nlc.hu
Szabadidő

Mit tegyek, ha feltörték az Instagram-fiókomat?

„Csalók törték fel az Instagram-fiókomat. Két nap küzdelem után, egy szelfivel szereztem vissza”

Képzeld csak el, hogy egyik napról a másikra váratlanul kizárnak a saját Instagram-fiókodból. Pánikolva végignyomkodod a mobilodon a helyreállító lépéseket, de hiába, mert addigra már megváltoztattak minden adatot a profilodon: jelszót, e-mailt, telefonszámot, kétlépcsős azonosítót… szóval mindent, amivel igazolhatnád, hogy tiéd a fiók. Hát ez történt velem pár napja.

Ha influenszerkedsz vagy kereskedelmi céllal használod az Instagramot, akkor ez igazi rémálom, de átlagos felhasználóként sem öröm. A feltört fiókodból vírusos üzeneteket küldhetnek a nevedben ismerőseidnek, bejegyzéseket hozhatnak létre vagy akár törölhetik az összes fotódat, kommentelhetnek és kapcsolatba léphetnek követőiddel. Ha úgy látják a csalók, hogy értékes profiloldalról van szó, meg is zsarolhatnak, hogy fizess érte, ha szeretnéd visszakapni.

Az egész egy ártatlannak tűnő Google-linkkel kezdődött, amit Messengeren kaptam az egyik ismerősömtől. Azt hittem, én sosem fogok bedőlni az ilyen scameknek, de tévedtem. A link látszólag a Facebook bejelentkező oldalára vitt, ahol beírtam a felhasználónevemet és jelszavamat, majd rákattintottam a belépésre. Csak úgy ugráltak az url címek, dobott egyikről a másikra. Akkor kaptam a fejemhez: jesszus, most adtam ki a jelszavamat egy csalónak! Benyaltam a legbénább, legátlátszóbb trükköt! Kettő percen belül jelszót is cseréltem Facebookon, de az Instagramról megfeledkeztem. 

Összetört mobiltelefon

Fotó: Rafael Henrique/Getty Images

Az Instagram Help Centert hamar megtaláltam a Google-ön, és természetesen elkezdtem végignyomogatni, de le kellett ülnöm, amikor megláttam, hogy a helyreállító kódot egy ismeretlen e-mailre, majd egy idegen telefonszámra küldi. Persze a Meta (az oldal üzemeltetője) van olyan okos, hogy ezután megnézi milyen e-mail címmel regisztráltál anno, de hiába írtam be a kapott kódot, a következő ablakban már a csalók által telepített Google Authenticator nevű hitelesítő alkalmazás 6 jegyű kódját kérte. Szóval azt gondoltam, itt a vége. Akkor most megírom az összes ismerősömnek, hogy jelentse a profilomat, mert már nem én rendelkezem felette.

Szerencsére a Meta pár éve bevezette a videós-szelfis azonosítást. Ez amolyan utolsó mentsvár. A Help Center oldalán készíthetsz egy videós szelfit magadról, amit elküldhetsz a központba, hogy aztán egy mesterséges intelligencia eldöntse, tényleg te vagy-e, aki próbálsz bejutni a fiókba. Mondanom sem kell, hogy körülbelül tízszer próbáltam, mire elfogadta, de elfogadta! Hogy mi volt a kulcs? Lentebb elmagyarázom!

Mik a jelei annak, hogy feltörték az Instagram-fiókomat?

  • Az Instagram hirtelen kijelentkeztet, és nem tudsz újra bejelentkezni.
  • Kapsz egy e-mailt, amiben értesítenek a megváltozott adataidról úgy, hogy nem te változtattad meg.
  • Ismeretlen eszközt látsz bejelentkezve a naplóban.
  • Jelzi egy vagy több ismerősöd, hogy fura üzenetet kapott tőled egy link társaságában.
  • Megjelenik egy bejegyzés vagy hozzászólás a profiloddal, a tudtod nélkül.
  • Üzenetet kapsz az Instagramtól, hogy szokatlan helyről próbáltál bejelentkezni, ahol nem élsz és nem is jártál ott. 

Hogyan szerezzem vissza a fiókomat?

