nlc.hu
Szabadidő

Piros pontyot fogtak a Ráckevei-Dunából

Piros pontyot fogtak a Ráckevei-Dunából

A Magyar Haltani Társaság tisztázta, hogy pontosan miért volt piros színe a különleges pontynak.
Horgászok ülnek a parton

Különleges pontyot fogott egy horgász Dömsödnél a Ráckevei (Soroksári)-Dunából március 6-án. A 24,2 kilogrammos ponty teljesen egészséges volt, ám pirosas színe igen furcsává tette.

A horgász megkérdezte a Magyar Haltani Társaságot, hogy pontosan milyen hallal is van dolga, a válaszban pedig ez állt:

A hal egy színezet tekintetében hibás génekkel rendelkező ponty (Cyprinus carpio), amelynek teste – a fejét kivéve — eltér a megszokott színektől. Bőrének a pigmentsejtjeiben a fekete melaninból és a gyöngyházfényű guaninból kevesebb, a piros eritrofillből és a sárga xantofillből pedig a szokásosnál több képződik. Ez egy fejlődési rendellenesség

– írta a Magyar Haltani Társaság a Mit fogtam? című rovatában.

Hozzátették: nem kizárt, hogy a hal felmenői között volt koi, de nem szükségszerű. A koi ugyancsak ponty, melynek a különböző színváltozatait hasonlóan génhibás példányokból tenyésztették ki, de természetes állományokba kerülve néhány nemzedéken belül ezek is visszaváltoznak közönséges pontyokká.

Nem ez volt az első különleges színű kifogott hal Magyarországon, korábban például egy fekete ponty akadt horogra Délegyházán.

(Kiemelt kép: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top