nlc.hu
Szabadidő

40 féle füge egy kertben

40-féle füge terem Bálint teveli birtokán

Öt éve ültette el az első fügefáit.
füge

Jáhn Bálint turisztikai szakemberként dolgozott, mikor szerelmese lett az egzotikus növényeknek. Gondolt egy nagyot, és 2018 márciusában elültette az első 70 darab fügefát a Tolna vármegyei Tevelen, a kertjében. Immár 40-féle füge terem a mediterrán birtokán – írja a Sokszínű Vidék.

„Kiskorom óta érdekel a természet, a gyümölcsök, hiszen mezőgazdasággal foglalkozó családban születtem. (…) Miután turisztikai értékesítő, referens szakmát szereztem, többször megfordultam Olaszországban, valamint Dél-Európa több országát is bejártam, megfogott a mediterrán életérzés, a sok finom, különleges gyümölcs” – árulta el a portálnak Bálint, aki az egyik olasz út után kezdett kutakodni az interneten, hogy vajon Magyarországon is beérik-e a füge, és elkezdett utánajárni, hogy mik a gyümölcs igényei.

„Nekünk közben a teveli szőlőhegyen már volt egy jó fekvésű présház, ami a fügének, illetve a délszaki gyümölcsöknek kedvező helyet jelent. (…) Itt lettek az első ültetvényeim 2018-ban, 2019-ben pedig további 40 darab fügével gyarapítottam a létszámot, majd 2020 tavaszán további 300 darab füge került elültetésre. (…) A 1,5 hektáras fügeültetvényben több, mint 40 különböző fajta füge található, nagyrészt különleges, nemes fügék, francia, olasz, bolgár és zalai fajtákkal” – mesélte a gyümölcstermesztő, akinek az a célja, hogy minél több emberrel megszerettesse a fügét, valamint megmutassa, hogy idehaza is termeszthető ez a finom, vitamindús, mediterrán gyümölcs.

Bálint amúgy a füge mellett 2018-tól kákiszilva, vagy más néven datolyaszilva termesztéssel is foglalkozik.

Korábban amúgy már bemutattunk egy farmosi gazdát, Medve Zsoltot, aki 146 fajta fügét nevel. Ő 15 éve szerelmese ennek a gyümölcsnek. „Az egész úgy kezdődött, hogy szerettem volna egy-két fügebokrot a kertünkbe, hogy a család számára legyen minden évben elegendő mennyiségű friss, zamatos füge. Ám ahogy olvasgattam a fügéről, egyre több és több fajtára találtam rá, amire azt gondoltam, nekem is kell. Aztán szép lassan azon kaptam magam, hogy tele van a ház frissen dugványozott fügékkel” – mesélte akkor Zsolt, aki olykor 2-3 kiló gyümölcsöt is le tud szedni egy-egy bokorról.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top