nlc.hu
Szabadidő

Katar pályázik a következő olimpiára.

Katar a 2036-os olimpiát is megrendezné, ha kell, klimatizálja az utcákat

A katari hatóságok szerint jó ötlet lenne náluk tartani az olimpiát.
Brazil szurkolók a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának elsõ fordulójában játszott Brazília-Szerbia mérkõzés kezdetén a Loszaíl Stadionba 2022. november 24-én

A londoni The Times értesülése szerint a katari hatóságok komoly kampányt terveznek a 2036-os nyári olimpia elnyeréséért. Katar egyébként 2009-ben pályázott először olimpiára, de most, miután a foci vb rendben zajlik, úgy érzik, reális esélyük is lehet.

2019-ben már tartottak Katarban atlétika vébét. Akkor a klimatizált stadionban tartott számok rendben zajlottak le, ám a női maratonon betett a meleg sok versenyzőnek az indulók fele kiesett, a győztes ideje pedig a vb-k történetének leggyengébbje volt.

A 444 azt írja a Times nyomán, hogy a szervezők azon gondolkodnak, hogy klimatizált utcákon rendeznék meg az utcai számokat.

Megvan rá az esély, hogy Katar olimpiát rendezzen, hiszen a foci vb rendezési jogát is megszerezték. Szó szerint, hiszen 2020-ban az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma konkrét bizonyítékkal igazolta, hogy a közel-keleti pályázat képviselői lefizették a FIFA végrehajtó bizottságának tagjait. A dokumentum szerint a brazil Ricardo Teixeira, a paraguayi Nicolás Leoz és az argentin Julio Grondona csúszópénzt kapott azért cserébe, hogy a katari pályázatra szavazzon. Az olimpiai pályázat sorsát pedig hatékonyan gondozhatja a katari emír, aki 2002 óta a NOB befolyásos tagja.

A szurkolók – és még sokan mások – nem értették, hogyan nyerhetett az Egyesült Államok helyett Katar, a miniállam, amely semmilyen futballmúlttal nem rendelkezik, és ahol ráadásul az időjárás is rendkívül kedvezőtlen a sportolók számára, hiszen nyáron hatalmas a hőség. Nem véletlen, hogy a szokásos nyári időpontról karácsony elé tették át a világbajnokságot, és így az északi féltekén először rendeztek télen foci-vb-t.

Az ellenérzéseket tetézte, hogy Katarban a nők, a bevándorlók, és az LMBT ernyője alá tartozó emberek jogfosztottan élnek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top