nlc.hu
Trend

Wednesday Addams új stílusa

Z-generációs divatikon lett a 84 éves tini, Wednesday Addams

A Wednesday sorozatban a címszereplő fast fashion darabokra cserélte a fehérgalléros ingruhát és Z-generációs gót divatikonként született újjá.

Két fonott copf, fehérgalléros, fekete ruha, komor arckifejezés. Wednesday Addams karaktere már az Addams Family első, 1938-tól a The New Yorker magazinban publikált képregényváltozatában is ezzel a letisztultan markáns megjelenéssel debütált, majd lényegében meg is tartotta azt 84 éven át. Hogy aztán a legjobbkor újuljon meg.

Részlet a Wednesday című sorozatból

Fotó: Netflix/Profimedia

Az Addams család történetéből először 1964-ben készítettek élőszereplős feldolgozást. A két éven át futó tévésorozatban az induláskor mindössze 6 éves Lisa Loring formálta meg Wednesday szerepét, a jelmeze és a frizurája pedig lényegében a képregényfigura külsejének hű másolata volt. Az 1991-es Addams Family – A galád család, illetve az 1993-ban bemutott Addams Family 2. – Egy kicsivel galádabb a család című mozifilm-változatokban Christina Ricci alakította a karaktert, mely ekkor, az ő interpretációjában vált visszavonhatatlanul ikonikussá. A filmek jelmeztervezője, Ruth Myers is alapvetően a képregénybeli küllemből dolgozott, ám árnyaltabbá, kidolgozottabbá tette a figura stílusát azzal, hogy a sötét – vintage szövetekből varrt – ruhákon megjelentek az apró minták, csipkedíszítések, ugyanakkor a fehér gallér és a két copf állandó maradt.

A mérsékelten sikerült, 1998-as Addams Family 3. – Jobb együtt, mint darabokban, illetve azt ezt követő, 65 epizódos The New Addams Family sorozat Wednesdaye, Nicole Fugere jelmeze viszont visszatérés volt a képregénybeli, egyszerűbb dizájnhoz. A 2019-es animációs feldolgozásban, illetve annak 2021-es folytatásában Wednesday ismét sima fekete öltözéket, valamint Christina Ricciéhez hasonló, magas homlokot kapott. Aztán elérkezett 2022 és a Netflix tinisorozata, a Wednesday

De előbb néhány fotó erejéig idézzük fel a legemlékezetesebb Wednesday-eket!

Wednesday Addams képregényfiguraként 1938-ból
Megnézem
Összes kép (6)

 

Tisztelgés és megújulás

A széria jelmeztervezője, a négyszeres Oscar-díjas Colleen Atwood volt, aki a múltban többek között olyan produkciók jelmezeiért volt felelős, mint a Chicago, az Egy gésa emlékiratai vagy a Legendás állatok-filmek, illetve az 1990-es Ollókezű Edward óta majd’ minden Tim Burton-film. Atwood célja a sorozat jelemzeinek megalkotásakor az volt, hogy az egyszerre legyen tisztelgés a karakterek összetéveszthetetlen stílusa előtt, de annak érdembeli megújítása is. A főhős, illetve a további, korábbról már ismert szereplők – Morticia, Gomez, Pugsley és Fester – esetében is a jól ismert alapokból indult ki, mesteri módon oldotta fel azonban a kliséket. Szembetűnő példa erre már a Jenna Ortega által életre keltett, tinédzser Wednesday frizurája is: miközben a sötét hajszín és két, fonott copf megmaradt, a magas homlokot frufru váltotta fel. 

„Úgy éreztem, hogy a mai világ részévé kell válnia. Azt szerettem volna, hogy modern, stílusos megjelenése legyen, amihez a közönség kapcsolódni tud. Nem akartam, hogy csak egy furcsa ember legyen, aki mindig feketét visel”

 – magyarázta a jelmeztervező a Guardian riportjában. 

