nlc.hu
Szabadidő

A Dorabella titkosírás

A címzettje sem tudta megfejteni a szerelmes zeneszerző titkos üzenetét

A Dorabella titkosírást 125 éve senki sem képes kibogozni.

Az akkor 44 éves Edward Elgar brit zeneszerző 1897-ben ismerkedett meg Dora Pennyvel, felesége egyik barátnőjének 23 éves mostohalányával. Kettejük között azonnal barátság alakult ki, amely egészen Elgar 1934-ben bekövetkezett haláláig tartott. Bár a férfi mindvégig azt állította, hogy kapcsolatuk nem más, mint szoros barátság, egyes történelmi tények arra utalnak, hogy valójában romantikus kapcsolatban álltak egymással. Ilyen utalás többek között, hogy egyik fő műve, az Enigma variációk 14 témájának egyike is Pennynek szól.

Edward Elgar

Edward Elgar (Fotó: Reginald Haines/Getty Images)

Még szintén 1897-ben Elgar felesége levelet küldött Penny mostohaanyjának, a zeneszerző pedig egy Pennynek címzett cédulát csúsztatott ugyanabba a borítékba, melyen titkosírással írt üzenet szerepelt. Elgarról tudható, hogy egész életében rajongott a kriptográfiáért és a zenetudósok úgy vélik, a titkosírás elvén még az Enigma variációkban is sikerült elrejtenie egy kódolt dallamot.

A Pennynek szóló cédula, melyet ma Dorabella titkosírásként emlegetünk, 1937-ig titokban maradt. Dora Penny három évvel a zeneszerző halála után adta ki Edward Elgar: A History of A Variation című memoárját. Ebben hozta nyilvánosságra a rejtélyes üzenetet. Bár egyes kutatók azt feltételezik, hogy az egy személyre szabott kóddal íródott, melyet csak Elgar és Penny ismert, a nő tagadta ezt, mondván, hogy angol nyelvű levelekben kommunikáltak, a cédulán szereplő titkosírást pedig ő maga sem tudta megfejteni sosem.

A Dorabella titkosírás

A Dorabella titkosírás (Forrás: Wikipedia)

A Dorabella rejtjel összesen 87 karakterből áll, három sorban írva. Nem tartalmaz egyetlen élő nyelvben létező betűt, karaktert vagy számot sem. Kis félkörökből álló, egyedi karakterek alkotják, melyek az írott szöveghez hasonló mintába rendeződnek. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a titkosírás meglehetősen rövid, feltételezhetően csupán egyetlen mondatot tartalmaz. A hosszabb rejtjelek mindig könnyebben megfejthetők, mint a rövidek, mivel gyakran tartalmaznak ismétlődő karaktereket.

Bár az üzenet megfejtésével az elmúlt 125 év során rengetegen próbálkoztak, egyelőre még senki sem járt sikerrel. A Dorabella rejtjel legtöbb kutatója ugyanakkor meg van győződve arról, hogy a titkosírás egy szerelmes üzenetet rejt. Egyes kortárs zenetudósok szerint viszont a karakterek nem betűket, hanem hangjegyeket jelentenek és egy Dora Penny számára komponált dallamot adnak ki.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top