nlc.hu
Szabadidő

Marilyn vos Savant élete

Einsteinnél és Stephen Hawkingnál is sokkal magasabb az IQ-ja ennek a nőnek

A 228-as IQ-szinttel rendelkező Marilyn vos Savant 1986 és 1989 között birtokolta hivatalosan a világ legmagasabb IQ-jával rendelkező emberének Guinness-rekordját. Nem mintha azóta bárki is megdöntötte volna.

Marilyn vos Savant 1946. augusztus 11-én született a Missouri állambeli St. Louisban. Már gyerekkorában kiderült, hogy kiemelkedően okos. Az első IQ-tesztjét 10 éves korában írta, ennek eredménye alapján akkor egy 22 éves ember kognitív képességivel rendelkezett. Diákként kiváló érzéke volt a természettudományokhoz, különösképp matematikához, de nagyon érdekelte az írás is. Tinédzser éveiben álnéven írt egy helyi magazinnak, ezzel párhuzamosan pedig apja boltjában is dolgozott. A középiskola után azonban nem valamelyik elit felsőoktatási intézményben, hanem először a Meramec Közösségi Főiskolán tanult tovább, majd filozófiát hallgatott a St. Louis-i Washington Egyetemen. 2 év után azonban ezt is abbahagyta és inkább családja befektetési vállalkozásához csatlakozott.

Marilyn vos Savant 1986-ban

Marilyn vos Savant 1986-ban (Fotó: Getty Images)

A nyolcvanas években két, kognitív képességek felmérésére szolgáló teszten, a Stanford-Binet és a Mega teszten is kiemelkedő eredményeket produkált. 228-as IQ-jával 1986 és 1989 között a világ legmagasabb IQ-szinttel rendelkező embereként szerepelt a Guinness Rekordok Könyvében. 1990-től aztán a Guinness visszavonultatta a kategóriát a tesztek pontosságának megkérdőjelezhetősége miatt. Savant azonban a világ legokosabb embereként jelentős hírnévre tett szert, ami lehetővé tette a számára, hogy New Yorkba költözzön és főállásban írással foglalkozhasson.

A Parade magazinnál helyezkedett el, ahol saját rovatot kapott Kérdezd Marilynt címmel. Az olvasók ebben különféle tudományos témákkal vagy logikai feladványokkal kapcsolatos kérdéseket tehettek fel, melyekre Marilyn válaszolt, illetve tanácsokat is adott. Ebben az időszakban írásai miatt rendszeresen érték szexista támadások.

A Kérdezd Marilynt rovat a mai napig létezik, immár online formában is. Az évtizedek folyamán született, válogatott írásaiból három könyvet is megjelentetett. A 76 éves emellett az amerikai Országos Gazdasági Oktatási Tanács igazgatótanácsának tagja., tanácsadó testületi tagként dolgozik a Tehetséges Gyermekek Országos Egyesületében és az Országos Nőtörténeti Múzeumban is.

1987 óta Robert Jarvik tudós-vállalkozóval, a Jarvik-7 mesterséges szív kifejlesztőjével él házasságban. Egy felnőtt fiuk van. 

Savant  szerint az IQ-tesztek  különféle mentális képességek mérésére alkalmasak, azonban úgy véli, hogy az intelligencia olyan sok tényezőt foglal még magában, melyek nem mérhetők.  

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top