Segítünk a fáradt szülőknek! A 12 legegyszerűbb trükk halloweeni falatkákhoz

Haranghy Orsi | 2022. Október 31.
A seprűn lovagló boszorkány megformázása süteményből már feketepálya, hagyjuk meg a profiknak. De szellemek, múmiák, tökfejek és fogsorok megalkotására bárki vállalkozhat a konyhában.

Ha te sem az ünnepekre napokon-heteken át készülő szuperszülők egyike vagy, de nem akartok kimaradni a halloweeni buliból, hoztunk pár RÉM egyszerű ötletet: ehető halloweeni dekók, amit elkészíthetünk akár a gyerekekkel is.

Nehezen beszerezhető alapanyagokkal és bonyolult kreatív megoldásokkal tele van a Pinterest halloween alkalmából is. Jól is néz ki a fekete spagetti, de nem biztos, hogy volt időnk (és idegünk) gourmet boltban beszerezni hozzá tintahal tintát… Olyan ötleteket hoztunk most el, amihez nem kell spéci boltokban alapanyagokat vadászni, és különösebb kézügyességet sem igényelnek.

Az újkori jövevényünnep egy kicsit idegen persze a magyar kultúrától. Az ősi kelta hagyományokból táplálkozó ír ünnep először Amerikába vándorolt, majd onnan hódította meg a világot. A csendes, befelé forduló magyar halottak napja szöges ellentéte: hangos, vidám közösségi ünnep az angolszász országokban – és ma már világszerte is egyre inkább. Figyeljünk oda azért a kicsikre, hiszen a kivájt és kivilágított tökfejek nekik egyáltalán nem biztos, hogy annyira viccesek (olvasd el az erről szóló friss cikkünket is!).

Az ételek viszont tényleg mókásak, egy bandzsa kis zöld kiwiszörny vagy banánkísértet senkinek nem fog kellemetlen perceket okozni. Lássuk is őket!

Birsalmamúmiák / Yulia Romashko, Getty Images

Kezdjük a pókhálóval!

Kakaón, kávén, süteményen, sütőtökkrémlevesen, tucatnyi helyen bedobhatjuk pókhálótudományunkat. Az étel felületén sziruppal vagy tökmagolajjal, balzsamecettel, tehát rajzolásra alkalmas folyékony – de nem szétfolyó – anyaggal tudjuk elkészíteni. Először rajzoljunk koncentrikus köröket vagy pedig egy belülről kifelé táguló spirált. A végén egy tűvel vagy fokpiszkálóval húzzunk átlós vonalakat, és kész is a pókhálónk.

Sütőtökkrémleves tejszínből “szőtt” pókhálóval / Fotó: MillefloreImages, Getty Images

Ha nincs különösebb kézügyességünk, akkor is sikerülhet, hiszen a valódi pókhálók sem mértanilag tökéletesek.

Videón is mutatjuk:

Kissé elnagyoltan sajtból is készülhet a pókháló melegszendvicsre, olívabogyókból a pókok teste, szeletekből a lábaik.

Olívabogyópókokkal / Fotó: OlyaSolodenko, Getty Images

Egyszerű és nagyon látványos

Készíthetünk ízletes kaszinótojást (háromféle töltött tojást is mutatunk!), de félbevágott főtt tojásokkal is működik.

Guszta, ugye? / Fotó: Qwart, Getty Images

Sajtos múmiák és olívabogyószemek

Az egyik legnagyobb sláger, ha megúszásra játszunk. A sajtcsíkok segítenek, csak rásütjük a pirítósra, melegszendvicsre, mini pizzakorongra.

A kancsal zöld szörny, a tökfej és a gonosz múmia pirítóson / Azurita, Getty Images

A múmiák, tökfejek, szörnyecskék fekete szemeire a legegyszerűbb megoldás a fekete olívabogyó.

Mozzarella, trappista, bármilyen félkemény sajt jöhet “fásliként” / Fotó: jenifoto, Getty Images

Virslimúmiák

Őket is könnyű elkészíteni. Göngyöljük leveles tésztába a koktélvirsliket vagy félbe vágott virsliket, és süssük őket sütőben ropogósra. Majonézzel vagy fokhagymakrémmel nyomjunk egy-egy szemgolyót nekik, rá egy egész feketebors. Naná, hogy ketchuppal tálaljuk.

Riadt virslimúmiák / Fotó: Elena_Danileiko, Getty Images

3 szuperegyszerű ötlet

Mindössze három összetevő: fehér szendvicskenyér, paprikás szalámi, fekete olívabogyó. Csak cakkosan vágjunk ki egy szájrészt a szendvicskenyerekből, olívabogyószemek, és kész.

Szendvicsszörnyecskék / Fotó: jenifoto, Getty Images

Bármilyen zöldségkrémlevest készíthetünk, nem csak sütőtököt – bár így érvényesül a halloweeni tökkultusz. Édesburgonya, sárgarépa, krumpli, csicsóka, zeller is kiváló őszi alapanyag, a megosztó kapor helyett pedig petrezselyemből is jöhet a vigyor.

🙂 / Fotó: RamilF, Getty Images

Mozzarellaszellemek olívabogyószemekkel bármilyen paradicsomos alapon.

Sajtszellemek / Fotó: jenifoto, Getty Images

Minden gyerek szereti

Egy igazi gyerekkedvenc a paradicsomos spagetti, ami ezen a tányéron majonézes pókhálót kapott. A húsgolyókra tegyünk egy-egy pötty majonézt, erre fél-fél fekete olívabogyó. A póklábak lehetnek félbetört ropik.

Paradicsomos spagetti pókokkal / Fotó: Angelika Mostova, Getty Images

Egy kis ötletelés hamburgerre: fogpiszkálóra tűzött, paprikával töltött, zöld olívabogyószemekkel. Csípős paprika szarvakkal, sajtszeletből cakkosra vágott fogakkal, kilógó uborkanyelvvel. Fekete hamburgerbucival igazán halloweenes.

Szörnyburgerek / Fotó: Angelika Mostova, Getty Images

Édes szellemességek

Ez maga a kreativitás, a fánkok lyukas közepében meglátni a riadalmat: marcipánból gyúrjunk hozzá szemeket!

Középen lyukas amerikai fánkkal működik csak / Fotó: yulka3ice, Getty Images

Banánszellemek drazsészemekkel, csokiszájjal. Tejszínnel fáslizott epermúmiák, kiwilények marcipánszemekkel, zöldalmafejek pillecukorfogsorral, epernyelvvel. A meghámozott mandarint mintha pókháló szőné be. Happy Halloween!

Banánszellemek, epermúmiák / Fotó: jenifoto, Getty Images

Exit mobile version