Részlet a Wednesday című sorozatból

A nyitójelenet (Fotó: Netflix/Profimedia)

A nyitójelenetben a címszereplő öltözéke egyértelműen utal az 1991-es és 1993-as filmekből ismert imázsra. Hogy aztán mindezt a sorozat további részében maga mögött is hagyja, és megjelenésében is Z-generációs gót ikonként újuljon meg. 

Mivel a cselekmény egy bentlakásos iskolában, a Nevermore Akadémián játszódik, Wednesdaynek és iskolatársainak mindenképp szüksége volt iskolai egyenruhára, melyet a jelmeztervező a dark academia trend jegyében alkotott meg. Az irányzat lényegében a nagy múltú, angolszász oktatási intézmények, a művészeteket és a tudományt romantizáló, sötét túnusú eszmeiségén és esztétikáján alapul, mely jelentős átfedést mutat a gót stílussal. A Nevermore egyenruhái az 1930-1940-es évek divatját idézik, ám míg a többi diák kék-fekete csíkosat visel, a színekre allergiás Wednesday külön igazgatói engedéllyel szürke-fekete változatot hordhat az öltözékből, ami egyben vizuális kifejezése annak, hogy még a kívülállók között is kívülálló. 

Részlet a Wednesday című sorozatból

Dark academia (Fotó: Netflix/Profimedia)

Fast fashion Wednesday

Wednesday mindemellett „civil” ruhatárat is kapott és éppen ez az, amivel sikerült kortárs módon újraértelmezni a karakter stílusát. Atwood a figura védjegyének számító fekete-fehér színvilágon belül maradt, a gardróbot azonban javarészt fast fashion (például Zara, COS, Urban Outfitters), illetve dizájnermárkák (LK Bennett, Miu Miu) aktuális kollekcióinak streetwear darabjaiból építette fel. Az apró mintákat pedig felváltották a geometrikus, kockás és csíkos mintázatok.

Íme, néhány példa!

Ruhák a Wednesday sorozatban
Megnézem
Összes kép (5)

A jelmeztervező ugyanakkor karakter védjegyének számító vintage vonalat is becsempészte a sorozatbeli ruhatárba, méghozzá egy lenyűgöző, gótikus báli ruha formájában. A kreáció ugyanis az Alaïa divatház egyik régebbi kollekciójából való modell, melyre Atwood egy használtruha-boltban bukkant rá a londoni Bond Streeten. 

Részlet a Wednesday című sorozatból

A báli jelenet (Fotó: Netflix/Profimedia)

Hogy maga a sorozat mennyiben váltotta be, múlta alul vagy épp szárnyalta túl a hozzá fűzött várakozásokat és reményeket, azt nem ebben a cikkben taglaljuk. Colleen Atwood azonban – ezt kimondhatjuk – briliánsan oldotta meg, nem mellesleg kifejezetten kockázatos feladatát: oly módon aktualizálta a 84 éves, sötét-arisztokratikus karakter stílusát, hogy nem rombolta le annak mítoszát, nem elvett belőle, hanem hozzáadott.   

A jelenkorra hangolt gót stílus a kifutókon, a vörös szőnyegen és a mainstream divatban egyébként is egyre erősödő irányzat. Elég csak néhány pillantást vetnünk a legnagyobb tervezők és divatházak 2023-as tavaszi-nyári kollekcióira.

Versace 2023 tavasz-nyár
Megnézem
Összes kép (10)

A modernizált Wednesday tehát ebből a szempontból is a mondhatni legideálisabb időszakben érkezett. Nem csupán jellegzetes táncával, hanem újragondolt külsejével is divatot teremtett. A széria novemberi debütálását követően minden vonatkozó platformon meredeken emelkedni kezdtek a keresések Wednesday Addams jelmez kifejezésre, mely többé már jelent feltétlenül egyet kizárólag a fehérgalléros, fekete ingruhával. Két copfot viszont továbbra is fonnunk kell hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top