  1. Az Instagram figyeli a szokatlan bejelentkezéseket és módosításokat. Először nézd át a postádat! Lehet, már kaptál is üzenetet, amiben értesítettek róla. Ha szerencséd van, rögtön tudod jelezni, hogy nem te voltál, és könnyen visszavonhatod a változtatásokat.
  2. Ha nem kaptál e-mailt (ahogy én sem), keresd fel az Instagram Help Centert, amit ide kattintva érhetsz el!
  3. Válaszd a „fiókomat feltörték” opciót és kövesd az utasításokat! Az Instagram igazoló kódokat fog küldeni, amit csak be kell másolnod: először a profilodban beállított email címedre, utána a telefonszámodra, végül arra az e-mail címre, amivel először regisztráltál.

Az Instagram Help Center

Ha egyiket sem éred el, mert megváltoztatták, akkor készíthetsz szelfi videót, hogy megbizonyosodjanak róla, tényleg te próbálsz bejutni. A videó készítése közben kéri majd, hogy fordítsd el a fejed minden irányban és ha elküldted, legyél türelemmel míg feldolgozzák a kérést. Persze nem hús-vér ember tekinti majd meg a felvételt, hanem a mesterséges intelligencia, így kicsit sem bízhatunk az ember józan ítélőképességében.

Ahogy írtam, én rengetegszer próbálkoztam, mire rájöttem, hogy át kéne nézni az Instagram-fotóimat, vannak-e egyáltalán rólam készült képek. Itt megjegyezném, hogy olvastam olyan sztorit, ahol a felhasználó jó pár próbálkozás után barátnője kezébe nyomta a telefont, aki megcsinálta a szelfivideót, és vissza is igazolták a sikeres azonosítást. Szóval elsőre viccesnek tűnhet másokkal próbálkozni, de ha tudod, hogy valakiről több fotód van fent, mint saját magadról, hajrá! Nincs mit veszíteni!

Ami nekem bevállt, hogy kerestem egy konkrét képet, ahol a legjobban hasonlítottam mostani önmagamra, és attól függetlenül, hogy az AI azt kérte középen legyen az arcom a felvétel közben, megpróbáltam inkább úgy komponálni, hogy megegyezzen a beállítás, a kivágás, a szög az említett fotóval.

Ha sikeres volt az azonosítás, kapsz róla egy e-mailt, aminek utasításait követve 24 órád van visszaszerezni a fiókodat. A végén új jelszót állíthatsz majd be, ezzel azonnal kizárva a csalókat.

Én azt javaslom, egy percet se késlekedj, ha bejutottál végre az Instádra, azonnal módosítsd a fontos adatokat: e-mail cím, telefonszám, kétlépcsős azonosítás Google Authenticator alkalmazással kikapcsolása (ha a csalók kapcsolták be)! Valamint nézd meg a „bejelentkezési tevékenységek” fület, ahol ellenőrizheted be van-e jelentkezve illetéktelen felhasználó, és ki is tudod léptetni!

Hogyan védhetem meg Instagram-fiókomat?

  • Törölj minden olyan alkalmazást a telefonodról, ami Instagram-kiegészítő, de nem megbízható fejlesztőtől származik! Az applikáció azon túl, hogy végzi a dolgát, adathalász tevékenységet is folytathat. Könnyedén hozzáférhet Instagram-jelszavunkhoz, adatainkhoz.
  • Figyeld a bejelentkezési tevékenységeket! Ha ismeretlen eszközt látsz, jelentkeztesd ki, valamint azonnal cserélj jelszót!
  • Legyen erős jelszavad, ami minimum 8 karakter, tartalmaz kis- és nagybetűt, számot és különleges karaktert is!
  • Állíts be kétlépcsős azonosítást!
  • Ha böngészőben lépsz be Facebookra vagy Instagramra, mindig ellenőrizd a webcímet, hogy tényleg az igazi oldalra navigáltál!

Az Insta a csalók kedvence

A közösségi oldalak közül a leggyakrabban az Instagram felhasználóinak a fiókját szerzik meg a csalók. A Theft Resource Center (ITRC) 2021-es adatai szerint az efféle csalások áldozatainak 84 százaléka arról számolt be, hogy az Instagram-fiókjukat törték fel, 25 százalék pedig a Facebook-fiókjához nem fért hozzá a visszaélés miatt (valakinek mindkettőt feltörték, azért több az összesítés 100 százaléknál). A feltört közösségimédia-fiókok Twitterre eső hányada csupán 3 százalék volt. Az áldozatok 68 százaléka sosem kapta vissza a fiókját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top