nlc.hu
Szabadidő

Már drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot

A kormány szerint most már drágább lenne nem megtartani az augusztus 20-i tűzijátékot

Kovács Zoltán szerint politikai hangulatkeltés zajlik, „megint kipécézték a tűzijátékot”. Szegény tűzijáték, itt bullyingolják a gazok.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, Kovács Zoltán szerint a szerződéseket már tavasszal megkötötték, a beszerzéseket lebonyolították, így jelen pillanatban drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani. A költségek a tavalyi évhez képest nem változtak – idézi az MTI-t a Telex.

Tűzijáték

Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Mivel a tűzijáték árát már rég elköltötték, azt már nem lehet semmi másra fordítani. Ezzel Kovács Zoltán arra a közel kétszázezer aláírásnál járó petícióra utalt, aminek aláírói azt szeretnék, ha a tűzijáték árát inkább a szociális szférának adnák, netán az oktatásra vagy az egészségügyre fordítanák. Az államtitkár előrevetítette, hogy „a nemzeti összetartozás tudata, az egymásra való figyelés és a gondoskodás is tükröződni fog a programokban”, és arra kért mindenkit, hogy „méltóságteljesen ünnepelje” augusztus 20-át. A tájékoztatón nem hangzott el, de a méltóságteljes ünneplés érdekében a sör, a bor és a pálinka a tavalyi, már akkor is nyomottnak számító áron lesz kapható az ünnepségsorozaton.

Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing- és kommunikációs vezérigazgató-helyettese elmondása alapján húsznál több helyszínen több száz program várja az előzetes becslés alapján mintegy 2 millió látogatót. A Szent István-nap rendezvényeinek előkészületein és a négy napon át folyó programok megvalósításán több mint 12 ezer ember dolgozik. Jakab szerint a rendezvénysorozat jelentős hozzáadott értéket képvisel a fővárosi turizmusban, tavaly a napi vendégéjszakák száma duplája volt az átlagos budapesti hétvégéknek. A tűzijáték 21 óra körül kezdődik majd, a műsor nagyjából félórás lesz. A Margit híd és a Petőfi híd között 4,5 kilométeren hét fő kilövési pontról – 80 méteres bárkákról – mintegy 250 méter magasra lövik fel a nagyobb elemeket, tűzvirágokat, az eget pedig az ezek között elhelyezett 65 másik vízi eszközről kisebb, 50 méteres magasságig emelkedő effektekkel díszítik. Bevonják az Erzsébet és a Szabadság hidakat is, ahonnan a történelmi műsorhoz igazodó szimbólumokat lőnek majd fel, a tűzijátékot hagyományosan görögtűz zárja. Az összesen 40 ezer pirotechnikai eszközt 230 kilövési pontról lövik fel, a tűzijátékon 50 pirotechnikus és további közel száz ember dolgozik. A költsége nettó 1,3 milliárd forint lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top