszólag tökéletes a szerelmi és a szexuális életük, nyalják-falják egymást, kiegészítik egymás gondolatait, és mindent tudnak a szerelemről, amit tudni érdemes.

A cukimuki páros oktatóvideók tömegeivel árasztotta el az internetet. Nemcsak azt ígérik, hogy segítenek beazonosítani az emberek ikerlángjait, hanem azt is, hogy segítenek megszerezni és megtartani őt, a tanácsaik segítségével pedig garantált a boldog, tökéletes, földöntúlian szép szerelem. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy be kell fizetni a sok alkalmas, és (bár ezt nem hangsúlyozzák) gyakorlatilag soha véget nem érő online tanfolyamukra, melynek az ára igen busás (bár igény szerint több, különféle árazású csomagból választhatunk).

Ha valaki azzal fordult hozzájuk, hogy úgy érzi, valaki az ő ikerlángja lehet, általában megerősítették ebben a hitében. Csakhogy a szerelmi vágyakozásban érintett másik fél többnyire nem tudott arról, hogy neki valaki más ikerlángjának, örök szerelmének illene lennie. A két tanácsadó arra biztatta a hozzájuk forduló szerelmest, hogy bármi áron létre kell hoznia ezt a kapcsolatot az ikerlángjával, rá kell ébreszteni őt, hogy őket egymásnak teremtették.

Ebben az sem zavarta meg őket, ha az illetőnek közben más párja volt, netán házasságban élt gyerekkel, esetleg valójában meleg volt, és ezért nem érdeklődött a női ikerlángja iránt. A tanácsaikkal konkrétan zaklatásokra vették rá a követőiket.

Többek ellen hozott a bíróság távoltartási végzést, sőt megismerhetünk egy olyan nőt is a dokumentumfilmben, aki egy hónapra börtönbe került azért, mert megsértette az ellene hozott távoltartási végzést az állítólagos ikerlángjánál.

Szerelemnek álcázott multilevel-marketing

Bár szerelmet ígértek a tanfolyamok elvégzéséért cserébe, sikertelenség esetén sosem ők voltak a hibásak, hanem a „tanítványaik”. Erre egy jól kitalált módszerük is volt, illetve máig van: a tükörgyakorlat. A lényege, hogy a tagoktól azt kérik, fogalmazzanak meg egy állítást arról, mi aggasztja őket valaki másban, fordítsák meg a névmásokat, majd vegyék magukra a felelősséget és „gyógyítsák” meg a problémát. Ha például azt kérdeznéd, miért ignorál téged Ádám, inkább azt a kérdést tedd fel, hogy miért ignorálod önmagad? A gyakorlat tökéletes arra, hogy minden létező problémáért és konfliktusért az ember önmagát okolja, amit Jeffék arra használtak, hogy minden felelősséget áthárítsanak a tanítványaikra.

Egyébként az Ikerláng Univerzum csak látszólag szól a szerelemről. Valójában egy klasszikus multilevel-marketing tevékenységet takar, ami csak azért öltött idővel vallásos formát, mert így sokkal kedvezőbb adózás járt mellé. Fizetni kell Jeffék tanfolyamaiért, ám mivel idővel annyi lett a tanítvány, hogy már nem bírták szuflával, a legsikeresebb (vagy legalábbis annak gondolt) vagy legtapasztaltabb tanítványaikból coachot csináltak. Ők maguk is végezhettek „terápiákat”, az ezért járó pénzt (legalábbis egy darabig) megtarthatták, viszont a coach státusz megtartásáért cserébe nekik is újabbnál újabb leckéket kellett venniük, méghozzá méregdrágán, plusz még ezen felül kisebb, de inkább nagyobb szívességeket teljesíteni az álompárnak. Ezek többnyire ingyenesen végzett munkák voltak, a könyveléstől kezdve a weblaptervezésen át a social media felületek kezeléséig elég széles volt a skála.

Ikerláng szekta

Fotó: Netflix

A lényeg az volt, hogy Jeff és Shaleia gazdagodjon a többieken, és ez így is történt. Mindkét filmben rengeteg felvétel bizonyítja, hogy a két szektavezér folyamatosan dicsekedett a megszerzett vagyonnal a többieknek. Rendszeresen büszkén mutatták be az új szerzeményeiket, legyen az egy designerruha, egy új ház vagy a legújabb csoda sportkocsi. Amiatt pedig nem zavartatták magukat, hogy pont azoknak dicsekednek, akiknek a megkopasztásából a vagyonukat szerezték. Szerintük az ikerláng megtalálásában nyújtott segítségük minden pénzt megér, és a tanítványaik örüljenek, hogy ők segítenek nekik ebben.

Traumatizált áldozatok

Jeff és Shaleia tevékenysége számos veszélyes helyzetet teremtett.

