nlc.hu
Szabadidő

Balatoni gigaponyt

Balatoni gigapontyot csalt horogvégre Bence, fotón az óriáspéldány

Ennél jobban nem is kezdődhetett volna számára az év!
horgász,

Kifogták az év első balatoni gigapontyát: megvan 2024 első hitelesített, 20 kilót meghaladó pontyfogása a „magyar tengeren”. A gigászi példányról a Pecaverzum adott hírt.

Mint a beszámolójukból kiderül, Szabó Bence február 17-én, szombaton reggel Keszthely térségében akasztotta horogra a rekordlistás pontyot, amely pontosan 20,6 kilót nyomott a mérlegeléskor.

Mutatjuk a kapitális halat:

A balatoni pontyrekordot amúgy Vető Gellért tartja egy 34,354 kilós hallal, amit 2023. november 5-én fogott ki. A 91 centis, tükrös ponty jól ismert a horgászok körében. A Bütykös névre keresztelt halat korábban Varga István fogta ki 2022. augusztus 24-én, akkor azonban közel másfél kilóval nyomott kevesebbet, de már akkor is tórekordnak számított.

A sporthorgászat amúgy – cseh és holland mintára – idehaza is bekerülhet a tantervbe, választható tantárgyként szerepelne a tanmenetben. A MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Központjának főigazgatója, Dérer István korábban elmondta, hogy az céljuk, hogy az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére a helyi tanrend részeként jelen legyen a sporthorgászat az általános iskolai oktatásban. 2016-ban már felmerült ez a kérdés és ekkor azt tűzte ki a MOHOSZ, hogy 2019-re bevezetik az oktatásba a tantárgyat, azonban ez a koronavírus-járvány és a tankerületek átalakítása miatt még nem történt meg. Ennek ellenére 2019-ben az általános iskolákban elindultak a sporthorgász-szakkörök, ami népszerű a fiatalok körében. Mindamellett, hogy a horgászat szorosan kapcsolódik a biológiához, fizikához és testnevelés órákhoz, a mentális egészség szempontjából is fontos lehet, hiszen az elmondottak alapján tökéletes stresszlevezetőként szolgálhat a gyerekeknek egy fárasztó nap után.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top