nlc.hu
Szabadidő

Kritika a M3gan című filmről

120 centis, dögösen táncol, gyereket nevel és… gyilkol

Vigyázz, Annabelle! Állj félre, Chucky! Itt van M3gan, a babaalkatúra formázott 120 centiméternyi tömény titánium, amit mesterséges intelligencia és sötét gonoszság hajt, és nemcsak a rosszalkodásait nézni élmény, hanem azt is, ahogy táncol. Őt utánozza most a fél TikTok és Amerika már a keblére ölelte.

Nagyon kevés olyan eredeti ötleten alapuló (értsd: nem adaptáció, nem folytatás, nem remake, nem előzmény…) film készül manapság, amiről már a premierje előtt egy-két héttel biztosan tudni lehet, hogy kiugróan sikeres lesz. Miközben James Cameron Avatar-folytatása egy hónapja gyűjtögeti szorgalmasan a nézők tömegeit, szép csendben a közösségi médiát meghódította egy M3gan (a Model 3 Generative ANdroid rövidítése) nevű játékbaba-kinézetű android, ami leginkább az elég feltűnő ruháiról, a kissé para és kifejeztéstelen arcáról és arról lett híres, hogy elég bizarrul fest, amikor táncolni kezd. Márpedig táncol, ráadásul legalább annyira jellegzetesen, mint nem is olyan rég Jenna Ortega a Wednesdayben. Akik arra gyanakodnak, hogy Hollywood mostanában direkt tesz a filmjeibe/sorozataiba egy-egy jellegzetes táncjelenetet, hogy aztán a TikTokon lelkes kölykök/fiatalok tömegei utánozzák, hatalmas ingyen reklámot csinálva a produkciónak, nem állnak távol az igazságtól, de a M3gan készítői szerencsére nem érték be ennyivel.

A tanítani való social media marketing-hadjárat

A film mögött álló marketingcsapat rájött, hogy a címszereplőjük annyira egyedi megjelenésű és figyelemfelkeltő jelenség, hogy fogtak egy csomó alacsony termetű lányt, elmaszkírozták őket M3ganné, ráadták az android jellegzetes parókáját és ruhadarabjait, és elkezdték őket kisebb csapatba (képzeljünk el együtt 8-10 M3gant…) gyűjtve különféle rendezvényekre vinni. Felvonultak és táncoltak egy focimeccs szünetében, lelkesen ropták az Empire State Building tetején, lazán sétálgattak New York utcáin, metróztak egyet, elmentek egy Starbucksba kávézni, sőt még a Today Show-ba is elkísérték a film női főszereplőjét, Allison Williams-t (Csajok), akit kintről, a stúdió ablakán bámultak az interjú alatt meglehetősen creepy módon.

Mivel a film költségvetése mindössze 12 millió dollár volt, ami hollywoodi mércével aprópénznek számít – sanda gyanúm szerint az Avatar: A víz útja büféköltsége se jönne ki ennyiből –, érezhető, hogy a Universal stúdió és a filmet gyártó Blumhouse ennek a többszörösét költhette el a promócióra, de szerencsére nemcsak két kézzel szórták a pénzt, hanem tényleg kreatív módon. El tudták adni a nézőknek, hogy ebben a búskomor téli nyomorban a legnagyobb móka, amit kaphatnak, ha elzarándokolnak egy vödör popcornnal a kezükben egy moziterembe, és megnézik a világ legmenőbb gyilkos babáját, ahogy bepöccen és embereket öl, nem kímélve a kutyákat és a gyerekeket sem. Amerikában a film már az első hétvégén minden várakozást felülmúló eredményt produkált és 30 millió dollárt hozott, vagyis a gyártási költségét mindössze három nap alatt visszatermelte, sőt. De tényleg olyan jó a film, amilyen a kampánya? Vagy ismét csak itt van egy felfújt marketinglufi, ami aztán a moziba érve jó eséllyel csalódást okoz majd? Leteszteltem.

