nlc.hu
Szabadidő

5 olcsó hobbi

5 hobbi, amihez nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni

Érezted már úgy, hogy az életed egyhangú? Nem így lenne, ha lenne egy hobbid. Rögtön hoztunk is hozzá ötleteket.

A hobbi az unalom tökéletes ellenszere és jót tesz a közérzetnek is. Kutatások kimutatták, hogy a szabadidős tevékenységekkel való foglalkozás kevesebb stresszel, pozitívabb hangulattal és jobb egészségi állapottal jár. És szerencsére vannak olyan hobbik, amikhez sok pénz sem kell, ami a mai árak mellett különösen fontos szempont lehet.

A hobbi jótékony hatásai:

  • Segít a fejlődésben, mert folyamatosan arra késztet, hogy valami újat tanuljunk. Az eredmény pedig az önfejlesztés, amely az életünk minden területén jól jöhet.
  • Új barátokat szerezhetünk egy közös hobbi segítségével, hiszen már egy témánk van azokkal az emberekkel, akikkel hasonlóan töltjük a szabadidőnket.
  • Lehetővé teszik a feltöltődést, egy hobbi a kikapcsolódást jelentheti a mindennapokban. A véget nem érő munkahelyi stressz és a magánéleti problémák miatt sokunknak szüksége van egy olyan lehetőségre, ahol kikapcsolhatunk és feltöltődhetünk.

5 pénztárcabarát hobbi

Túrázás, gyaloglás

Nem kell edzőterembe járni ahhoz, hogy aktívak maradjunk. Sőt, még messzire sem kell menni, hiszen az otthonunk környékén is tudunk sétálni, megkereshetjük a közelben lévő falatnyi természetet, hogy megnyugodjon a sok zöldtől a lelkünk. Persze lehet igazi túrákra is indulni, de ahhoz azért érdemes egy rendes túracipőre beruházni, hogy kényelmes legyen minden terepen a gyaloglás.

Fiatal nő heverészik a fűben

A túrázás remek hobbi (Kép: Getty Images)

Olvasás

Az olvasás leginkább akkor olcsó hobbi, ha nem újonnan vásároljuk hozzá a könyveket. Érdemes inkább könyvtárba járni, könyveket kölcsönözni, vagy használtan cserélni, venni is lehet az interneten rengeteg olvasnivalót. Illetve az e-book is egyszeri beruházásnak számít, utána olcsóbban lehet venni hozzá könyveket, mint az eredeti példányokat. Választhatjuk a hangoskönyveket is, ebben az esetben összekapcsolhatjuk a sétálást és olvasást, két legyet üthetünk egy csapásra.

Írás

Az írás kifejezetten terápiás hatású is lehet, a pszichológusok is ajánlani szokták, hogy kezdjünk el naplót írni, mert ezzel segítünk magunknak rendet tenni a fejünkben és az érzelmeink között. De természetesen lehet bármi mást is írni hobbiból: verset, regényt, levelet… Írhatunk tollal papírra, de ha olyan témáink vannak, amiket megosztanánk a nagyvilággal, akkor elkezdhetünk blogolni is.

Önkéntesség

Talán elsőre furcsának tűnhet, hogy az önkéntességet valaki hobbiból vállalja, pedig örömmel tölt el a másoknak való segítség és a szabadidőnkben csináljuk – ez így együtt kimeríti a hobbi fogalmát. Amellett, hogy megkapjuk az önkéntes munkától a segítés örömét, még egy szívünknek kedves ügyet is támogathatunk vele. Nem mellesleg pedig új barátokra lelhetünk a többi önkéntes között.

Rendszerezés

Az otthoni rendszerezés, szelektálás nem tartozik épp a tipikus hobbik közé, ám pont olyan addiktív tud lenni, mint bármelyik másik hobbi. Ráadásul még pénzt is kereshetünk azzal, ha a kiszelektált holmikat feltesszük az online piacterekre. Az is biztos, hogy a lelkünkben is rendet rakunk, amikor a környezetünkben lévő tárgyakat szelektáljuk, és még közös élményt is kreálhatunk belőle pár kedves baráttal és egy tálca sütivel.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top