nlc.hu
Szabadidő

A világ első macskás videója

129 éve készült a világ első macskás videója

A történelem első macskás videója sokkal inkább bizarr, mintsem cuki és meglepően régen készült. Azonnal meg is mutatjuk.
Bokszoló macskák

2005. május 22. – ez volt az a történelmi dátum, amikor is az első macskás videó felkerült az internetre. A macskás videó műfaja azonban nem a 21., de még csak nem is a 20. században, hanem már a 19. század végén megszületett, az ötletgazdája pedig nem más volt, mint minden idők egyik legnagyobb feltalálója, Thomas Edison

Thomas Edison és a skót William K. L. Dickson közös munkájából az 1890-es évek elején született meg a kinetográf nevű mozgógép-felvevő kamera, 1891-ben pedig elkészítették a mozgókép lejátszására szolgáló kinetoszkópot is. A feltaláló ezek után sem sokat késlekedett, 1894-ben megalapította a saját filmstúdióját is. Az Edison Studios fennállása során mintegy 1200 filmet készített, melyek közül több száz fenn is maradt az utókor számára. Ezek egyike volt, még 1894-ben a Boxing Cats, vagyis a Bokszoló macskák című, alig 20 másodperces filmecske, melyen, mint arra a címe is egyértelműen utal, két, bokszkesztyűt viselő macska között zajlik összecsapás egy méretarányos ringben. 

A rövidfilmben szereplő két, jobb sorsra érdemes bársonytalpú, név szerint Sullivan és Corbett, kamera előtt ugyan minden bizonnyal ekkor szerepelt először, azonban „színpadi rutinnal” már rendelkeztek, ugyanis tagjai voltak – a háttérben, játékvezetőként látható – Henry Welton professzor utazó macskacirkuszának, melynek egyik legnépszerűbb attrakciója volt a bokszolós mutatvány. Ugyanitt egyébként az idomított macskák többek között libikókáztak, kezet fogtak, kötéltáncoltak, bukfenceztek, de tűzkarikán is átugrottak. 

A videó témaválasztására magyarázatot adhat, hogy ebben az időszakban a mozgógépek általában szokatlan, meglepő vagy kifejezetten bizarr dolgokat mutattak be, a bokszoló macskák pedig ebbe a kategóriába tartoztak, akkoriban is. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top