nlc.hu
Szabadidő

A Mexikóban bemutatott földönkívüli múmiák - újabb átverés?

Két aprócska mumifikálódott földönkívüli tartja lázban a világot, de mi az igazság?

Érdekes felvételek keringenek az interneten két apró figuráról, akiről egy állítólag ufószakértő azt állítja, mumifikálódott idegenek, akik több száz évvel ezelőtt érkezhettek a Földre. Talán nem meglepő, de akadnak, akik kétségbe vonják a leletek valódiságát.

Mindenkit foglalkoztat a kérdés, vajon vannak-e még rajtunk kívül értelmes lények a világegyetemben, és ha igen, ők tudnak-e a létezésünkről, jártak-e már a bolygónkon. Ezért is lett világszenzáció, amikor néhány nappal ezelőtt a mexikói parlamentben egy mexikói újságíró és ufószakértő, Jaime Maussan bemutatott két aprócska múmiát, amiről az állította, azok földönkívüli lények maradványai.

Mint elmondta, az idegenekre 2017-ben bukkantak rá Peruban egy bányában, és a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem ( Universidad Nacional Autónoma de México – UNAM)  kutatói által végzett szénvizsgálat szerint körülbelül 1000 évesek. Hozzátette, a röntgenfelvételek alapján az egyik testben három tojást is találtak. 

Jaime Maussan mellett Avi Loeb, a Harvard Egyetem asztrofizika professzora, valamint Ryan Graves, az amerikai haditengerészet egykori pilótája is részt vett az eseményen. Graves néhány héttel ezelőtt az Egyesült Államokban felszólalt azon a képviselőházi meghallgatáson, ahol rajta kívül még két veterán számolt be azonosítatlan rendellenes jelenségekről (unidentified anomalous phenomena – UAP), vagyis nevezzük nevén ezeket, ufókról.

Állítása szerint ő maga is találkozott ilyen objektumokkal, és úgy véli, ha ezek külföldi drónok, az bizony nemzetbiztonsági probléma, ha valami másról van szó, akkor ezzel a tudománynak kellene foglalkoznia. A néhány nappal ezelőtti sajtótájékoztató után azonban visszatáncolt, legalábbis az ott bemutatott «bizonyítékokat» illetően. Mint a Twitteren, pontosabban az X-en írta, ő saját, valós tapasztalatairól számolt be, de mélységesen csalódott amiatt, hogy milyen dolgokat állt elő Maussan.

Nem tudni, hogy Graves mennyire olvasott utána az mexikói újságírónak, de nem ez lenne az első eset, hogy megpróbálta átverni az embereket. Néhány évvel ezelőtt is azzal az állítással rukkolt elő, hogy van holttest, ami bizony nem emberi, hanem földönkívülié. Ez az hosszúkás fejű «idegen» jóval nagyobb volt a mostaniaknál, és kiderült róla, hogy valójában egy gyermek mumifikálódott maradványa.

A másik "múmia", amit Jaime Maussan mexikói újságíró és ufószakértő mutatott be Mexikóvárosban 2023. szeptember 13-án.
Megnézem
Összes kép (5)

De akkor hogyan lehet az, hogy most a parlamentben mutathatta be újabb szerzeményeit? A férfit az egyik képviselő, Sergio Gutiérrez Luna hívta meg, szerinte ugyanis fontos, hogy egy kérdést több szemszögből is megvizsgáljunk, hogy meghallgassuk a másik oldalt is. A Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem mindenesetre elhatárolódott attól, hogy ilyen módon használták fel az eredményeiket, ők ugyanis soha nem vizsgálták meg a «múmiákat», hanem csupán kormeghatározást végeztek olyan bőrmintákon, amit 2017-ben biztosított számukra egyik ügyfelük. 

Más szakértők is megszólaltak a témában, van, aki szerint szégyenletes, hogy erre a sajtótájékoztatóra sor került. Julieta Fierro, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem Csillagászati Intézetének munkatársa is kifejtette, hogy ez az egész csupán egy átverés, és Antígona Segura, Mexikó egyik legjobb asztrobiológusa szerint sincs semmi bizonyíték arra, hogy Maussan igazat mondana.

