nlc.hu
Szabadidő

A macskás videók története

Az első macskás videó a neten kiengedte a szellemet a palackból

A macskák már jártak az űrben, meghódították a televíziót, várható volt, hogy az internetet is uralmuk alá hajtják. Arra azonban nem voltunk felkészülve, milyen mértékben függünk majd tőlük!

A macskás videó mára fogalommá vált. Egy ilyen szösszenet jobb, mint bármelyik csodaszer, képes majdnem minden bajra gyógyírt nyújtani – a stresszes munkanaptól elkezdve egy összetört szívig –, pusztán azzal, hogy cuki és szórakoztató. Hogy ennek hogyan épül fel a pszichológiája, az is érdekes – és erről is mesélünk –, viszont ehhez látni kell azt is, honnan indult útjára a bársonytalpúak forradalma. 

Ha egy biznisz beindul 

2005. május 22. fontos nap az emberiség történetében, ugyanis ekkor került fel a YouTube-ra az első macskás videó, ami a Pajamas and Nick Drake címet viseli. A feltöltés pillanatában valószínűleg még senki nem sejtette – főleg nem a videó tulajdonosa, bizonyos Steve Chen –, milyen lavinát indít el a virtuális térben, az alig 30 másodperces tartalom minősége is erről tanúskodik. Valójában egy elképesztően sötét felvétel az egész, amin Chen Pizsama névre hallgató macskája ugrál a neki lógatott zsinór után, miközben a felvétel alatt Nick Drake egyik dala szól – ez azonban éppen elég volt ahhoz, hogy egy életre megfertőzze a világot a macskás videók iránti olthatatlan vággyal. 

Bár ez volt a debütáló kisfilm a platformon a zsánerműfajban (ezt már határozottan nevezhetjük annak), az igazi áttörésre egy évet várni kellett. 2006 májusában került feltöltésre a Puppy vs. Cat címet viselő újabb gyöngyszem, szintén nem a legjobb minőségben, de a kvalitásbeli problémákat feledtette a sok-sok kíváncsi kölyökkutya, akik farkasszemet néznek a ház bársonytappancsú urával. A videót a feltöltése óta több mint 16 millióan nézték meg, és 7053 hozzászólás érkezett hozzá, maga a tulajdonosa azonban nem is volt tudatában, hogy ekkora rajongótábor alakult ki a házi videója körül. 2014-ben a The Dodo felkereste a Sanchey nevű felhasználót, aki őszintén meglepődött azon, hogy milyen úttörőnek számít a műfaj rajongói között. 

És a győztes… 

Bár a 16 millió is hatalmas számnak tűnik, valójában elhanyagolható szám az igazi rekorder előtt, aki nem Grumpy Cat (pedig ő is egészen szép követőtábort tudhatott magáénak 2019-ben bekövetkezett haláláig), hanem egy ragdoll, név szerint Puff, aki New Yorkban él a gazdájával. Puffnak That Little Puff néven saját főzős (igen, jól olvastad, főzős) YouTube-csatornája van 16,4 millió feliratkozóval, TikTokját 26,4 millióan követik, 2022. április 21-én pedig – a Guiness Rekordok Könyve szerint – több mint 7 milliárd megtekintéssel rendelkezett, amivel egyértelmű rekordot döntött ebben a műfajban. 

Mindez önmagában is elképesztő teljesítmény (embertől is, hát még egy macskától!), de még ennél is megdöbbentőbb, hogy az influenszer macsek alig kétéves pályafutásra tekint vissza, gazdája csak 2020-ban, a pandémia idején kezdte el meglehetősen szürreális tartalmait gyártani azoknak, akik szerint a cicának a konyhában van a helye. A gazda szerint egyébként Puff nagyon élvezi ezeket a videókat, érdeklődő cicus, és nyilván nem veszélyeztetnék a testi épségét, de azért elgondolkodtató, hogy ez vajon mennyiben számít az állat kizsákmányolásának – ám ez egy másik téma. 

A malacpersely ideje lejárt, újabban a macska hozza házhoz a pénzt

A helyzet az, hogy lehet poénkodni egyes gazdik túlkapásain, azonban az üzletág igazán jövedelmező. Grumpy cat gazdája, Tabatha Bundesen milliós vagyonra tett szert szeretett cicája által – bár a pontos összeget sosem erősítette meg, egyes források szerint akár a 100 millió dollárt is elérheti az összeg, amit a cicával fémjelzett termékek, könyvek és film jelentenek –, Lil Bub – a kinyújtott nyelvű cica – 200 ezer dollárt keresett a gazdájának évente, és Puff séf is igazán szép bankszámlával rendelkezik, nem megerősített adatok szerint valahol 1-2 millió dollár között hoz a konyhára.  

