nlc.hu
Szabadidő

Olcsóbb külföldön nyaralni, mint a Balatonnál?

Igaz, hogy olcsóbb külföldön nyaralni, mint a Balatonnál? – Megnéztük

Idén különösen sok helyről hangzik el, hogy a magyar tengernél nyaralni kész rablás, ennél már külföld is olcsóbb. Utánajártunk, mi az igazság.

Annyira drága a Balaton, hogy mi már évek óta inkább Horvátországban nyaralunk.” A mondat gyakran hangzik el, ha szóba jön a vakáció, bár Horvátország tetszés szerint behelyettesíthető másik vízparttal is, attól függően, hogy ki mennyire hajlandó messzire utazni egy kis kikapcsolódásért.

De vajon tényleg így van? Valóban jobban a zsebébe kell nyúlnia annak, aki egy egyhetes nyaralást tervez a magyar tengernél, mint kocsiba, vonatra, repülőre pattanni és átlépni a határt? Erre voltunk kíváncsiak, ezért kicsit körbenéztünk, hogy mi a helyzet a környező országokban.

Nekünk a Balaton lenne a Riviéra?

Az volt a koncepció, hogy egy átlagos háromcsillagos szállást veszünk alapul Balatonnál, útiköltséggel és all inclusive ellátással, hogy először is képet kapjunk a hazai helyzetről, majd ezt hasonlítjuk össze a kedvelt vízparti turista célpontokkal. Az hamar kiderült, hogy all inclusive ellátást kevés helyen kínálnak, ha a reggeli benne van az árban, az már külön öröm, de a középkategóriás szállásoknál ritka, hogy ennél több étkezést biztosítsanak, így külön kell a család étkeztetésével is számolni.

Az összehasonlítás alapját tehát ez adta:

  • 3 csillagos szállodák, hotelek
  • 2 felnőtt, 2 gyerek részére (8 és 10 évesek)
  • főszezonban, 1 hétre
  • reggelivel
  • a vízpart közvetlen közelében
Balatonfenyves

Apa kislányával játszik a Balatonban Balatonfenyvesnél (Képünk illusztráció – Fotó: MTI/Varga György)

Hét különböző, a Balaton legnagyobb városaiban található szállás összehasonlítása alapján elmondható, hogy a felhozatal nagyon változó. 500 ezer forint alatt nem lehet megúszni a dolgot, de az átlagot tekintve sokkal inkább 700-800 ezer forint környékén áll meg a szállásfoglalás vége.

És akkor még nem fizettünk:

  • útiköltséget: vonatjegy (megközelítőleg 3700 Ft/felnőtt/egy út; buszjegy (megközelítőleg 3200 Ft/felnőtt/egy út); benzin+10 napos autópálya matrica (5500 Ft)
  • ebédet, vacsorát (átlagosan 2500 Ft/fő/étkezés)
  • strandbelépőt (200-500 Ft/fő/nap)

Így tehát azt mondhatjuk, hogy hozzávetőlegesen, mindezeket összeadva akár 800-900 ezer forint is megütheti egy négytagú család számára a balatoni nyaralás. Lehetnek eltérések, akciók, kedvezmények, de azok sem nyomnak olyan sokat a latba, hogy számottevők legyenek.

Mert külföldön kolbászból van a kerítés!

Nyilván az országhatárt átlépve sem tökéletes minden, sőt. Mégis csábító, hogy az ember egy másik környezetben, kultúrában töltse a jól megérdemelt szabadságát, főleg, ha adott esetben az ráver a magyar árakra. A magyarok által kedvelt célpontnak ilyenkor Olaszország, Horvátország, Görögország, Törökország számítanak, ezért elsősorban ezekben az országokban néztünk szét ugyanazon koncepció mentén, négyfős családdal számolva.

Olaszország

A csizma nyugati oldalán elsősorban Nápoly és az Amalfi part az, ami turistacélpontként gyakran szóba jön. A Földközi-tenger partvidéke városnézéshez és strandoláshoz is tökéletesen passzol, nem véletlen, hogy gyerekes családok is előszeretettel választják, még ha kicsit messzebbre is kell érte autózni.

Árak tekintetében széles skálán mozognak a szállások, 300 és 900 ezer forint között gyakorlatilag mindenféle összegért találni szállodai szobát, nyilván az egyéni preferenciák azok, amik ebben az esetben döntő tényezők lehetnek. Az látható, hogy nagyjából 650-700 ezer forint az, amit átlagosan elkérnek egy kvártélyért, ez azonban csak Nápolyt és közvetlen környékét foglalja magában.

