nlc.hu
Szabadidő

Harmadik lett, de autóba szállt verseny közben a maratonfutó

Elvették a skót ultramaratonfutó harmadik helyét, miután kiderült: verseny közben autóba szállt

Az 50 mérföldes (nagyjából 75 kilométeres) távból 2,5 mérföldet egy autó utasaként tett meg. A harmadik helyért járó medált még átvette, később azonban kizárták a versenyből.

A GPX adatok szerint a verseny egy szakaszát Usain Boltnál is gyorsabban futotta le Joasia Zakrzeweski skót ultramaratonfutó a 2023-as GB Ultras Manchester-Liverpool 50 mérföldes futóversenyén. A 47 éves futó ellen több bejelentés is érkezett az eredményhirdetést követően, ahol még boldogan pózolt a harmadik helyért járó medáljával. Az ügyet az UK Athletics elé tárták, a vizsgálatot pedig azután kezdték el, hogy Wayne Drinkwater, a GB Ultras verseny igazgatója olyan információkat kapott, hogy a futó sportszerűtlenül viselkedett, amivel versenyelőnyre tett szert. A probléma kivizsgálásában segítségükre voltak a GPX térképadatai, de kaptak információkat más versenyzőktől és magától a résztvevőtől is, ugyanis megerősítésre került, hogy a versenyző az útvonal egy része során járműszállítást vett igénybe – írja a BBC.

Joasia Zakrzeweski

Joasia Zakrzeweski autó nélkül (Fotó: Facebook)

A kizárásról értesítették a Train Running Associationt, az ügy most a szabályozó testületnél van. A harmadik helyet Zakrzeweski doktor helyett Mel Skyes kapta. David Ovens, a skót atlétikai szövetség elnöke nagyon kiábrándítónak tartja az esetet, figyelembe véve a versenyző korábban rendkívüli eredményeit a sportágban:

Remélem, hogy ezt maga mögött tudja hagyni, és talán van a történtekre egy ártatlan magyarázat, és folytathatja sikeres karrierjét.

A futó egyik barátja, Adrian Stott elmondta, hogy Dr. Zakrzewski előző este érkezett meg Ausztráliából egy 48 órás repülőút után, és nem érezte a legjobban magát. A versenye nem a tervei szerint alakult, egy ponton ki akart szállni, ekkor ült egy rövid szakaszra a szállítójárműbe. A nő együttműködik a versenyszervezők vizsgálataival, és beavatta őket a történtek részleteibe, valamint sajnálja az okozott bosszúságot.

Joasia a brit sport nagykövete volt, és nagyon sok nőt inspirált arra, hogy fussanak és elérjék céljaikat.

Februárban a tajpeji ultramaratonon Dr. Zakrzewski nyert a 48 órás versenyen, ezzel világrekordot állítva fel 255 mérföldön (411,5 km).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top