nlc.hu
Szabadidő

Leforrázták kávéval az utast, kártérítést kapott

Megégette a kávé a Lufthansa járatán, 180 ezres kártérítést ajánlottak neki

Bocsánatkérést várt inkább a pénz helyett.
kávé

Megégette a kiborult kávé a Lufthansa Budapestre tartó járatának utasát. A tinédzser másodfokú égési sérüléseket szenvedett a lábán. A légitársaság erre 500 dolláros, átszámítva mintegy 180 ezer forintos kártérítést ajánlott a kanadai családnak – írja az rtl.hu. Ezen azonban teljesen kiborultak, mivel bocsánatkérést vártak, sőt követelnek továbbra is a légitársaságtól. Mindemellett a forró kávét felborító légiutas-kísérő felelősségre vonásáért is kardoskodnak.

Pár éve már történt egy hasonló eset: akkor egy utas kártérítést követelt a felszámolás alatt álló Niki Luftfahrt osztrák légitársaságtól azon égési sérülések miatt, amiket akkor szenvedett el, amikor az apjának a repülés közben felszolgált kávéja kiömlött. A légitársaság azt állította, hogy nem felelős, mivel a balesetek esetén fennálló felelősséget szabályozó, úgynevezett Montreali Egyezmény alapján nem lehetett megállapítani, hogy a kávéspohár a lehajtható tálca hibája vagy a repülőgép remegése miatt borult fel. Végül az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága mondta ki a végszót az ügyben: a légitársaság felelős a légi járaton a pohárból kiömlő forró kávé által okozott károkért, függetlenül attól, hogy a balesetet a repüléshez szorosan kapcsolódó váratlan esemény okozza-e. Ítéletében azzal érvelt az Európai Bíróság, hogy a baleset fogalmát úgy kell érteni, hogy az egy előre nem látható, akarattól független, kárt okozó esemény. 

De volt már arra is példa, hogy a McDonald’s fizetett horribilis kártérítést egy McNuggets miatt. Akkor egy floridai család ment perre a gyorsétterem lánc ellen, mivel a 4 éves kislányuk másodfokú égési sérüléseket szenvedett egy forró csirkefalattól. Az étel ugyanis beleesett a kislányuk, Olivia autós ülésébe, megégetve a lábát. Az ítélet szerint a kislány sérülését az okozta, hogy az étel csomagolását nem látták el figyelmeztető felirattal. A család eredetileg 15 millió dollárra perelt, végül 800 ezer dolláros kártérítést kaptak. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top