nlc.hu
Szabadidő

Háromfarkú gyíkot találtak Szegeden

Háromfarkú gyíkot találtak Szegeden

A szakértő elmagyarázta, hogyan lehetséges ez.

Különös, háromfarkú hüllőre bukkant egy állatbarát Szegeden – számolt be a Sokszínű Vidék. A férfi által megosztott fotókon látható gyíknak három farka is van, ami még a szakértő szerint is ritkaságnak számít.

háromfarkú gyík

Háromfarkú gyík
Fotó: Facebook/Kéri Gyula

Wenner Bálint biológus hallgató elmondta a lapnak, hogy ha az állat eldobja a farka egy részét, utána a kezdeti csontos helyett visszanő egy porcos rész. Ezt a porcos részt azonban már nem tudja többször “ledobni”, csak ha a kezdeti törésnél feljebb, a csontos részen töri el ismét.

„Ilyen villás elágazások akkor fordulnak elő, amikor az eredeti farok nem szakad le teljesen, de a regeneráció beindul, és kinő egy újabb. Ennél a gyíknál ez valószínűleg kétszer fordult elő. A fürge gyíkok ilyenkor párzanak, de nem jellemző, hogy a párzási harcok miatt dobnák el a farkukat, sokkal inkább ragadozók elleni támadások miatt. Madarak, rézsiklók, és sajnos gyakran a házimacskák és kisemlősök is megtámadják őket” – magyarázta a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top