nlc.hu
Szabadidő

A békéscsabai pampanyúl

Szokatlan vadállat kóborol Békéscsabán

Őzgidának, kengurunak is nézték, mostanra azonban kiderült, milyen állatról van szó.

Molnár Erzsébet és Molnár Pál szombaton horgászni mentek a békéscsabai Csaba-tóhoz, ahol egy különös állatot pillantottak meg. felételeket is készítettek a szokatlan szerzetről, melyeket a Békés Megyei Hírportál közölt.

 „Nagyon jámbor állatot ismertünk meg benne, engedte, hogy olyan másfél méterre megközelítsük, és csak ennél a távolságnál ment távolabbra, miközben furcsa, morgó hangot adott ki, de ekkor sem rohant, hanem komótos tempóban tette mindezt” – számolt be tapasztalatairól férfi a lapnak.

Az elmúlt napokban számos találgatás látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy milyen állatról lehet szó. Akadtak, akik kengurunak, mások őzgidának nézték.

A négylábú azóta máshol, többek között egy lovasbirtokon is feltűnt, ahol videót készítettek róla.

A felvételek alapján immár egyértelmű, hogy egy pampanyúlról van szó. A nagy maraként is emlegetett állatfaj Argentína középső és déli vidékein él. Magyarországon fogságban tartott péládányai élnek állatkertekben, illetve állattartóknál. A Békéscsabán kóborló példány feltételezhetően egy magánszemélytől szökhetett meg. 

Pampanyúl

A békéscsabai pampanyúl egy fajtársa a messzi Patagóniából (Fotó: Getty Images)

A rágcsáló küllemében leginkább egy nyúl és egy szarvas keverékére hasonlít. Általában nappal aktív, éjszakára a növényzetben, vagy más állatok üregeiben rejtőzik el. Nem veszélyes, növényevő, legfőképpen fűfélékkel táplálkozik. Támadás esetén menekülőre fogja, akár 45 km/h órás sebességgel is képes ugrálni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top