nlc.hu
Szabadidő

A telefon helyes töltése

Tudod-e, hogyan kell helyesen telefont tölteni?

Szeretnénk, ha minél tovább tartana telefonunk akkumulátora? A kulcs a helyes töltés! Eláruljuk, hogyan töltsük az aksit helyesen, hogy az sokáig jól működjön.

Miért van az, hogy idővel (vagy akár idő előtt) minden telefon akkumulátora beadja a kulcsot? Eleinte semmilyen gondba nem ütközünk, aztán egyszer azon kapjuk magunk, hogy telefonunk csupán egy fél napig bírja töltés nélkül.

Ez magyarázható részben a telefon használatának módjától, például a telepített alkalmazásoktól vagy a tárhelyen összegyűlt „szeméttől”. Ezek jobban megterhelik az akkumulátort. Ahhoz, hogy telefonunk minél tovább bírja, meg kell tanulnunk helyesen tölteni aksiját.

Töltőre tett fekete telefon.

Nem is gondolnánk, mennyire lerövidítjük aksink életét

A telefon akkumulátorai, mint minden akkumulátor, idővel leépülnek, ami azt jelenti, hogy egyre kevésbé képesek ugyanannyi energiát megtartani. Míg élettartamuk három és öt év közötti, vagy 500 és 1000 töltési ciklus közötti, egy hároméves telefon akkumulátora soha nem bírja annyi ideig, mint egy vadonatúj akkumulátor.

Három dolog koptatja a lítium-ion akkumulátorokat: a töltési ciklusok száma, a hőmérséklet és az életkor. Tippjeinkkel azonban elérhetjük, hogy telefonunk akksija a legtovább húzza.

Hogyan töltsük telefonunkat?

Az aranyszabály az, hogy az akkumulátort legtöbbször 30 százalék és 90 százalék között kell tölteni. Töltsük fel, ha 30 százalék alá esik, de ne hagyjuk, hogy elérje a 100 százalékot. 80 százalék és 100 százalék között az akkumulátor gyorsabban öregszik. Érdemes ezért előretervezni, hogy mikor esedékes a következő töltés.

Az iOS-felhasználók a Parancsikonok alkalmazással értesítést állíthatnak be, amikor az akkumulátor töltöttségi szintje elér egy bizonyos százalékot. Ezt az „Automatizálás”, majd az „Akkumulátor töltöttségi szintje” fül alatt tehetjük meg.

A telefon teljes feltöltése nyilván nem káros. Azonban ha tehetjük, kerüljük el a maximumig töltést, különben lerövidíthetjük az aksi élettartamát. Hasonlóképpen, a ló másik oldalára se essünk át. Ne engedjük a telefont 20 százalék alá merülni. Kezdjük el a töltést, amikor a telefon alacsony akkumulátorszintre figyelmeztet.

Miért ne töltsem 100 százalékig telefonom akkumulátorát?

Sárga tokos telefon 98%-ra feltöltve.

Csak ritkán engedjük 90 százalék fölé a töltöttségi szintet

Feltölthetjük, csak ne minden alkalommal. Azt javasoljuk, hogy kb. havonta egyszer töltsük fel 100 százalékra. Ez olyan, mintha a számítógépet indítanánk újra. Az akkumulátor hosszú távú egészségének megőrzése érdekében jobb a gyakori, kevés töltés, mint a teljes feltöltés.

Minél jobban kimerítjük az akkumulátort, annál nagyobb terhelésnek tesszük ki azt. Tehát a gyakori töltés meghosszabbíthatja az aksi élettartamát.

Szabad-e éjjel tölteni a telefont?

A legjobb elkerülni az éjszakai töltést. Még annak ellenére is, hogy reggel boldogan köszönt minket egy teljesen feltöltött aksi. Minden töltés ciklusnak számít, és az akkumulátor korlátozott számú töltési ciklusokat bír meg. Ha éjszaka töltjük telefonunkat, akkor garantáltan elmulasztjuk, amikor 80 százalék fölé ér a töltésben. A legtöbb modern okostelefon már beépített érzékelőkkel rendelkezik, amelyek leállítják a töltést, ha elérik a 100 százalékot.

Az éjszakai töltés úgynevezett csepegtető töltést eredményezhet. A töltő megpróbálja 100 százalékon tartani a telefont, mivel az veszíthet töltöttségéből az éjszaka folyamán. Ez azt jelenti, hogy az aksi ugrálni fog a teljes feltöltés és a majdnem feltöltés között, tehát 99 csepptöltés és 100 csepptöltés között. Így felmelegedhet a telefon, ami szintén ártalmas lehet a számára.

Tehát a nappali töltés sokkal jobb, mint az éjszakai. Távolítsuk el a telefontokot, ezzel megakadályozhatjuk a töltés közbeni túlmelegedést.

Ártunk-e vele, ha töltés közben telefonozunk?

Kanapén fekvő fiatalok, egyikük alszik, a másik telefonozik.

Használhatjuk-e a telefont töltés közben?

Ez tévhit, mivel nyugodtan használhatjuk töltés közben a telefont. Legyen szó akár fali konnektorról, akár külső aksiról. Ha töltés közben használjuk a telefont, akkor azzal kell számolnunk, hogy lassabb lesz a töltés. 

Káros-e a gyorstöltés?

A legtöbb mobiltelefon rendszere már támogatja a gyorstöltés valamilyen formáját. Ehhez a legtöbb esetben meg kell vásárolnunk valamilyen tartozékot. Az iparági szabvány a Qualcomm Quick Charge, amely 18 W teljesítményű.

Sok telefongyártó azonban rendelkezik saját gyorstöltési szabvánnyal, amelyek közül sok még nagyobb sebességet biztosít az energiagazdálkodási kód módosításával, hogy magasabb feszültségű töltést kérjen. Egyesek még 45 W-os töltőt is árulnak.

Bár maga a gyorstöltés nincs hatással a telefon élettartamára, a felhevült eszköz annál inkább. Gyorstöltés közben ugyanis könnyen felmelegedhet az eszköz, így erre is figyeljünk oda nagyon.

Az akkumulátor nem szereti sem az extrém hideget, sem az extrém meleget. Ne hagyjuk a telefont a napon, a felhevült autóban vagy kint a hóban, fagyban. Általában 20 és 30 Celsius-fok között működnek a legoptimálisabban. Nyilván nem végzetes, ha kis időre ennél az intervallumnál hidegebb vagy melegebb környezetbe kerülnek.

Használhatunk-e bármilyen telefontöltőt?

Amennyiben lehetséges, használjuk azt a töltőt, amelyet gyárilag a telefon mellé adtak, vagy egy olyat, amely tökélesen passzol telefonunkhoz. Ha erre nincs lehetőség, akkor győződjünk meg róla, hogy a harmadik féltől származó töltőt jóváhagyta-e a telefon gyártója.

(Forrás: Tech Advisor, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top