nlc.hu
Család

Az USA egyik konzervatív többségű állama engedélyezte a transzneműek nemváltását

Engedélyezte a nemváltást az USA egyik erősen konzervatív állama

Hazánkban ugyanezt a gyakorlatot tavaly törvénnyel tiltották meg.

Ahogy az nlc-n is megírtuk, tavaly májusban Magyarország kormánya megtiltotta, hogy a transznemű emberek jogi értelemben elismertessék a nemüket, amikor törvényként rögzítették, hogy az anyakönyvi nyilvántartásban kizárólag a születéskor megállapított nemet lehet rögzíteni, ezt az adatot pedig nem lehet megváltoztatni.

Ehhez képest most az Egyesült Államokban, a konzervatív többségű Utah állam legfelsőbb bírósága is engedélyt adott, hogy a transznemű emberek a nevüket és a nemüket is megváltoztathassák az anyakönyvi kivonatukban. 

A bírósági csatározások már több mint három éve húzódtak az államban, amelynek konzervatív törvényhozása mindent megpróbált, hogy ellehetetlenítse az ott élő transznemű emberek nemváltoztatásra irányuló kérését. 

Újabb amerikai állam engedélyezte a transzneműek nemváltását

Aktivista a transzneműség zászlajával (Fotó: Getty Images)

Most azonban az állam legfelsőbb bírósága 4-1 szavazati arányban eldöntötte a kérdést és engedélyezte, hogy a transzneműek hivatalos dokumentumaiba is bekerülhessen az a nem, amelyet önazonosnak éreznek. 

„Az embereknek joga van a saját jogi státuszuk, például a nemük megváltoztatására” – írta a bíróság többségi véleményében Deno Himonas bíró. 

Az USA államainak többségében engedélyezik a hasonló kéréseket, egyes államokban azonban csak a nemváltoztató műtétet követően. Több államban – például Kaliforniában – azonban arra is lehetőség van, hogy a hivatalos dokumentumokban a férfiakat (m) és nőket (f) jelölő betűk mellett valaki csak egy X-et tüntessen fel a neménél. 

További cikkeink a transzneműség témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top