nlc.hu
Szabadidő

Ismét megmutatta magát a Bükkben élő medve

Ismét megmutatta magát a Bükkben barangoló medve – fotó

Továbbra is erdőinkben barangol egy barna medve.

A Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület közösségi oldalán újabb fotókat közölt a Bükkben élő medvéről, a „láthatatlan turista”, továbbra is sikerrel barangol az erdő rejtett zugaiban.

Évek óta vannak hírek a Bükkben felbukkanó medvékről, és állítólag van, ami vélhetően le is telepedett hazánkban. Mihály nagy valószínűséggel már áttelelhetett a Bükkben, és azóta is itt tartózkodik.  Az állat jellegzetes színezettsége alapján egyértelműen azonosítható. Rendszeresen megfigyelhető, jellemzően kelet-nyugati irányban járja a Bükk területét.

De mi annak az oka, hogy úgy tűnik, egyre többször bukkannak fel hazánkban a medvék?

„A medvék, akárcsak a farkasok, nagy területeket tudnak bekóborolni és könnyen átjárnak a zöldhatáron a Felvidék irányából az Északi-középhegység területére. Az, hogy jellemzően Európa-szerte és hazánkban is növekszik a nagyragadozók állománya több okra vezethető vissza. A korábbi hatékony, de kegyetlen gyérítési módszerek (pl. hurok, lábfogóvas, mérgezések) ma már tiltottak és a fajok nemzetközi védettséget is élveznek. A csülkösvad fajok (pl. vaddisznó, szarvas) állományai növekednek és ezt időben eltolva követik a ragadozó fajok állományai is. A vidék sok helyen elnéptelenedett, visszaszorulóban az extenzív állattartás, a spontán beerdősülő területek pedig újabb élőhelyeket biztosítanak a zsákmány- és ragadozó fajoknak egyaránt”

– nyilatkozta nekünk korábban Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók programjának vezetője.

Barna medve

Fotó: Pixabay

(via hvg.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top