nlc.hu
Szabadidő

Max Woosey, aki jótékony céllal sátrazott három évig

Három évig élt sátorban a 13 éves brit fiú, hogy elhunyt barátja gondozóinak gyűjtsön

Három évig élt sátorban, hogy minél több pénzt gyűjtsön a kórháznak, ahol idős barátját ápolták. Száz font volt a kezdő limit, de a projekt végére csaknem 300 millió forintnak megfelelő fontot gyűjtött össze a 13 éves Max Woosey, aki a Brit Birodalmi Érdemérmet is megkapta.

A brit kiskamaszról, aki a sátrazós fiúként híresült el, már mis is írtunk korábban. Ő Max Woosey, aki csupán 10 éves volt, amikor 2020 márciusának végén, pár nappal azután, hogy Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány miatt bevezették a kijárási korlátozást, kiköltözött a kertbe sátorozni, majd adománygyűjtő oldalt is indított, hogy az így befolyt összeggel a North Devon Hospice-t támogassa.

A sátras fiú

Max Woosey, Fotó: Instagram

A fiúnak azért esett erre az intézményre a választása, mert itt ápolták az egyik szomszédjukat és egyben jó barátját, aki nem sokkal korábban elhunyt.

Az ITV Good Morning Britain című műsorának elmondta: „Rick barátom elképesztő volt. Természetesen miatta kezdtem el – mert imádta a természetet, imádott sportolni, és nagyon jól kijöttünk egymással. Odaadta nekem a sátrát, és azt mondta: »Max, szeretném, ha kalandoznál.« Én pedig azt mondtam: »Megígérem, hogy fogok.«. Sajnos nem sokkal Covid előtt halt meg rákban. Az észak-devoni hospice pedig csodásan gondoskodott róla, szerettem volna nekik valahogy ezt meghálálni. Ezért elkezdtem el kint aludni, és megpróbálni annyi pénzt gyűjteni nekik, amennyit csak tudok.”

Max Woosey egy év alatt 500 ezer fontot (több mint 213 millió forint) gyűjtött össze, de ezt követően nem fújta le a jótékonysági akciót, ugyanis szerette volna megduplázni az összeget. Az egyéves évforduló alkalmából nem csak rengeteget adományt sikerült összegyűjteni, hanem világszerte több száz fiatal csatlakozott a projektjéhez.

Brit Birodalmi Érdemrendet kapott

Végül három évet töltött a sátrában, a végső összeg 700 ezer (295 millió forint) fontnál állt meg, amellyel a fiú közvetlenül 15 ápolót finanszírozott egy egész éven keresztül. Érthető, hogy a fiú kitartását és munkáját az elmúlt három évben több kitüntetéssel is díjazták. Megkapta a Brit Birodalmi Érdemérmet, a Pride of Britain, a Spirit of Adventure, és a Bear Grylls Chief Scout Unsung Hero kitüntetéseket. A 13 éves Max bejelentette: április 1-jén tart egy utolsó ünnepi táborozási fesztivált az észak-devoni Broomhill birtokon, ami egyben adománygyűjtő rendezvény is lesz.

A fiatal srác nagy bulival készül, három zenei színpad,  valamint egy soha nem látott, hiteles filmes emléktárgyakból álló kiállítás is fogja várni az odalátogatókat, amelyen Brad Pitt kardja és pajzsa a Trója című filmből, valamint a Jumanji című film eredeti táblája is látható lesz. Vendégként fellép Ian Whyte walesi színész és kaszkadőr is, aki a Trónok harca és a Csillagok háborúja című filmekből ismert.

Csodálatos volt, hogy az Egyesült Királyság minden tájáról olyan sokan jelentkeztek, akik a kempingezés hároméves évfordulóját akarták megünnepelni, de én otthon akartam maradni, és a közelben lévő barátokkal és családdal ünnepelni” – mesélte a fiú a BBC-nek. A North Devon Hospice igazgatója, Stephen Roberts úgy véli, ez a tökéletes befejezése az adománygyűjtési kihívásnak, amely egy nagy kaland volt, és amelyre a fiú később büszkén tekinthet vissza.

„A North Devon Hospice számára ez idő alatt összegyűjtött összegek valódi változást jelentettek az általunk támogatott betegek és családjai számára” – mondta az igazgató.

Hiányozni fog neki a sátrazás

„Imádok kempingezni, ez az egyik kedvenc elfoglaltságom, és határozottan hiányozni fog” – mondta a Guardiannek, hozzátéve, hogy azért nem volt mindig sétagalopp két évet sátorban élni. Főleg a második év volt a kemény.

Az első év elég szép volt, de a második hidegebb volt, és nagyobb viharok voltak.

Elmondta, hogy bár a szél és az eső is kemény ellenfélnek bizonyult, a tavaly nyári hőhullám volt az, ami miatt majdnem kénytelen volt visszatérni a hálószobája kényelmébe.

Max Woosey 11 éves korában, 2021. július 5-én, amikor a Londoni Állatkertben tartott jótékony ottalvást az Action For Children szervezet számára

Max Woosey 11 éves korában, 2021. július 5-én, amikor a Londoni Állatkertben tartott jótékony ottalvást az Action For Children szervezet számára (Fotó: Aaron Chown/PA Images via Getty Images)

A hőhullám alatt covidos lettem. Őszintén szólva borzalmas volt, amikor hőhullám van, a sátrad üvegházzá változik. Teljesen forró volt, és amikor az ember covidot kap, már így is elég rosszul érzi magát – mondta, majd hozzátette: – Az anyukám a legkedvesebb ember, akit csak el tudsz képzelni. Két lehetőséget adott: vagy kint maradok vagy bejövök. Én kint maradtam.”

 Három év elteltével Max elérkezettnek látta az időt, hogy újra a családi házban éljen, és a jövőbeli terveit építgesse.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top