nlc.hu
Szabadidő

Einstein nyelvöltögetős fotójának története

Így készült Einstein ikonikus nyelvöltögetős fotója

Az Albert Einsteint ábrázoló fotók közül mindenképp a legismertebb, de a fotótörténelem legikonikusabb felvételei között is ott van az 1951-ben készült nyelvöltögetős kép. 

Albert Einstein 1951. március 14-én töltötte be 72. életévét. Akkoriban a Princeton Egyetem professzora volt, melynek kutatóközpontjában születésnapi ünnepséget rendeztek a tiszteletére. Az épület előtt tömegével várakoztak a fotósok abban a reményben, hogy készíthetnek néhány felvételt a Nobel-díjas fizikusról. 

Einstein azonban a legkevésbé sem lelkesedett médiafelhajtásért, és meglehetősen fáradt is volt már, amikor az eseményről távozóban egy limuzin hátsó ülésére zsúfolódott be, a kutatóközpont korábbi igazgatója, Frank Aydelotte és felesége, Marie közé. 

„Elég volt!” – szólt rá többször is a rámenős, egymást taposó fotósokra, akik azonban nem tágítottak. „Hé, professzor, mosolyogjon egy születésnapi fotóra, kérem!” – kiáltotta oda neki az egyikük. A tudós azonban mosoly helyett bosszúsan nyelvet öltött a fotósokra, a pillanatot azonban közülük csak egyvalaki, Arthur Sasse, a UPI fotósa kapta el. 

Einstein nyelvöltögetős fotója

Az ikonikus fotó (Forrás: Getty Images)

Bár a hírügynökség szerkesztői hosszasan vitatkoztak arról, felhasználják-e a képet, végül arra jutottak, hogy nyilvánosságra hozható, hiszen beleillik Einstein „szórakozott professzor” imázsába.

A fotó magának Einsteinnek is megtetszett, olyannyira, hogy kilenc darabot rendelt belőle személyes használatra. Ezek közül egyet a fotósnak dedikált, a többit pedig üdvözlőlap gyanánt elküldte néhány barátjának. 

Az eredeti dedikált fénykép 2009. június 19-én 74 324 dollárért (mai árfolyamon közel 26 millió forintért)  kelt el egy árverésen, majd 2017-ben egy újabb aukción cserélt gazdát, akkor még magasabb összegért, 125 ezer dollárért (azaz 43,5 millió forintért).

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top