  • Egy alig 18 éves, bizonytalan, könnyen befolyásolható lánynak egy vadidegen, nála közel másfél évtizeddel idősebb, büntetett előéletű férfit neveztek meg az ikerlángjaként, a lány pedig több éven keresztül mindent megtett azért, hogy az amúgy mentális beteg, függőségekkel küzdő férfi mellett – aki már a kezdetekben sem volt számára szimpatikus – úgy tegyen, mintha megtalálta volna a boldogságot, és a tükörgyakorlatnak köszönhetően övé legyen a felelősség azért, ha mégsem érzi ezt.
  • Veszélyes helyzetet teremtettek akkor is, amikor egy transznemű nő tanítványuknak egy szuperkonzervatív, redneck fiút neveztek meg az ikerlángjaként.
  • Ráadásul előszeretettel hirdették, hogy amennyiben az ikerláng-kapcsolatokban a férfi szexelni szeretne, a nőnek ezt kötelessége megadni neki, amikor csak a férfi akarja. Belegondolni is szörnyű, hogy ezzel az előírásukkal hány nőt traumatizálhattak egy életre.

A tevékenységük legbizarrabb fejezete azonban csak később jött. Egy idő után már veszélyesen kevés pozitív eredményt tudtak felmutatni, ezért változtattak a szabályaikon. A tanítványaik már csak a csoporton belül találhatták meg az ikerlángjukat. A belső társkereső azonban sajátosan működött: ismerkedés helyett kijelölés zajlott. Ha valakire Jeff és Shaleia rámondta, hogy ő az ikerlángod, akkor vele bizony onnantól fogva egy párt kellett alkotni. Ez különösen érdekes volt egy olyan csoportban, ahol a tagság 80%-át nők alkották…

Ha nincs elég férfi…

A női túlsúlyt sajátos módszerrel próbálták megoldani: nőket hoztak össze egymással, ráfogva egyesekre, hogy ő jelenti a férfi-, másokra pedig azt, hogy ő jelenti a női energiát a kapcsolatban. Akire azt mondták, hogy férfi energiákkal rendelkezik, onnantól kezdve férfiassá kellett változtatnia a megjelenését, sőt még egy férfi keresztnevet is választania kellett magának.

Jeff és Shaleia nem fogadta el az „Én nem vagyok leszbikus” választ. Szerintük az ikerlángság egy nemeken átnyúló fogalom.

Persze voltak, akiknél ez volt az utolsó csepp a pohárban, és ezután kiléptek az Ikerláng Univerzumból, de sokakat eddigre már annyira behálóztak, hogy bár legbelül érezték, hogy egy ilyen kapcsolat és egy ilyen átváltozás nem nekik való, inkább megpróbálták, csakhogy a csoportban maradhassanak. A két szektavezér ugyanis arról is gondoskodott, hogy akit csak lehetett, leválasszanak a családjáról, és az Ikerláng Univerzum váljon az új családjává. Úgy kellett érezniük, ha itt hagyják őket, azzal mindent elveszítenek. Ezért maradtak sokan még a nagy megaláztatások, a folytonos problémák és a boldogtalanság után is. Idővel a teljes világuk a szektából állt.

Ikerláng szekta

Fotó: Netflix

Láttunk már számos ördögien intelligens és ravaszan manipuláló szektavezért, azonban Jeff és Shaleia párosában pont az számít különlegesnek, hogy nem különösebben karizmatikusak, és még csak nem is különösebben okosak. Számtalan alkalommal mondanak ellent önmaguknak, őket figyelve nyilvánvaló, hogy csak a pénz érdekli őket, ráadásul Jeff (aki az ikerlángos projektje előtt még rákbetegeket „gyógyított” online…) agressziója és dühkitörései jól jelzik, mennyire uralkodni akar mindenkin.

Fájdalmas társadalmi kórkép, hogy ilyen gyenge kvalitásokkal még ma is közel 70 ezer követőjük van a Facebookon, és sok kétségbeesett, magányos ember tényleg elhiszi, hogy ők ketten azok, akik segítségével megtalálhatják az ikerlángjukat és vele együtt a nagy boldogságot. A rendőrség 2020-ban nyomozást indított a páros ellen, de végül az ügy bűncselekmény hiányában lezárásra került. Jeff és Shaleia tagadják, hogy az Ikerláng Univerzum egy szekta lenne. Jelenleg azon dolgoznak gőzerővel, hogy a tanítványaikat már ne csak online hálózzák be, hanem klasszikus szektás módon a közelükbe költöztessék őket, és már személyesen is uralkodhassanak rajtuk.

A Twin Flames: Menekülés a szerelem szektájából című dokumentumfilm-sorozat a Netflix, a Kétségbeesetten keresem a lelki társam – Menekülés az ikerlángok univerzumából a Prime Video kínálatában látható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top