nlc.hu
Szabadidő

Ez a pszichológiai trükk abban, hogy januárban húsvét van a boltokban

Megjelentek a húsvéti csokik a boltokban, a pszichológus elmondta, mi a trükk benne

A húsvéti finomságok januári megjelenésével az emberek többet költenek, a pszichológus most elmagyarázta, miért.
Húsvéti csokik egy párizsi szupermarket polcain 2020. április 8-án

Bár még mindig nagyon furcsa, lassan kezdjük megszokni, hogy évről évre hamarabb kezdődik a karácsonyi szezon a boltokban, már októberben kipakolják az ünnepi holmikat. Ez a jelenség azonban nem csak a karácsonyra érvényes: itthon (még) nem jellemző, de az angoloknál január első napjaiban már megjelentek a húsvéti csokinyulak és csokitojások a boltok polcain.

Az üzletekbe betérő vevők csak vakargatják a fejüket, mi értelme van januárban húsvéti dolgokat árulni, de egy szakértő szerint valójában egy alattomos pszichológiai trükkről van szó: az emberek most és majd húsvét előtt nem sokkal is megveszik a termékeket, és így több pénzt költenek.

Dr. Cathrine Jansson-Boyd, az Anglia Ruskin Egyetem vásárlással foglalkozó pszichológusa elmagyarázta a módszer hátterét. „Azért csinálják ezt a szupermarketek, mert a szezonális termékek gyakran akciósak. Ezért az emberek azt gondolják, »ó, most olcsó, veszek belőle, és később nem kell egyszerre mindent megvennem«”. Ám ahogy telnek a hetek húsvétig, az emberek megdézsmálják az ünnepre betárazott finomságokat, így kénytelenek lesznek újra megvenni az ajándéknak szánt tojásokat és a nyulakat.

Az üzletekben pusztán azért kezdődik októberben a karácsony és januárban a húsvét, hogy az emberek többet vásároljanak és kétszer annyit költsenek

– jelentette ki a pszichológus.

A hatás alól azért is nehéz kivonni magunkat, mert folyamatosan arra kondicionálnak minket, hogy a vásárlás és a fogyasztás nagyon fontos. Viszont ha már pszichológia: rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy a társas élmények sokkal boldogabbá tesznek minket, mintha ajándékot kapnánk.

(Mirror)

(Kiemelt kép: Stephane Cardinale/Corbis via Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top