nlc.hu
Szabadidő

Vendégeit lehallgató szépségközpont

Lehallgatta és megfigyelte a vendégeit egy budapesti szépségközpont

30 millióra bírságolta a szépségszalont a NAIH.

30 millió forintra bírságolta a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság (NAIH) azt a budapesti szépségközpontot, mely megsértette az adatgyűjtési szabályokat – egyebek mellett azzal, hogy még a vendégeit is lehallgatta – írja a hvg.hu.

A NAIH azután kezdett el vizsgálódni, hogy több bejelentést kaptak, mely szerint a szépségközpont minden helyiségben (irodában, kezelőben, folyosón, recepción) kamerákat üzemeltet. A bejelentések szerint a menedzseri irodában

mind a munkavállalókat, mind a vendégeket lehallgatják.

A szépségközpontban összesen 32 kamerát telepítettek és működtettek, a bejárathoz, a folyosón, az irodában, az ügyfélváróban és még a kezelő-, illetve a diagnosztikai szobákban is.

A vállalkozás a kamerás megfigyelésen túl jelentős mennyiségű személyes adatot is gyűjtött, illetve kezelt, beleértve az érzékeny információkat is az érintettek beleegyezése nélkül, megsértve ezzel a GDPR és az Infotörvény több rendelkezését is.

A szépségközpontnak az volt a gyakorlata, hogy arra kérték vendégeiket, adják meg ismerőseik nevét és elérhetőségeit, majd ezen adatok felhasználásával ingyenes kezelést ajánlanak az így megkeresett érintetteknek.

A NAIH által a helyszíni szemlén lementett kamerafelvételeken egyrészt a munkavállalók munkaállomásai voltak láthatóak, úgy, hogy minden egyes helyen láthatóak és hallhatóak a munkavállalók munkavégzés közben.

A NAIH egyébként még a döntés meghozatala előtt két alkalommal is 500 ezer, illetve 600 ezer forint bírsággal sújtotta a vállalkozást amiatt, mert az nem tett eleget a tájékoztatásnyújtási kötelezettségének, a hivatal kérdéseire válaszait csak késve és hiányosan küldte meg – írja a lap.

kamerák

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top