nlc.hu
Család

Az Európai Bizottság már vizsgálja a státusztörvényt

Az Európai Bizottság már vizsgálja a státusztörvényt

Az Európai Bizottság szeretné látni a jogszabályt, amit tegnap megszavazott az Országgyűlés.
Tüntetés

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, július 4-én az Országgyűlés megszavazta a státusztörvényt, pontosabb nevén a tanárok új életpályájáról szóló törvényjavaslatot, aminek értelmében a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyból 2024. január 1-jével átkerülnek köznevelési foglalkoztatott jogviszonyba.

A döntés nem aratott nagy sikert a tanárok körében, már korábban is több mint ezren jelezték, hogy a törvény megszavazásával hátra hagyják a pályát, de közszereplők, például Lilu és Kajdi Csaba is nemtetszésüket fejezték ki az Országgyűlés döntése miatt.

Azonban nemcsak itthon borzolja a kedélyeket a pedagógusok helyzete, már Brüsszel is vizsgálódni kezdett. Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke arról számolt be, hogy figyelik a fejleményeket, és szeretnék látni az elfogadott jogszabályt. Emellett emlékeztetett arra, hogy a Helyreállítási Alapok egyes feltételei kötődnek a tanárok fizetéséhez.

A 24.hu rámutatott, hogy az alelnök szerint az Orbán-kormány visszaélt volna a leleplezők védelméről szóló uniós irányelvvel. Az eredetileg ugyanis a közérdekű információ kiszivárogtatását védené, ám a kormány ide sorolta, ha valaki bejelenti az azonos nemű párokat. Jourová szerint ez figyelmeztető jel arra, miként élnek vissza egyes tagállamok a hősöket védő jogszabályokkal.

„Soha nem gondoltam volna, hogy ezt a direktívát erre használhatják. Nem volt ekkora fantáziánk” – idézte az Euronews az uniós biztost.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top