nlc.hu
Szabadidő

Kedvenc alakításaink Gálvölgyi Jánostól

Gálvölgyi János ikonikus szerepein még ma is könnyesre nevetjük magunkat

Óriási életműve van Gálvölgyi Jánosnak, mégis van néhány szerepe, ami különösen emlékezetes maradt – ezekre tekintünk most vissza.

Az egész országot megijesztette Gálvölgyi János, amikor tüdő- és szívelégtelenség miatt kórházba került a múlt hónapban. Nem megyünk bele ebbe a szörnyű sztoriba, hiszen mindenki tudja, mi történt, Gálvölgyi pedig már végre jobban érzi magát. Bár az is tény, hogy még hónapokig tartó felépülés vár a színművészre, a következő színházi évadban azonban már várják vissza a színpadra. Többek között Pintér Béla és Társulata, melynek szeptembertől állandó tagja lesz Gálvölgyi is. És semmi kétségünk afelől, hogy abban a pillanatban boldogan fog rohanni a próbákra, amint elég jó lesz hozzá. Mert ahogy azt a 70. születésnapja alkalmából készített interjújában mondta az nlc-nek:

„Az én kábítószerem az esti taps. Erről nem tudnék lemondani.”

Őszintén, nem is csodálkozunk, hiszen Gálvölgyi János minden vastapsot nagyon is megérdemel, ahogy azt a számtalan elismerést (Jászai Mari-díj, Karinthy-gyűrű, Kossuth-díj – hogy csak néhányat említsünk) is, melyet karrierje során kapott. Annak ellenére azonban, hogy mindig is mások bőrébe akart bújni és játszani, parodistaként kezdte a pályáját az 1968-as Ki mit tud?-ban. „Nekem sosem volt elég, hogy parodista legyek, én színész akartam lenni. Nekem nem az a főállásom, hogy vicceket mondok, én elsősorban színész vagyok” – mesélte nekünk.

A kedvenc nevettetőnk

Mégis a humor az, amit igazán Gálvölgyi János nevéhez kötünk. Állandó tagja volt a Rádiókabarénak, egy időben pedig nem volt olyan ember, aki ne látott volna akár csak egyetlen részt a paródiák gyűjteményét masnival átkötő Gálvölgyi Show-ból. Sőt, megkockáztatjuk, hogy a húszas-harmincas éveit taposó generációnak egészen meghatározó a műsor: elsősorban onnan ismertük a komikust. „Nagyon sokat jelent számomra a humora, a jelenléte. Gyerekként, fiatalként szinte ittam azt a cinikus intelligenciát, ami árad belőle”írta ByeAlex is a színművész felépülésének híre hallatán.

Gálvölgyi János

A Gálvölgyi Show egyik jelenete (Fotó: Sajtóklub RTL Klub)

Az egyik legnépszerűbb színpadi- és sorozatszínészünk Gálvölgyi János, de pont ez az oka, amiatt nem kapott olyan sok filmszerepet. Ezt is maga a színművész osztotta meg velünk.

„Sok filmrendezőtől megkaptam, hogy a tévészerepléseim miatt túl ismert az arcom. Nekem a szakma megadta, hogy ismert lett az arcom, és erre azt mondták, hogy ez baj. Persze szerettem volna magam nagy vásznon látni, az azért más, mint a televízió”

– mondta. Pedig ha egyszer láthattuk őt moziban, akkor az mindig szuper élmény volt (titkos favoritunk a Magyar vándor török basája). Hozzátette, hogy „baromi büszke voltam annak idején, amikor a Csinibaba idején kiírták, hogy »bemutatjuk Gálvölgyi János főszereplésével«.” És hát lehetett is, mert ezzel elérkeztünk az örök kedvenc Gálvölgyi-alakításunkhoz. Simon bá’ a film nemcsak azóta ikonikus, de az egyik legviccesebb figurája is volt. Minden. Percét. Imádtuk. Ráadásul a film a mai napig megállja a helyét, még mindig ugyanolyan szórakoztató, mint régen volt.

Gálvölgyi János

Fotó: Filmio

Így nem is meglepő, hogy legutóbbi sorozatszerepe – a képernyőre közel 20 év után tért vissza – is utal a Csinibaba utánozhatatlan rendőrére: a Keresztanyuban budapesti rendőrfőnököt játszott, a széria írói pedig előszeretettel hivatkoztak poénkodva Simon bá’-ra. Persze Gálvölgyi nem tűnt el teljesen a tévéből a Gálvölgyi Show vagy a Pasik! végével: állandó szereplője volt ugyanis a Heti Hetesnek is. A műsorban ugyan nem karaktert játszott, mégis annyira meghatározó volt a 2000-es évek közéletének, hogy nem mehetünk el szó nélkül mellette.

Gálvölgyi János

Gálvölgyi János a Heti hetesben (Fotó: Sajtóklub RTL Klub)

Olyan beleéléssel, szenvedéllyel pedig, hogy azzal szinte új jelentésréteggel ruházza fel, soha senki nem fogja még egyszer elszavalni a Bulibárót, mint ahogy azt Gálvölgyi János tette az ő ikonikus hangján 2015-ben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top