M3gan

Állj, vagy a babám ölni fog! (fotó: UIP-Duna Film/Universal Pictures)

Tapsvihar a gonosznak

Először is kezdjük az elvárásokkal: ha a M3gantől komolyságot vársz, netán teljesen logikus történetet, esetleg valódi drámát, akkor rossz helyen kopogtatsz. Ez a film ízig-vérig B-kategóriás, a szó jó értelmében: semmi mást nem akar, csak azt, hogy veszettül jól szórakozz, miközben nézed. Nyilván semmi logika nincs abban, hogy M3gan lenyom egy táncot azelőtt, hogy egy jókora pengével lemészárolná az áldozatát, de miért ne tenné, hiszen furcsa, látványos és egyszerűen jó móka nézni. Annak sincs sok értelme, ahogy a készítők azt kezelik, mi romlott el M3gan programozásában, és mennyi mindenre képes, hiszen láthatólag ezt mindig ahhoz igazítják, hogy éppen mi passzol a leginkább a sztorijukhoz, de igazából ez sem válik zavaróvá, mert kizárólag azt szolgálja, hogy fülig érő vigyorral nézzük a nagyvásznat.

Azt is hozzáteszem, hogy bár a M3gan egyértelműen a horror zsánerbe tartozik, nem igazán félelmetes, sőt nem is szeretne az lenni. Ilyen szempontból inkább egyértelműen a nagy előd Gyerekjáték-sorozat a példakép, ahol már-már Chuckynak szurkoltunk, hiszen olyan beteg humorral vetette bele magát ebbe a gyilkolósdiba, hogy öröm volt nézni. A M3ganben a kislányt leszámítva szinte csak antipatikus vagy egyáltalán nem kidolgozott karakterekkel találkozhatunk, akik szinte kiáltanak azért, hogy az android parababánk elintézze őket, így nem izgulunk értük. Olyanok ők, mint a Péntek 13-filmek egy kaptafára készült kanos táborozó fiataljai, akik annyira semmilyenek voltak, hogy egy könnycseppet sem hullajtottunk értük, amikor Jason Voorhees végzett velük a macsetéjével. M3gan egyszerűen annyira szórakoztató gonosztevő, az őt körülvevő világ pedig annyi hülyéből áll, hogy legszívesebben megtapsolnánk a gaztetteit.

M3gan

Itt hamarosan játszás lesz (Fotó: UIP-Duna Film/Universal Pictures)

A logika szikráját is kiirtják

A film nem nagyon direkten, de egyértelműen humorral közelít a témájához, és ez még akkor is igaz, ha időnként komoly témákat is érint. A főszereplője például egy olyan kislány, aki egy autóbalesetben veszítette el a szüleit, és az AI-mérnök nagynénje adja neki ajándékba az általa tervezett android-prototípus M3gant, hogy ne legyen annyira magányos. A kislány benne találja meg az anyapótlékát, és nem a nagynénjében, hiszen az android egyszerűen sokkal több időt tölt el vele. Ebben a szakaszban a film olykor tényleg komolynak tűnhet, hiszen tényleg izgalmas kérdéseket vet fel mind a mesterséges intelligenciával, mind a szülői felelősséggel kapcsolatban, de kár nagyon beleélni magunkat, hiszen ez csak alapozás ahhoz, hogy elszabaduljon a trash-pokol. M3gan ugyanis túl komolyan veszi, hogy minden testi és lelki sérüléstől meg kell védenie a rábízott kislányt, Cadyt, aminek először egy kissé agresszív kutya, majd a gazdája és egy bullyingra hajlamos kisfiú látja kárát, de mindez csak előjáték M3gan valódi elszabadulásához, amikor az android már semmivel sem törődve kezd bele a mészárlásparádéjába. A film egyébként a témájához képest meglepően vértelen, látszik, hogy a fiatal célközönség kedvéért tinédzserbarátra vágták, de szerencsére ez az élvezeti faktorból nem sokat vesz el. Az utolsó húsz percre aztán a logika szikráját is kiirtja a filmből Akela Cooper és James Wan forgatókönyvírók (akiknek az eggyel korábbi munkája, az Eleven kór még ennél is nagyobb és butább horrormóka volt), hogy ne maradjon más, csak az élet-halál harc a gyilkos android-babával. A M3gan itt már meg sem próbál többnek látszani mókás, gyilkolászós B-filmnél, és ez nagyon jól áll neki. Jó mókával indul a 2023-as moziesztendő.

A M3gan január 12-től látható a magyar mozik műsorán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top