nlc.hu
Szabadidő

Mmabatho Stadion, a világ legfurcsább sportlétesítménye

A világ legfurcsább stadionjában oldalra fordított fejjel kell nézni a meccseket

Szokatlan megoldásokat alkalmaztak tervezői, amire a megrendelői is igent mondtak, csak a közönség nem volt elégedett.

A dél-afrikai Mmabatho Stadion híres szokatlan kialakításáról, mert olyan magasított lelátói vannak, amelyek valójában nem a pályára, hanem más lelátókra néznek.

Az apartheid idején épült Mmabatho Stadiont Israel Goodovitch és Ben Abraham tervezte Lucas Mangope Bophuthatswana egykori elnökének megbízásából. Miután felavatták az épületet, nem kellett sok idő, hogy az emberek rájöjjenek, hogy a furcsán megemelt lelátókról nem sokat látnak a pályán zajló eseményekből, és oldalra kellett fordítaniuk a fejüket, hogy nézhessék a meccset.

A Mmabatho Stadion Mahikeng városában

A Mmabatho Stadion Mahikeng városában (Fotó: AFP/Walter Dhladhla)

A Johannesburgtól 300 km-re, Dél-Afrika és Botswana határának közelében található Mmabatho Stadion az ország ötödik legnagyobb stadionja, ez volt a mára már megszűnt futballigában szereplő Mmabatho Kicks otthona, de manapság ritkán használják, csak alkalmi jótékonysági meccsek és a dél-afrikai barátságos meccsek zajlanak itt.

Az 59 000 férőhelyes építményt leggyakrabban „furcsa”, „különös”, sőt „bizarr” jelzőkkel illetik, de van, aki szerint egy lenyűgöző művészeti alkotás. És  bármennyire is merész a Mmabatho Stadion, a funkcionalitás égbekiáltó hiánya miatt egy letűnt korszak emlékművévé vált, és senki nem alkotott azóta hasonlót. 

(via Oddity Central)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top