Amalfi part

Egy család Positanoban az Amalfi parton (Fotó: Getty Images)

Az Amalfi part – függetlenül attól, hogy nincs olyan messze, hiszen nagyjából 1,5 órás távolságról beszélünk autóval – már egy egészen másik kategóriába esik. A szállások 1 millió forint környékéről indulnak, ami ennél olcsóbb, az nagyon ritka. És ezek szintén nem all inclusive választások, kizárólag reggelit kínálnak.

Egy fokkal talán pénztárcabarátabb választás az ország keleti partját, Rimini környékét választani. Egyrészt közelebb van, másrészt a szállások is valamivel megfizethetőbbek, ugyanazon szűrők alapján. 550-650 forint között már egészen jó szobákat lehet találni, de még ha a tetejét is súroljuk a választásnak, legalább a tankolás olcsóbban jön ki. És tudjuk, hogy sok kicsi…

Egyéb költségek:

Olaszországot csak Ausztrián vagy Szlovénián keresztül lehet autóval megközelíteni, és mindkét ország autópálya matricát ír elő. Szlovéniában az 1 hétig érvényes matrica ára 15 eurót kóstol, a 10 napos osztrák matricáért 9,99 eurót kérnek. És akkor még a benzin vagy gázolaj költsége, a magyar autópályamatrica díja, és a további étkezések is hozzáadódnak.

Horvátország

Horvátország talán az elmúlt évek legnépszerűbb választása, ami abból adódik, hogy tényleg néhány óra autókázással megközelíthető, és az ember mégis a tenger partján találja magát. Rijeka, Krk, Split, Makarska, Dubrovnik – gyakorlatilag az ország nyugati oldala végig az Adria partvonalán húzódik, úgyhogy szállásból bőven lehet válogatni, bár a számokat elnézve azért érdemes alaposan átgondolni ezt a döntést.

Split környékén, a part közelében, négy főnek, reggelivel, egy háromcsillagos szálláson kicsivel több, mint egymillió forintot kell kifizetnie. Ugyanez Krk szigete és Rijeka környéke is. A déli régió, vagyis Makarska némileg olcsóbb, de több esetben itt már a reggeli is csak hiú ábránd, és mivel szállodáról beszélünk, ahol a főzés nem opció, az étkezéseket okosban kell megoldani. Átlagban 900-950 ezer forintért már lehet hotelszobát foglalni ebben a körzetben. Aki viszont ennél lejjebb látogat, például Dubrovnikot célozva, az meglepve fogja tapasztalni, hogy 1 millió 200 ezer forint átlagosan bármilyen középkategóriás szállodai szoba ezen feltételek mellett. Bár itt legalább a reggeli benne van az árban.

Dubrovnik

Dubrovnik (Fotó: Getty Images)

Egyéb költség:

Horvátországban fizetőkapus rendszer működik a gépjárművekre nézve, ezt úgy lehet a legkönnyebben kiszámolni, ha az ember megcsinálja az útvonaltervet, és összeadja az egyes szakaszok díját, ehhez itt találni segítséget. Ehhez jöhet még komp- vagy híddíj, így akár egészen vad pályadíj végösszeg is kijöhet, ezzel mindenképp érdemes kalkulálni. Horvátországba közvetlen járatot is indít a MÁV fekvőhelyes, vagy hálókocsis szerelvényekkel, egy felnőtt számára a retúrjegy (csak fekvőhellyel) megközelítőleg 40 ezer forint. És akkor az étkezések még szintén lógnak a levegőben, ha az ember a reggelit és a vacsorát egy szendviccsel le is tudja, az ebédet 10 ezer forint alatt nem nagyon ússza meg négy ember részére.

Törökország

Törökországot az all inclusive hotelek fellegváraként tartja a köznyelv számon, de azért ez nem teljesen igaz. Elsőként Isztambult néztük meg, mint az ország északi részét, hogy milyen lehetőségek vannak. Rögtön nyilvánvaló lett, hogy háromcsillagos hotelek nem nagyon kínálnak ilyen ellátást, ezzel a feltétellel már inkább négy, de még inkább ötcsillagos szállodákat érdemes nézni, ezek azonban már az egymillió forintot is meghaladják.

Ugyanakkor Isztambulnál és a középkategóriánál maradva már tényleg beszélhetünk arról, hogy sokkal olcsóbb, mint a Balaton. 250-300 ezerből egy négytagú család számára a vízparttól 10-20 perc sétára már nagyon szép szállásokat találni, 350-400 ezerből pedig közvetlenül a tengerparton is választható pihenőhely. Antalya a Földközi-tenger egyik öblének partján helyezkedik el, és szintén kedvelt turistacélpont, ami görög, pontosabban hellán korabeli bájjal bír. Árait tekintve pedig Isztambulhoz egészen hasonlóan 350-400 ezer forintért lehet itt egy hetet eltölteni.

