nlc.hu
Szabadidő

Ilyen nőként egy hajón lakni

A hajóvásárlás hozta el egy nő számára a megérdemelt magabiztosságot

Egy 35 éves nő kezdetben a lakbér emelése miatt látta jobbnak, ha egy hajóra költözik, azonban ez az elgondolása éppen visszafelé sült el. Elmondása alapján jelenleg sokkal többet fizet, mintha albérletben lakna. Ennek ellenére a szokatlan életvitele számos előnnyel is járt, hiszen ez az út vezette el a magabiztossághoz.

Van, aki pusztán azért bérel vagy vásárol hajót, hogy körbekerülje a Földet, de vannak olyanok is, akik egy idő után úgy döntenek, hogy elmenekülnek a felgyorsult városi életviteltől és tengerjáró hajókon élik le az életüket

A 35 éves Laura Woodley-val hasonló eset történt. Kezdetben TikTok-videóival hívta fel magára a közösség figyelmét, azonban egészen más felvételeket posztolt, mint amiket általánosságban megszokhattunk a platformon.

A nő három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy egy kevesebb mint 2 méter széles hajón fogja élni mindennapjait.

Azt mondja, ez számos oknak köszönhető, és köztük van az is, hogy soha nem volt a híve a hagyományos mintákon alapuló életmódnak, továbbá az anyagi helyzete sem tette lehetővé, hogy bérleti díjat fizessen. 

„A lakbéremelés miatt nem tudtam tovább egyedül élni Londonban, ezért úgy döntöttem, hogy elkezdek különböző alternatívák után nézni. Londonban sokan élnek így a környéki csatornákon hasonlóan keskeny hajókon” – nyilatkozta az Insidernek

Laura a hétköznapokban sokszor sétált el a csatorna környékén, ahol mindig szemügyre vette a csónakos közösséget, és már akkor tudatosult benne, hogy egy napon majd szeretne mindennek a részese lenni. Nem sokkal később beleásta magát a hajós életvitel rejtelmeibe, majd – ezzel nem csökkentve kiadásait – hitelt vett fel, hogy megvásárolhassa „álmai” hajóját.

„A költözés a koronavírus-járvány idején történő lezárások alatt stresszes volt. Távol voltam a barátaimtól és a családomtól, így kénytelen voltam sok mindent egyedül megtanulni, de ez a tapasztalat segített abban, hogy magabiztosabb és önállóbb legyek.”

Laura kezdetben spórolni szeretett volna, de most többet fizet, mintha albérletben lakna

A nő hozzátette, hogy az egyedüllét miatt számos nehézséggel kellett megküzdenie, éppen ezért elindította TikTok-csatornáját, hogy kapcsolatot teremtsen hasonló helyzetben lévő emberekkel. Ekkor még nem gondolta, hogy videói vírusszerűen terjedni fognak, amik persze megosztották az embereket. Elárulja, sokan azt hiszik, hogy azért, mert egy hajón lakik, kevesebb a kiadása, pedig most sokkal többet fizet, mint korábban. 

A hajó megvásárlásához felvett hitel törlesztőrészlete 650 font, azaz körülbelül 288 ezer forint havonta. 

Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy Laurának nincsen állandó kikötőhelye, így a hajó állandó mozgásban van. A csatornán, illetve a folyókon való közlekedéshez szükséges engedély ára körülbelül 26 ezer forint havonta, de a havi 77 ezer forintos karbantartás sem könnyíti meg a helyzetet. 

Most már elég jól vezetem a hajót, de még mindig ideges vagyok, amikor a hajót vezetnem kell, hiszen ilyenkor az egész házamat mozgatom. Nem szeretném, hogy bármi rosszul süljön el.

Egy hajó volt a kulcs a magabiztossághoz

Laura a számos nehézség mellett rengeteg pozitívummal is gazdagodott az elmúlt három év alatt, amely az önbizalmára is nagy hatással volt. Abban az esetben például, ha apróbb dolgok romlottak el, kénytelen volt egyedül megoldani, hiszen senki sem tudott segíteni neki.

Hozzátette, hogy ezáltal rengeteg kompromisszumot is kellett kötnie, hiszen általánosságban 3-4 kilométert kell gyalogolnia azért, hogy kidobja a szemetet.

A hajón néha az is megesik, hogy elromlik a WC, illetve a fűtésrendszer, így sokszor úgy érzi, hogy a teljes munkaidős állása mellett egy másik, részmunkaidős műszakot vállalt ezzel. 

Laura Woodley nem bánta meg, hogy egy hajóra költözött

Laura Woodley nem bánta meg, hogy egy hajóra költözött (Fotó: Laura Woodley/TikTok)

„Voltak nehéz időszakok a hajón. Néha még olyan gondolataim is voltak, hogy teljesen feladom, mert ez rengeteg munkát kíván. Szerencsére a közösség tartja bennem a lelket” – mesélte. 

Laura azt is elmesélte, hogy ez a fajta életvitel nem engedi, hogy az ember egy buborékban éljen, hiszen sokkal nyitottabbnak, illetve kedvesebbnek kell lennie. 

Sokkal bátrabb ember vagyok, mint a hajó megvásárlása előtt

– zárta gondolatait. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top