nlc.hu
Szabadidő

Ilyen megérinteni a világ legmérgezőbb növényét

Ilyen érzés megérinteni a világ egyik legveszélyesebb növényét

A csípése rettenetes fájdalmat okoz és hónapokig tart, míg teljesen begyógyul a sérülés.

A világ egyik legveszélyesebb növényeként emlegetik a Gympie gympie-t, vagyis a szúrófát. Az Ausztrália és Indonézia esőerdőiben őshonos növény az Urticaceae csalánfélék családjába tartozik, a csípése pedig áramütéshez hasonló érzés.

A Gympie gympie-t apró szőrszálaknak látszó tüskék borítják, melyek érintés hatására eltörnek és méreganyagok szabadulnak fel belőlük. A tüskék fecskendő módjára juttatják a szervezetbe a mérget, mely aktiválja a fájdalomreceptorokat és egyben megakadályozza, hogy azok kikapcsoljanak, így igen erős fájdalomérzetet kelt. A szúrás körüli terület először kifehéredik és feszül, majd vizesedni, hólyagosodni kezd, ami ráadásul a fájdalmat is tovább súlyosbítja, és hiába minden próbálkozás, az nem csillapítható. Nagyjából egy hét kell ahhoz, hogy a szúrás elszenvedőjének élete visszatérjen a normális kerékvágásba, azonban a sérülés helye akár még két hónappal később is érezhető.

Gympie-gympie az Alnwick Gardenben

Gympie gympie az Alnwick Gardenben (Fotó: Profimedia)

A The Backyard Scientist youtuberének a beszámolók nem voltak elegendők, úgy döntött, hogy saját maga próbálja ki, milyen megérinteni a növényt. 

A férfi az egyik barátjával együtt fél másodpercre ért a növényhez. Az első pillanatokban úgy érezte, mintha darázs csípte volna meg, majd  úgy jellemezte az érzést, mintha kézfertőtlenítőt öntöttek volna egy nyílt sebbe. 

A páros kínjában különféle módszerekkel próbálkozott a fájdalom enyhítésére, többek között híg sósavoldatot is bevetettek, ám ez inkább rontott a helyzeten. Próbáltoztak aztán sima vízzel is, ám az is csak fokozta a fájdalmaikat, ahogy az sem, amikor próbálták hűteni a sebet.

Összességében a páros a Gympie gympie csípését 10/8-ra értékelte a fájdalomskálán. A fájdalom a következő napon kezdett elmúlni, de a csípés utóhatásait még bő két hónapig érezték. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top