Antalya

Side, Törökország (Fotó: Getty Images)

Ha valaki mégis all inclusive ellátásra vágyik, annak például a Bodrum-félsziget lehet jó választás, itt még középkategóriás szállodák is kínálnak ilyen feltételek mellett szobát, nagyjából 1 millió forint környékén, ami nem olcsó, főleg, ha még az ide utat is figyelembe vesszük.

Egyéb költségek:

Törökországba nem nagyon szokott senki autóval útnak indulni, ha mégis, annak fontos tudnia, hogy csak akkor engedik át gépjárműveket a határon, ha az országban is érvényes biztosítással rendelkeznek. Az autópályadíjakat itt is muszáj felszámolni, hiszen vagy Szerbián és Bulgárián, vagy Románián és Bulgárián keresztül lehet eljutni a török határhoz, és pluszban még a Boszporusz átkelésért is fizetni kell. Mivel fapados járattal az ország megközelíthető, összességében lehet, hogy repülővel egyszerűbb a beutazás. Emellett megint az étkezések költéségét kell még hozzászámolni az úthoz.

Görögország

Ha valaki legalább annyira élvezi a városnézést, mint a strandolást, annak Görögország a tökéletes úti cél. A mediterrán vidék egyszerre kínálja mindkettőt, itt megint csak azt kell eldönteni, hogy alapvetően melyik részt szeretné felfedezni. Népszerű helyszínnek számít Korfu, Kefalonia, Rodosz, Zákinthosz, Míkonosz vagy éppen Szantorini is, úgyhogy mindegyiket megnéztük árak tekintetében.

A versenyből győztesen egyértelműen Korfu és Rodosz jött ki, a már sokat emlegetett szűrőfeltételek mellett itt 550-600 ezer forintból már kényelmesen megpihenhet egy négytagú család. Zákinthosz és Szantorini szállásárai körülbelül a duplájánál kezdőnek, 1 millió és 1 millió 200 ezer környékén mozognak. Ennél is mélyebben a zsebbe kell nyúlni, ha valaki Kefalonia-szigetére utazna, közel másfél milliót fizethet az, aki itt akar megszállni. Míkonosz pedig még ennél is valamivel drágább, egy-egy szállás 1,6-1,7 millióra is rúghat.

Santorini

A gyönyörű Santorini szigete (Fotó: Getty Images)

Egyéb költségek:

Szerbia és Észak-Macedónia nemcsak hajmeresztő útvonalakat, de újabb pályamatricákat foglal magában, ráadásul a görögök vezetési stílusa is hagy némi kívánnivalót maga után. Rutintalan sofőröknek egyáltalán nem ajánlott ezt az utat autóval megtenni, de még gyakorlott vezetők is jobban járnak, ha inkább repülőre pattannak, mert fapados árak mellett a beutazás megfizethetőbb. A görög hatóságok hatalmas bírságokat szabnak ki, ha valaki szabálytalankodik, egy sima stoptábla figyelmen kívül hagyása is 700 euróba fájhat. Cserébe viszont Görögországban az étkeztetés nem annyira vészesen drága – a magyar árakhoz viszonyítva biztosan nem –, tehát itt lehet azért húzni a nadrágszíjon.

Külföld = olcsóság?

Nyilván egy apartman ennél lehet kedvezőbb, sőt, ha valaki idejekorán foglal szállást, akkor akár még kedvezményre is szert tehet. Viszont akik most foglalnának, azok már ilyen árak mellett tudnak nézelődni. Amit érdemes mérlegelni, hogy az apartman foglalás akár feleennyiért is elérhető, cserébe viszont vagy folyamatos főzést vagy állandó éttermezést, street foodozást jelent, így nem biztos, hogy jobban megéri. 

És akkor az oda- és visszaút költsége ebben még nincs is benne. A fapados járatokkal ki lehet fogni egészen kedvező feltételeket, de last minute foglalások esetén, főszezonban ehhez azért szerencse kell. Ám az sem jön ki jobban, aki szeret autóval utazni, mert több tízezer forintot jelent a tank teletöltése és a különböző útdíjak.

Akkor most menjünk vagy maradjunk? Jön a kérdés, amire azt mondjuk:

összességében kijelenthető, hogy igen, Olaszországban, Törökországban és Görögországban is lehet olcsóbban nyaralni – feltéve, hogy megfizethető árú repjegyhez jutsz hozzá – , mint a Balatonnál, viszont Horvátország – talán épp azért, mert az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert – ha nem is drágább, de legalábbis egy árban van a magyar tengerrel.

Úgyhogy, ha te is azok közé tartozol, akik még most nézelődnek, vagy a jövőre való tekintettel szeretted volna felmérni a lehetőségeidet, akkor tényleg jobban jársz, ha a három kiemelt ország egyikében töltöd el a jól megérdemelt pihenésedet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top