nlc.hu
Szabadidő

Felmérés: az üzemanyag ára ellenére a magyar sofőrök fele nem mondana le az autóról

Kerüljön bármennyibe az üzemanyag, a magyar autósok közel fele nem mondana le a kocsiról

Vannak sofőrök, akiknél van olyan lélektani határ, aminél már váltanának.

A Publicus Research Népszava számára felmérést készített arról, hogy az üzemanyagárak változása hogyan befolyásolja az emberek autózási szokásait. A válaszok alapján a hazai autósok 46 százaléka semmilyen üzemanyagár mellett nem váltana más közlekedési módra, 11 százalék ugyanakkor már literenként 700 forintos árnál váltana. 13 százalék számára 750-850 forint a határ, 17 százalék pedig 850 forintot vagy annál is többet jelölt meg, és legmagasabb értéknek az 1500 forint számított. 

A megkérdezettek átlag 46 százaléka – de különösen a 18-29 évesek és a 60 évesnél idősebbek – most, az ársapka eltörlése után sem szeretnék visszafogni az autóhasználatot. Átlag 18 százalék jelentős mérséklést nem tervez, 13 százalék viszont határozott lépéseket tenne ennek érdekében. Csupán átlag 7 százalék vallotta, hogy bár szeretne visszavenni, azt nem teheti meg, átlag 16 százalék pedig nem adott érdemi választ.

Gépjárművek sokasága parkol és halad a Sztehlo Gábor rakparton egy esős hétköznap reggel.

Gépjárművek sokasága parkol és halad a Sztehlo Gábor rakparton egy esős hétköznap reggel. (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A felmérésből az is kiderült, hogy az 52 százalék – főképp a fiatalabbak – az elmúlt év során legalább egyszer üzemanyaghiány miatt tankolás nélkül kanyarodott ki a töltőállomásról, 43 százalékkal előfordult, hogy a kúton csak piaci tarifás terméket talált, ami miatt – hatósági áras jogosultságaik ellenére – vagy azt vették meg, vagy továbbálltak. Emellett  44 százalék kénytelen volt az útvonalától távolabb eső kúton vásárolni. 24 százalék órákig állt sorba, 23 százalék a készlethiány miatt kevésbé vagy akár egyáltalán nem tudott autót használni, 5 százalék pedig az ínséges időkben más módon is tárolta az üzemanyagot. 

Míg a válaszadók az árkorlát időszakában átlag 30 ezret költöttek üzemanyagra, addig várakozásaik szerint változatlan közlekedési szokások mellett a havi kiadás átlag 49 ezer forintra nőhet. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top