Miért nevez el bárki egy szépségszalont, ruhaüzletet vagy kávézót Adolf Hitlerről?

Szabó Sz. Csaba | 2023. Augusztus 10.
Van egy ország, ahol ahol Adolf Hitler nevével még ma is bármit el lehet adni, a telefontoktól a fagylalton át egészen a kertészeti szolgáltatásokig.

Adolf Hitler neve (illetve úgy általában a Hitler vezetéknév) úgy bő nyolcvan éve nem cseng túl jól. Vagyis ez így nem egészen pontos: bár a Führer alakja, illetve az általa működtetett náci diktatúra ma is milliók fantáziáját izgatja, és vitán felül a popkultúra és a szórakoztatóipar szerves része (nem véletlen, hogy a History Channelt egy időben Hitler Channelnek becézték, annyi hitleres tartalom futott rajta), azért Hitlerről még egy ideig – jó ideig – senki nem fog elnevezni mondjuk egy új joghurtitalt, autókölcsönzőt vagy reklámcéget –  egyrészt azért, mert nem túl ízléses, másrészt meg valószínűleg több országban törvénybe is ütközik.

Azért persze időnként előfordulhatnak kivételek: 2020-ban Namíbiában, az egykori német gyarmaton például egy Adolf Hitler Uunona nevű fekete politikust választottak meg Ompundja választókerület tanácsosává – a férfi állítása szerint az apjától kapta ezt a szokatlan nevet, és sokáig fogalma sem volt arról, hogy mi a gond vele. De a nyugati világban is megesik, hogy speciális érdeklődésű szülők Adolf Hitlerként anyakönyveztetik a gyereküket. Az ohiói Circleville nevű kis településen pedig egyebek mellett van Hitler út, Hitler-park, Hitler-tó és Hitler-temető is, igaz, ezeket nem Adolf Hitler után keresztelték  el, hanem a városalapító Hitler család tiszteletére, melynek számos tagja – mint a sikeres vállalkozó, George Washington Hitler (!!) vagy a fia, a fogorvosként dolgozó Dr. Gay Hitler (!!!) – a közösség köztiszteletben álló, megbecsült polgárának számított.

Hitler út Circleville-ben (fotó: reddit)

Akad azonban egy ország (vagyis: legalább egy ország), ahol Adolf Hitler nevével nem csak végeláthatatlan, második világháborús témájú történelmi dokumentumsorozatokat, Hitler fogorvosának szomszédja voltam típusú memoárokat és hasonlókat lehet eladni milliószámra, hanem egészen hétköznapi dogokat is. Ez a hely pedig –talán meglepő módon –

India.

A Hitlerről elnevezett ruhaüzlet Indiában (fotó: Youtube)

És ezek csak azok a helyek, amelyek a híre a nemzetközi sajtóba is eljutott. Ha kicsit keresgélünk az interneten, még rengeteg (de tényleg rengeteg) Hitlerről elnevezett indiai vállalkozást találhatunk a fodrászattól a sportklubon és a kertészeten át az állatkereskedésig. Itt van pár olyan, amihez kép is volt a Google Mapsen:

Hitler – The Symbol Of Passion – menő ruhaüzlet Haidarábádban (az egyébként megfigyelhető, hogy a Hitler nevű ruházati boltok eléggé felül vannak reprezentálva: van itt minden a Hitler Fashiontől kezdve a Hitler Collectionsig)

Hitler – The Symbol of Passion (fotó: googlemaps)

Hitler’s Cross (egy másik Hitler’s Cross) – kínai gyorsétterem (vagyis inkább bódé) Pimpri-Csincsvádban

Hitler’s Cross kínai étterem (fotó: googlemaps)

Hitler Salon Family Beauty Lounge – fodrászat/szépségszalon Dombivliben

Hitler Salon Family Beauty Lounge (fotó: googlemaps)

Hitler Locks – zárcsere, kulcsmásolás és hasonlók Aligarhban  

Hitlerrel még a lakatokat is el lehet adni (fotó: googlemaps)

Ez a különös indiai Hitler-kultusz persze nem merül ki ennyiben. A Times of India pár évvel ezelőtti cikkéből például az is kiderül, hogy az indiaiak szívesen vásárolnak különböző, Hitler portréjával és/vagy nevével ellátott használati tárgyakat, elektronikai cikkeket, kiegészítőket és egyebeket: pólót, bögrét, posztert, kisplasztikát, telefontokot, laptoptáskát, poháralátétet, áramelosztót, tápkábelt, állólámpát, szóval gyakorlatilag BÁRMIT. Továbbá (és ezt a témát fentebb már érintettük is, ugye) gyakran hívják a szigorú, tekintélyt parancsoló, jellegzetesen patriarchális figurákat – egy nagybácsit, főnököt vagy tanárt – Hitlernek, ami a nevezetteknek alighanem nincs is különösebben ellenére; ennek is köszönhető, hogy egy csomó indiai filmben bukkan fel Hitler nevű vagy becenevű szereplő. Hitler programadó politikai pamfletje, a hírhedt Mein Kampf – amely 1928-ban jelent meg Indiában – pedig valóságos bestsellernek számít itt: a közép- vagy felsővezetői pozíciókat megcélzó, ambiciózusabb menedzsertanoncok állítólag a mai napig buzgón tanulmányozzák.

Adolf Hitler (fotó: Wikipedia)

Joggal merül fel hát a kérdés, hogy:

miért?

Hisz nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy az indiaiak akkora nagy nácik lennének.

A Times of India cikke alapvetően két megfejtéssel szolgál:

Mondjuk a Hitler szépségszalont ez sem magyarázza.

 

Exit mobile version