Az pedig, hogy mindenki kedvenc morcos szőrmókja 2013-ban a The Wall Street Journal címlapján is szerepelt, mindent elmond arról, hogy milyen jelentőséggel bírnak napjaink leghíresebb négylábúi. Az egész macskavideó-jelenség mára olyan mértéket öltött, amivel számolni kell, ez kétségtelen. 

A macskák az urak 

Az internetes adatok azt mutatják, hogy 2014-ben több mint 2 millió macskás videót tettek közzé a YouTube-on, ami közel 26 milliárd megtekintést generált. A videók egyenként több megtekintést értek el, mint a YouTube-tartalom bármely más kategóriája – ami szintén árulkodó. A PetKeen nevű oldal becslései szerint ma az internetes tartalmak 15 százalékát ezek a típusú tartalmak teszik ki, mindezt úgy, hogy Jack Shepherd, a Buzzfeed tartalmi igazgatója szerint a kutyákra is ugyanolyan sokan keresnek rá, mégis a macskás videók azok, amik végül virális tartalommá tudnak válni. 

Ennek több különböző oka is van. Egyrészt ott van az evolúciós fejlődésük, cukik, szőrösek, egyszerűen úgy vagyunk huzalozva, hogy automatikusan jó érzést keltsenek bennünk, ha rájuk nézünk, szemben mondjuk egy bébitarantulával. Ráadásul, ahogyan a Netflix Inside the Mind of a Cat című dokumentumfilméjéből is kiderült, a dorombolás jó hatással van a mentális egészségre, gyakorlatilag olyan, mint a gyereksírás – hatással van az emberek anyai és apai ösztöneire, mintha a cicák pont azért alakították volna ki ezt a tulajdonságot, hogy bebiztosítsák maguknak a gondoskodást. Aztán nem elhanyagolható tény, hogy kultúrtörténeti szempontból is meghatározóak voltak, hiszen már az ókorban is házikedvencként tartották őket, sőt, az egyiptomiak a különösen magas rangú cicákat mumifikálták is, hogy gazdáikkal lehessenek a túlvilágon.  

Nem utolsósorban – és talán ez nyomja a legtöbbet a latban – az internetes kultúrát alapvetően az Egyesült Államok és Japán határozza meg, és amíg számukra a bársonytalpúak testesítik meg a cukiság netovábbját, addig globális szinten is a macskáké az uralom. Szintén a Netflix műsorában hangzott el, hogy 2017-ben Japánban a macskák népszerűsége kenterbe verte a kutyákét, ma körülbelül 6 millió macskát tartanak háziállatként az országban, nemrég pedig macskabundára emlékeztető takarót dobtak piacra az országban.

Grumpy Cat

Grumpy Cat stílusosan a Macskák című színdarab előadásán, 2016-ban, New Yorkban (Fotó: Getty Images/Bruce Glikas/FilmMagic)

Macskakultúra simabőrűeknek 

Láthatóan nem tudunk betelni a cicás tartalmakkal, és ha hihetünk a tudománynak, mindez nem véletlen. A Computers in Human Behavior című folyóiratban megjelent tanulmány, amit az Indianai Egyetem kutatói végeztek, azt vizsgálta, hogy mikor, hol és miért néznek macskavideókat, és miért vannak ezek érzelmileg hatással ránk. 7000 embert kérdeztek meg, a válaszokból pedig kiderült, az emberek energikusabbnak, boldogabbnak és fesztelenebbek érzik magukat egy-egy ilyen videó után, akkor is, ha éppen más dolguk lenne és emiatt bűntudatot éreznek, sőt, akkor is, ha egyébként ők maguk nem macskatulajdonosok.  

Ezek az eredmények azt az elképzelést támasztják alá, hogy a macskák nézegetése valójában egyfajta digitális kisállat-terápiaként és/vagy stresszoldóként funkcionálhat az internetezők számára

– fogalmazta meg találóan Jessica Gall Myrick, a tanulmány szerzője. A kutatás arra is rávilágított, lehet ezeket a tartalmakat eredendően sekélyesnek vagy ostobának tartani, de akkor is jó érzés őket nézni. Ez abszolút reflektál egyébként Dolf Zillmann német kutató 25 évvel ezelőtti feltevésére (amikor még csak álmodni sem mertünk macskás videókról vagy egyáltalán szélessávú internetről), amit hangulatkezelési elméletnek neveznek. Eszerint olyan tartalmakat találunk vonzónak, amitől jobban érezzük magunkat, vagy fenntartják a jó hangulatunkat – és ez tökéletesen ráillik a macskás videók jelenségére. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.