nlc.hu
Szabadidő

Keresztrejtvényfejtés az időskori elbutulás ellen

Ez a hobbi késleltetheti az időskori elbutulást

Idős emberek részvételével vizsgálták, hogy bizonyos elfoglaltságok mennyire hatékonyak a demencia ellen.
Egy nyugdíjas nő ül a padon

A demencia ma is elterjed probléma a világban, és a becslések szerint az évszázad közepére megháromszorozódhat az érintettek száma. Köztudott, hogy különböző szellemi aktivitásokkal lehet késleltetni az elbutulás folyamatát, most pedig egy kutatás azt is megmutatta, milyen elfoglaltság a leghatékonyabb.

Az EurekAlert nyomán a Házipatika számolt be a Columbia Egyetem és a Duke Egyetem kutatóinak közös tanulmányáról, amelyben 107 idős embert vizsgáltak 90 héten át. Két csoportra osztották őket: az egyik csoport az első héten keresztrejtvényfejtéssel végzett intenzív kognitív tréninget, a másik pedig számítógépes videojátékok segítségével. A fennmaradó 78 hétben kisebb intenzitással folytatódott mindkét tréning.

Korai stádiumú betegség esetén mindkét módszer hatásosnak bizonyult, de előrehaladottabb kognitív hanyatlás esetén a keresztrejtvények teljesítettek jobban.

„Nemcsak a kognitív funkciókban láttuk (a keresztrejtvényfejtés) előnyeit, hanem a mindennapi tevékenységekben, valamint az MR-vizsgálatok révén az agyi zsugorodás jelei kapcsán is. Mindez arra utal, hogy a hatásai klinikailag is jelentősek” – mondta Davangere P. Devanand, a Columbia Egyetem pszichiáter és neurológus professzora, a kutatás vezetője.

Nehéz tisztán látni, mi segíthet a demencia ellen, ugyanis egy korábbi kutatás arra jutott, hogy a keresztrejtvényfejtés nem állítja meg az időskori elbutulást.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top