nlc.hu
Szabadidő

Fémdetektorral talált két és fél kiló aranyat

Fémdetektorral talált több mint két kiló aranyat

Hatalmas aranyrögöt talált a modern aranyásó.

Egy ausztrál férfi olcsó fémdetektorral felszerelkezve megütötte a főnyereményt: egy 4,6 kg-os, 240 000 ausztrál dollár (több mint ötmillió forint) értékű aranyat tartalmazó követ talált.

aranyrög

A kép csak illusztráció. Fotó: Getty Images

A magát megnevezni nem kívánó férfi Victoria állam arany-lelőhelyein keresgélt, – amelyek az 1800-as években az ausztrál aranyláz központjai voltak. Darren Kamp, aki felbecsülte és megvásárolta a termetes példányt, azt mondta, hogy ez a legnagyobb, amit a 43 éves pályafutása során látott. Egyébként nem nagyon bízott abban, hogy valóban aranyat talált a férfi, aki egy nagy hátizsákot tett le elé, amiből hatalmas követ vett elő. 

Gondolja, hogy 10 000 dollár értékű arany van benne?” – kérdezte tőle a férfi.

Végül összességében a 4,6 kg-os kőzet 83 uncia – vagyis körülbelül 2,6 kg – aranyat tartalmazott.

A szerencsés férfi alig várta, hogy a családjára költhesse a váratlanul jött összeget:

A  feleségem boldog lesz.

– mondta.

Bár az ehhez hasonló felfedezések ritkák, a becslések szerint Ausztrália rendelkezik a világ legnagyobb aranytartalékával. Másnak még csak el sem kell utazni, ahhoz, hogy aranyra bukkanjon. Egy alkalommal arról írtunk, hogy 250 000 font (több mint 115 millió forint) értékűre becsült kincset az észak-yorkshire-i Ellerbyben található 18. századi ingatlanban találták meg. A házban lakó pár “The Elderly Hoard“-nak nevezte el a felfedezést. A házaspár 10 éve él az ingatlanban, és 2019-ben fedezték fel a rejtekhelyet, kezdetben azt hitték, hogy egy elektromos kábelt rejt.

(BBC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top