nlc.hu
Szabadidő

Dokumentumfilm készül Törőcsik Andrásról

Dokumentumfilm készül Törőcsik András életéről

Dokumentumfilm készül sporttörténelmünk kiemelkedő labdarúgó tehetségéről.

A sportág illusztris alakjának játékstílusa és pályaképe igazi futballtörténeti metszéspont. Pályaívében összesűrűsödik a magyar futballkultúra minden korszaka, a dicső múlttól az utóbbi évtizedek kevésbé sikeres ciklusáig.  

A különleges alkotás feltárhatja a magyar futballt övező ambivalens hangulat origóját és felépülését Törőcsik András életpályáján keresztül és betekintést nyújthat a hazai labdarúgókról felállított sztereotípiák, negatív közhelyek, futball-paradoxonok mögé.

Törőcsik András és Váradi Ottó

Fotó: (MTI / Németh Ferenc)

A dokumentumfilm ötletgazdája és egyben producer-rendezője Székely Miklós, az Arte Film ügyvezetője. „Minél több időt töltök Törőcsik András életének tanulmányozásával, annál inkább érzem küldetésemnek, hogy megszülessen ez a dokumentumfilm, ami elsősorban a világklasszis labdarúgó tehetségét és a benne megmutatkozó magyar futballstílust ünnepli. Szerencsés vagyok, hogy olyan alkotótársra találtam Szekeres Diána személyében, aki nemcsak zseniális forgatókönyv író és rendező, de hozzám hasonló szenvedéllyel és érzékenységgel közelíti meg a témát.”

A filmben felvonuló perspektívák változó játéka és ritmusa, remélhetőleg eddig nem látott ellenfényben mutatja be Törőcsik András pályaívét részben önvallomásain, részben pedig kortársai visszaemlékezésein, hazai és nemzetközi szakértői véleményeken keresztül. A film a fiatal labdarúgóknak és futballszeretőknek az újdonság erejével fog hatni és remélhetőleg identitásképző erővel bír majd.

A film betétdalának szerzője Vígh Arnold, dalszövegírója és egyben egyik előadója Széki Attila Curtis, aki Sári Évivel kiegészülve látható majd a rendhagyó látványvilágú videoklipben.

A film várhatóan ez év őszén kerül képernyőre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top