nlc.hu
Szabadidő

Ezer méter mélyen élő halszörny sodródott partra

Ezer méter mélyen élő halszörnyet sodort partra a víz, a szakértők értetlenül állnak

A hatóság arra kéri a lakosságot, hogy jelentse, ha ilyen halat talál.
para hal

Az Egyesült Államokban, Oregonban több hosszúorrú lándzsás cethalat sodort partra a víz – számolt be a Mirror. A jelenségben az a különleges, hogy ezek az állatok normál esetben 3300 láb (vagyis több, mint 1000 méter) mélyen élnek. A szakértők egyenlőre azt vizsgálják, hogy hogyan kerültek a felszíni vizekbe.

A hegyes fogsorral és agyarral felfegyverzett kannibálhal a tenger mélyebb rétegeinek, az úgynevezett alkonyzónának a lakója: a parton talált egyedek többsége elpusztult, de egyet még élve vissza tudtak segíteni a vízbe.

A szakértőknek egyenlőre fogalmuk sincs, mi okozta az agyaras halak megjelenését a homokos partvidéken.

Az oregoni állami parkok szóvivője elmondta: „Senki sem tudja biztosan, miért és hogyan kerültek a partra. Valószínűleg valamilyen okból inkább kisodródtak, mintsem hogy szándékosan úsztak volna ki”.

Az elpusztult halakat laboratóriumban vizsgálják, hogy megállapíthassák a pontos okokat – tette hozzá a tisztviselő.

Daniel J. Kamikawa, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal biológusa szerint a halak a viharok húzóhatása miatt mosódhattak ki a partra, de az sem zárható ki, hogy valamilyen betegség vagy sokk hatására zavarodtak meg.

Ben Frable, a Scripps Institution of Oceanography halakkal foglalkozó kutatója szerint a jelenség a Csendes-óceán éghajlati mintáinak változásával is összefügghet, ami a globális felmelegedéshez vezet vissza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top