nlc.hu
Szabadidő

Nem keveset dolgoznak nyáron is a pedagógusok

A tévhitekkel ellentétben a pedagógusok nem lábat lógatnak nyáron: sok plusz munkát vállalnak

A tanárok 80 százaléka pihenés helyett munkával tölti a nyarat.

Rendszerint másodállást vállalnak és táboroztatnak, hogy kiegészítsék a fizetésüket. Ez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) felméréséből derült ki – derül ki az RTL Híradó videójából.

Egy pedagógus dolgozatokat javít.

A kép csak illusztráció.
Fotó: Getty Images

A tanév közben is sokan kényszerülnek másod- és harmadállást vállalni, a következő sztárjktárgyaláson a tanárok a szigorított kataszabályokról is egyeztetnének az oktatási államtitkárral.

A PDSZ új felmérését 1400 tanár töltötte ki. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője elmondta, hogy a rengeteg tanár év közben is vállal plussz munkát, akiknek nagy része most lehetetlenül el azzal, hogy kiesnek a katás vállalkozók köréből. Attól félnek, hogy még több lesz a pályaelhagyó, és hogy a tanárok ismét arra kényszerülnek, hogy zsebbe tegyék el a mellékállásért kapott jövedelmüket. Sok tanár nyaranta táboroztatást vállal, ami szintén nagyon alul van fizetve. Egy tavalyi cikkből kiderül, hogy 760 forintos órabérért kínáltak munkát egy II. kerületi nyári táborban tanároknak.

A  KSH adatai szerint 33 ezer pedagógus, egyéb oktatási tevékenységet végez jövedelemszerzés céljából mellékállásban, a főállása mellett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top