nlc.hu
Szabadidő

Piros hó esett Amerikában

Piros hó esett Amerikában

Most jött el az ideje minden ígéretnek, amit a hó színéhez kötöttünk.

Mostantól sokkal óvatosabban fogsz dobálózni a „Majd ha piros hó esik!”-kifejezéssel, mert úgy néz ki, hogy a jelenség nemcsak, hogy létezik, de nem is olyan ritka, mint hinnénk. Most az amerikai Utah állambeli hegyek tetejét lepi éppen piros, rózsaszín és narancssárga hó, amit a szakemberek görögdinnye hónak neveznek.

Görögdinnye hó

A természeti jelenség a világ minden táján megfigyelhető. Ez a kép 2015-ben, az olasz Dolomitok csúcsán készült (Fotó: Profimedia)

Az mondjuk tény, hogy ez a hótakaró nem most esett, hanem éppen már olvad. Az alatta virágzó zöld alga színezi valójában az alapvetően fehér árnyalatú havat a görögdinnye színeire. „A hóalgák olyan pigmentet termelnek, melyek besötétítik a sejtjeiket, ezzel megvédve saját magukat mindenféle káros behatástól, valamint az UV-sugárzástól is” – magyarázta az Utah Állami Egyetem professzora, Scott Hotaling. „Emellett emiatt gyorsabban veszik fel a sejtjeik a hőt, így elősegítve a hó olvadását, ezzel vizet szerezve maguknak” – tette hozzá.

Hotaling elmondta, hogy ezek az algavirágzások nagyban hozzájárulnak Amerika nyugati oldalán található hósapkák olvadásához. Azaz, a nagy mennyiségű alga hozzájárulhat a szörnyű szárazsághoz, ami a nyugati-parti területet sújtja az Egyesült Államokban.

A piros hóról egyébként videó is készült, amit itt megnézhetsz:

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top