Egy népszerű Youtuber, Charles White Jr. is jobban utána ment a történetnek, mert ő, és főleg édesapja nagyon is érdeklődik az ufók iránt. Mint kiderült,  a Scientists Against Myths Yotube-csatornán már 2021-ben már megcáfolták, hogy ezek a kis lények, pontosabban olyanok, amelyek rájuk a megszólalásig hasonlítanak, valódiak lennének.

Az akkori felvételek szerint ezeket a holtesteket emberi és állati csontokból rakták össze, ráadásul úgy, hogy azok elég furcsán voltak elhelyezve, és szinte kizárt, hogy az «idegenek» ilyen vázrendszerrel járni tudtak volna. Úgy tűnik, ez a kritika eljutott a megfelelő helyekre, ugyanis mint Charles White megjegyzi, kicsit mintha átalakították volna a «múmiákat», és lényegesen jobb lett a csontok elrendezése nemrég bemutatott «holttesteken».

Természetesen nem ez lenne az első átverés, amellyel azt akarták elhitetni az emberekkel, hogy földönkívüli élet nyomaira bukkantak a bolygónkon. Tizenkét éve történt, hogy Szibériában helyi lakosok azt állították, élénk narancssárga fényeket láttak az égen, és alig egy egy hónappal később, amikor két férfi sétálni ment, egy fagyott holttestre bukkantak Irkutszk mellett. Az ügyben nyomozás is indult, és kiderült, természetesen nem egy idegen lény maradványiara bukkantak, mint azt állították, a holttest saját gyártmány volt. 

2007-ben egy hátborzongató házivideó bukkant fel, amint az volt látható, hogy ufók szállnak Haiti felett, majd előkerült egy másik felvétel is, ami alapján úgy tűnhetett, tényleg idegen látogatóink vannak. Később persze kiderült, hogy egy animációval foglalkozó illető készítette a videókat, vagyis kamu volt az egész. Előfordult olyan is, hogy valaki nem az átlagemberek hiszékenységét akarta tesztelni, hanem azt, vajon a hatóságoknak van-e bármilyen terve arra, hogy idegenek támadnák meg a Földet.

1967-ben hat ufó landolt Wiltshire-ben, Londonban és négy másik helyen Anglia-szerte. Mint kiderült, ezeket nem földönkívüliek készítették, hanem egy, azóta védelmi minisztérium fennhatósága alá kutatóintézetben dolgozó fiatal mérnökök, aki a kormány felkészültségét tesztelték. A csínytevőket végül nem vonták felelősségre, a hatóságok úgy döntöttek, próbálnak igazi ‍úriemberként viselkedni, és szemet hunnyi afelett, hogy tulajdonképpen hülyére vették őket. 

Roswell település neve nyilván mindenki számára ismerős, állítólag egy itteni tanya közelében lőttek le még 1947 nyarán egy azonosítatlan repülőtárgyat. Több mint 40 évvel a baleset után Glenn Dennis azt állította, az ufó utasainak holttesteit a helyi katonai bázisra vitték, ahol orvosok boncolták fel azokat. Évekkel később elő is került egy felvétel az állítólagos boncolásról. Ray Santilli és Gary Shoefield két londoni filmes azt állította, egy nyugalmazott katonai operatőrtől vásárolták meg a filmet, de az illető nevét nem voltak hajlandók elárulni.

Egy földönkívüli boncolása Glenn Dennis ufómúzeumában Roswellben, Új-Mexikóban

Egy földönkívüli boncolása Glenn Dennis ufómúzeumában Roswellben, Új-Mexikóban. (Fotó: Ted Soqui/Sygma via Getty Images)véldemi 

‍Nyilván óriási vita alakult ki arról, hogy a felvétel valódi-e vagy nem, tényleg halott idegeneket rejtegetnek az 51-es körzetben. Ray Santilli végül 2006-ban egy tévéműsorban azt állította, videójuk nem eredeti, de valahol van egy valós felvétel egy idegen felboncolásáról, amit ő meg is nézett, de mire sikerült összegyűjteni elég pénzt ahhoz, hogy azt meg tudja venni, sajnos már annyira megrongálódott, hogy nem tudták felhasználni. Így nem maradt más lehetőségük, újra kellett forgatniuk a boncolást, ehhez pedig egy stábot is felbéreltek. A kamuidegent például egy filmes trükkökkel foglalkozó szakember, BAFTA-díjas John Humphreys készítette el, és többek között a helyi hentestől vett báránycsontokat, hogy meg tudja alkotni a figurát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top