nlc.hu
Szabadidő

Adathalászat nyilvános tereken

Soha ne töltsd itt a telefont, ha nem akarod, hogy baja legyen!

Kémszoftvernek és adathalászatnak egyaránt célpontjává válhat a telefon, ha nem figyelsz ezekre a dolgokra.

James Goepel, a Fathom Cyber vezérigazgatója, a Drexel Egyetem kiberbiztonsági professzora a Reader’s Digestnek beszélt arról, hogy a nyilvános töltők és más, USB-s eszközök könnyedén módosíthatóak úgy, hogy tudtunk nélkül telepítsenek programokat a telefonunkra adathalászat céljából. Az alábbi helyeken tehát az átlagosnál jóval többet kockáztatunk, ha telefonunkat tölteni kezdjük.  

Soha ne töltsd itt a telefont, ha nem akarod, hogy baja legyen!

Repülőtér

A repterek általában jól el vannak látva töltőállomásokkal, ahol a telót a megfelelő töltőkábelre dughatjuk. A vezetékes kapcsolat viszont rosszindulatú célokra is használható – emiatt érdemes saját töltőadaptert- és kábelt használni és egy szabadon használható konnektorba dugni.

Vasút

Állomás, vagy vonat töltőpontjaira csatlakozva, ha a kiber-támadó megszerzi a megfelelő jogosultságokat, a készüléken lévő adatokat is át lehet másolni. A megoldás itt is saját töltő használata, vagy ha nincs hálózati áramforrás, akkor érdemes saját power bankunkra hagyatkozni – olcsóbb, mint például egy adatmentés.

Hotelek

Az USB-töltőaljzatok bárhol – például egy ébresztőórán – ugyanúgy tetszőlegesen módosíthatók, mint a töltőállomások, úgyhogy itt is a saját töltőadapter használatát javasolnánk. bármennyire praktikusnak is tűnik egy USB-töltőport valahol.

Bérautó

Bérelt autó informatikai rendszeréhez nem érdemes a mobilt megszokásból csatlakoztatni  – nem lehet tudni ugyanis, hogy korábban ki és milyen céllal piszkált bele a jármű számítógépébe. Ugyanezek a szabályok érvényesek  a turistacélpontok, plázák és könyvtárak ingyenes USB-s töltőportjaira, sőt a nyilvános wifi-hálózatokra is: csak legvégső esetben használjuk őket, a legnagyobb odafigyelés mellett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top