nlc.hu
Szabadidő

A világ legnagyobb körforgalma

15 helyen hajthatsz ki a világ legnagyobb körforgalmából

Ha elvéted a kijáratot, 3,4 kilométeren át keringhetsz benne.

Malajzia közigazgatási központja, Putrajaya a szívében található a Persiaran Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah körforgalom, más néven a Putrajaya körforgalom, mely 3,4 km-es kerületével hivatalosan tartja a világ legnagyobb körforgalmának Guinness-rekordját.

A körforgalom a Google térképen

A körforgalom a Google térképen

A körforgalmat neves malajziai építész, Hijjas Kasturi tervezte, és 2003-ban adták át. A világ legnagyobb körforgalma a modern infrastruktúra-építészet bravúrja, mely az Istana Melawati palota, valamint a malajziai miniszterelnök irodakomplexuma, illetve és egy ötcsillagos luxusszálloda köré épült. Ez a fő megközelítési pont Putrajaya főbb látnivalóihoz is, összesen 15 helyen lehet belőle kihajtani.

A Putrajaya körforgalom valójában ellipszis alakú és funkcionális körforgalomnak számít. Ugyanez nem mondható el fő riválisáról, a Trinidad és Tobagóban, Port-of-Spainban található, valamivel nagyobb körforgalomról, a Queen’s Park Savannah-ról.

3,7 km-es kerületével a Queen’s Park Savannah technikailag a világ legnagyobb körforgalma, de sajátos alakja miatt hivatalosan nem ismerik el a rekordot. Ahhoz ugyanis, hogy áthaladjunk rajta, nem kevesebb, mint öt 90 fokos kanyart kell tenni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top